Tuning 2.0 DTL - chip, box itp

Boxy, chiptunning, tuning itp.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
tomi18

#31 Post autor: tomi18 »

i ile to kosztuje ??
pawko81

#32 Post autor: pawko81 »

witam
dziś podniosłem troszkę mocy. Niewiem ile było przed modyfikacją ale po wyszło 118 KM (4060 obr.) i 277 (2500 obr.) Nm także myślę że nie jest źle ;) jak uważacie??
nic majster tam nie wlutowywał tylko wszystko komputerem.
Także polecam :P
Ostatnio zmieniony 20 gru 2013, 06:39 przez pawko81, łącznie zmieniany 1 raz.
alek_jan

#33 Post autor: alek_jan »

A gdzie i za ile taka przyjemność ?
pawko81

#34 Post autor: pawko81 »

wziął 600 zł a znajduje się w Tykocinie koło Białegostoku. młody chłopaczek ale zna się.
chojinka

#35 Post autor: chojinka »

nie wiesz jakiego miał kompa albo program?
Może ktoś się orientuje?

Po podniesieniu dawki paliwa +5% i obniżeniu powietrza o 20% w moim 2.0 DL autko idzie jak szalone nawet zapakowane
powyżej 140km/h.
Spalanie zapakowanego auta po dach
1. do 120km/h wyszło 7.5l
2. autostrada 140km/h wyszło 8.3l
pawko81

#36 Post autor: pawko81 »

niewiem jakim programem robił bo nie zaglądałem ale pewnie jakaś prosta sprawa.

u mnie spalanie troszkę wzrosło bo żona do pracy jeździ 12 km to nawet się nie rozgrzeje dobrze ale jak ja dosiąde to powyżej 2000 obr. dopiero się rozkręca :) i wtedy spalanie mniejsze

chojinka czy też masz turbo dziurę od samego dołu do 2000 obr??? bo mi jak zimny do dopiero od 2500 strzała dostaje a jak ciepły to koło 2000
chojinka

#37 Post autor: chojinka »

ja mam słabszy silnik - 2.0 dl czyli 82 konie, dziury brak, idzie cały czas tak samo od 800 do 5000 obrotów ale chcę zrobić chipa jak należy aby turbinka dołożyła więcej koni.
pawko81

#38 Post autor: pawko81 »

no włąśnie u mnie jest ta dziura i mnie to strasznie wkurza. może przepłaciłem z tym podniesieniem albo może coś u mnie nie tak z tym doładowaniem. będę jeszcze patrzył
chojinka

#39 Post autor: chojinka »

a w jakim stanie jest twój zawór egr? podobno jak jest uszkodzony to tak sie dzieje

http://www.youtube.com/watch?v=y2s0mAdz7Iw zobacz to
http://www.youtube.com/watch?v=C6-Lw0ZfzxY tak działa po regeneracji
ew to: http://www.youtube.com/watch?v=3zhX83z1CUE

Posty pisane w krótkich ostępach - scalamy - Bodek
Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 18:15 przez chojinka, łącznie zmieniany 1 raz.
pawko81

#40 Post autor: pawko81 »

niewiem po co to było robione w pierwszym filmiku bo w drugim widać że zawór chodzi i tak po około 2500 obr.
co do trzeciego filmika to i sam muszę zobaczyć czy tak jest
nowa122

#41 Post autor: nowa122 »

witam mam pytanie mam silnik x20 dtl 82 km jak zmienie sterownik od x20dti 101km to zmieni sie coś bede miał te 101 km i czy sam to zmienie
miodzik

#42 Post autor: miodzik »

chojinka pisze:Witam. Zamierzam wymienić kompa w moim 2.0 DTL na kompa z 2.0 DTI. Jak to wyjdzie w praktyce? Czy mocy będzie więcej? Czego się bać?
Kod do immo mam.
Sterowniki pompy sa te same PSG-5 (pojedyńcza wtyczka do pompy), dopiero PSG-16 to co innego.
DTLK'i z początku produkcji mają inne kostki do pompy i inne ECU, w okolicach 98r były już takie same kostki w DTL i DTH ale to chyba idzie przerobić?
Mocy Sebastian to Ci nie przybędzie bo to są przecież dwa różne rodzaje silników. Co innego jakbyś miał DTi o mocy 101 i chciałbyś ją podnieść trochę to się da, ale u Ciebie zmiana komputera nie wpłynie na dołożenie 19 kucyków.

Ja kiedyś jak wymieniałem komputer u siebie to szukałem dokładnie tożsamego z moim. Nie jestem do końca przekonany, czy będzie Ci taka zmiana w ogóle będzie u Ciebie możliwa..
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, 18:24 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
chojinka

#43 Post autor: chojinka »

Właśnie o te kuce chodziło! Miałem nadzieję że zmiana kompa pomoże. Wiem że są inne pompy (ale nie koniecznie) no i tak by było taniej podnieść moc.
miodzik

#44 Post autor: miodzik »

chojinka pisze:Po podniesieniu dawki paliwa +5% i obniżeniu powietrza o 20% w moim 2.0 DL autko idzie jak szalone nawet zapakowane
powyżej 140km/h.
Spalanie zapakowanego auta po dach
1. do 120km/h wyszło 7.5l
2. autostrada 140km/h wyszło 8.3l
Tutaj właśnie podniosłeś sobie moc. Jakbyś miał możliwość porównania na hamowni osiągów to pewnie by wyszło, że masz cel osiągnięty. Twój silnik nie ma turbo/intercoolera, które się włącza po przekroczeniu ustawionej wartości obrotów/min. W Zafirach to chyba 2000. Wtedy jest odczuwalne "doładowanie" do przyspieszenia auta. U Ciebie jak by nie było nie da się tego osiągnąć z uwagi na inną konstrukcję silnika. Niestety. I to co zrobiłeś wcześniej jest moim daniem jedyną najtańszą i rozsądną w miarę możliwością podniesienia mocy.

A zużycie paliwa masz jak najbardziej akceptowalne przy takich warunkach jazdy jak opisałeś. ;)
chojinka

#45 Post autor: chojinka »

Turbo jest więc jest co kręcić. Pozostaje kupić przerobionego kompa - 250 zł, a mocy przybędzie do 100 koni. Chyba się skuszę na tę operację bo inaczej musiał bym kupić podstawkę i chipa do programowania, wgrać i przerobić mapy a na to czasu brak, ale na pewno było by taniej bo kabel galletto 1260 mam...
Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHIPTUNING i TUNING”