[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Griszka

#16 Post autor: Griszka »

ja kupiłem takie:
wycieraczka tył
musiałem wymienić całe ramię, bo oryginał miał pęknięty zaczep. Miałem już kupić oplowskie ramię, ale zdecydowałem się na metalowe po przeczytaniu wielu postów o problemach z dobrym dociskiem.
Wyciera dobrze, ale też trochę musiałem pióro podgiąć - jest to łatwiejsze, bo pióro jest metalowe, a nie plastikowe, no i nie ma problemu z dokupieniem - każde pasuje :-)
cbm80

#17 Post autor: cbm80 »

klex pisze:
cbm80 pisze:Jestem ciekaw czy pasuja z tylu jakies wycieraczki z normalnym ramieniem metalowym.
Jest takie ramie które pasuje do tyłu - jest to ramie od lanosa hb
na długość jest ok
podgięcie ramienia jest ok
jedyny kłopot to średnica otworu na wieloklin
w Lanosie czop silniczka jest 6 mm a w Zafirce 8 mm
Ale otwór udało mi się rozwiercić specjalnie oszlifowanym wiertłem na ładny stożek
Pasuje jak ulał a koszt ramienia to 18 PLN
A co do wygłądu to nie jest tak źle ;)
Ale Ty piszesz o calym ramieniu, mi chodzilo o samo pioro. Te co kiedys kupilem nie pasowaly i musialem uzyc tylko samej gumki.
dk

#18 Post autor: dk »

Marekww33 pisze:Pofatygowałem się dla Ciebie i poszedłem do piwnicy, zrobiłem fotkę i o to co widać:
po lewej pióro GM a po prawej zwykłe w metalowej oprawie.
Można powiedzieć że nie ma róznicy otwory są takie same i pręcik chyba też.

[url=http://images44.fotosik.pl/50/0cc67b2830359703.jpg]Obrazek[/URL]
W wycieraczce po lewej stonie (oryginal GM) srednica zaczepu w piorze na ktory wchodzi ramie wycieraczki ma mniejsza srednice, sa klopoty z poprawnym zamocowaniem "zatrzaśnieciem" zwykłych wycieraczek.
kulex

#19 Post autor: kulex »

Witam wszystkich
problem jak w temacie;
co może być przyczyną?
czy instalacja spryskiwacza ma osobny bezpiecznik?
dodam że przednie są OK.
robert629

#20 Post autor: robert629 »

Witam. Mam podobny problem. Z tym, że słyszę jak silniczek chodzi ale nic na szybe nie leci. Na końcu spryskiwacza pojawia mi się kropelka wody. Przepychałem spryskiwacz drucikiem od szczotki drucianej ale nic nie pomogło. Z przedu jest ok. Miał ktoś coś podobnego? Pozdrawiam
Maciek

#21 Post autor: Maciek »

Może przerwany wężyk doprowadzający płyn?
kulex

#22 Post autor: kulex »

Maciek pisze:Może przerwany wężyk doprowadzający płyn?
w którym miejscu sprawdzić w pierwszej kolejności? może przy zawiasach tylnej klapy?
Maciek

#23 Post autor: Maciek »

Niestety nie wiem za bardzo, bo nie mam dostępu do Zafiry... A raczej nie był to popularny problem, więc trzeba jakoś samemu dojść :(
Rafik

#24 Post autor: Rafik »

Witam.

Ściągnij wężyk z dyszy spryskiwacza i włącz spryskiwacz będziesz wiedział czy wężyk czy dysza.

Miałem podobny przypadek w astrze f .Okazało się że spryskiwacz do wymiany. Był tak zapchany że nie pomogło przetykanie.
prayboy

#25 Post autor: prayboy »

Witam. Po raz drugi zgubiłem pióro tylnej wycieraczki. To cholerstwo odpada, co za beznadziejne mocowanie! Kupiłem dopiero co nowe pióro i fiiu... poleciało na ulicę (w tunelu).
Czy można to jakoś naprawić???
cbm80

#26 Post autor: cbm80 »

Masz pewnie zbyt luzne mocowanie. Albo musisz wymienic cale ramie albo probowac dodac kleju w miejscach gdzie mocowanie sie wyrobilo i ewentualnie podpilowac.
prayboy

#27 Post autor: prayboy »

Rozumiem. Spróbuję, dzięki.
Jakiś mocny dwuskładnikowy klej typu DISTAL, coś takiego?
Nałożyć kleju i potem zeszlifować naddatek?
cbm80

#28 Post autor: cbm80 »

Tak wlasnie bym probowal to reanimowac. U mnie te wycieraczki wchodza wyjatkowo ciasno, tak wiec na pewno nie mam jeszcze tego problemu.
prayboy

#29 Post autor: prayboy »

Dzięki - kupiłem nowe ramię, problem ustąpił ale na wszelki wypadek przymocowałem pióro do ramienia, jak odpadnie to zwiśnie i nie poleci :mrgreen:
Przy okazji podgrzałem sobie nowe pióro suszarką i wygiąłem nieco aby wycierało tylna szybę w pełnym zakresie - przedtem był z tym problem, teraz jest super.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#30 Post autor: timi68 »

prayboy pisze:wygiąłem nieco aby wycierało tylna szybę w pełnym zakresie - przedtem był z tym problem, teraz jest super
Załóż wycieraczke Valeo ( 40cm ) i będzie jeszcze lepiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”