[A] Klimatronic - brak ciepłego powietrza

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
5tev0

#16 Post autor: 5tev0 »

A jak to naprawiłeś? Da się to w ogóle naprawić własnymi siłami? Czy może wizyta u mechanika jest nieunikniona.

rapid24

#17 Post autor: rapid24 »

Klapkę udało się skleić ale musiałem rozebrać praktycznie cały układ nawiewu powietrza. Ale sprawdź jeszcze czy nie spadło cięgno z silniczka sterującego tą klapką.

5tev0

#18 Post autor: 5tev0 »

Właśnie wróciłem z garażu. Jak rozebrałem schowek i osłonę od strony pasażera to okazało się że spadło cięgno to z lewej strony, które otwiera i zamyka klapkę jak sie puszcza zimne i ciepłe powietrze. Naprawione. Ale zauważyłem że brakuje cięgna które otwiera i zamyka kopułę dmuchawy (ta od obiegu zamkniętego i otwartego). Gdzie można kupić takie drobiazgi, bo patrzyłem na allegro ale tam trzeba kupić całą dmuchawę.
PS. Dziękuję za pomoc wszystkim którzy się udzielili w tym wątku.

Dek
Bywalec
Imię: Adrian
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#19 Post autor: Dek »

Dwa pytanie które mnie męczą od początku posiadania Zafiry:

(Pytanie dotyczy KLIMATRONIKA )

1) W jakim położeniu są klapy wentylacji kiedy na wyświetlaczu jest obrys samochodu bez strzałek (nie świeci żadna z 3 strzałek - góra, dół , przód ) ??

2) zawsze po wyłączeniu silnika, po około 1 minucie zaczynają się zamykać niektóre klapki, ktoś wie w jaki tryb się przestawia wtedy wentylacja ?? (na pewno nie jest to zamknięcie obiegu bo pracują co najmniej dwa siłowniki )

pozdrawiam

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#20 Post autor: Harry200 »

Odnośnie punktu pierwszego to w tym położeniu u mnie dmucha na szybę a punkt drugi to nigdy nie sprawdzałem :?:

dawidryba

#21 Post autor: dawidryba »

Niestety nie mogę napisać nowego tematu, więc napiszę tutaj.

Również posiadam Klimatronic w mojej Zosi A. Problem od dłuższego czasu polegał na tym, że podczas trasy, gdy ustawiłem sobie np 24*C na początku grzał. Nagrzał w Aucie do danej temperatury, a następnie zaczął dmuchać zimnym powietrzem i w aucie robiło się coraz zimniej. W dodatku nie mogłem zwiększać temperatury, ku mojemu zdziwieniu zmniejszać można było.

Od wczoraj samochód przestał mi grzać. Jak klimatronic ustawię na "LO" słyszę tylko taki trzask za nim. A gdy ustawię na "HO" nadal dmucha zimnym powietrzem.

Dodam, że we wtorek wymieniam Oringi w nagrzewnicy, ponieważ mam wodę pod wycieraczką.

Pozdrawiam i czekam na odp.

Przeniosłem post - Rybka
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, 18:41 przez dawidryba, łącznie zmieniany 1 raz.

dawidryba

#22 Post autor: dawidryba »

Rozkręciłem i zauważyłem problem, że silniczek od zamykania/otwierania zimna/ciepła zacina się w połowie? Czy ma ktoś pomysł jak to naprawić?

Dodatkowo coś cieknie w tym miejscu:
Obrazek

Czy to są oringi w nagrzewnicy?

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#23 Post autor: kibic997 »

przenosze temat do wlasciwego :
Witam.
Problem pojawił sie dosłownie 40 minut temu.
Otóż:
wracam z pracy 6 km,silnik nagrzany do 90 stopni i ZAWSZE ogrzewanie dawało już gorące powietrze a dziś zimne i zimne... :shock:

Dałem kobiecie do pracy żeby pojechała moim i po drodze jeszcze sprawdziła i co?
Ano to że pokretło nawiewu działa ,a pokrętło cieplo-zimno jak ruszyła kilka razy od zimna do ciepla to zaczelo grzac...
cos sie rozłacza tam czy nagrzewnica sie sypie?
aha-no i manualna a nie klimatronic :lol:

kameleon

#24 Post autor: kameleon »

Proszę o pomoc. Zafira A klimatronic. Ciepłe powietrze wieje tylko jak ustawione jest na HI, jeśli przekręcę o jeden w dół na 28 stopni to zaczyna wiać zimne powietrze (i tak na każdej skali ustawionej temperatury). Gdzie szukać problemu?

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#25 Post autor: kibic997 »

to ja jeszcze dodam taki numer :mrgreen:
otóż ciepłe powietrze dzisiaj leci-jutro już nie,potem leci,potem nie.... :?:

piszecie o tej lince z regulacji-cieplo-zimno,ale gdyby spadła to nie działało by chyba wcale?
więc co to jest? :shock:

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#26 Post autor: kibic997 »

wczoraj znowu ogrzewanie znikło-ciekawe czy pojawi sie dzisiaj :>

...a dzisiaj ZIMNO :mysli:

uważacie że to też problem z linką czy nagrzewnica padła?

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#27 Post autor: kibic997 »

zauważyłem że w chłodnicy brak płynu-było go tak mało że nie wlewał się w otwory w pojemniku...trwa sprawdzanie gdzie się podział płyn,póki co karton pod samochód.
Dolałem litr BORYGO-wydawało mi się że przez chwilę zaczęło coś grzac(auto juz było rozgrzane),ale po chwili radości znowu ZIMNE :/

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#28 Post autor: janekW67 »

Może masz układ zapowietrzony.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#29 Post autor: kibic997 »

sytuacja od wczoraj wygląda tak.
na kartonach jakby oleiste plamy,w zbiorniku brak płynu ok 4 cm po przejechaniu 10 km.
auto grzeje prawidlowo do tej pory :mrgreen:
niemniej jednak gdzies jest wyciek,bo nie moze spalac az takich ilosci po 10 km.
wiec w sumie to dobrze ze wyciek-a nie ze spala ;)
tak ze bezpośrednią przyczyna braku ogrzewania jest brak płynu chłodniczego.

dawidryba

#30 Post autor: dawidryba »

kameleon pisze:Proszę o pomoc. Zafira A klimatronic. Ciepłe powietrze wieje tylko jak ustawione jest na HI, jeśli przekręcę o jeden w dół na 28 stopni to zaczyna wiać zimne powietrze (i tak na każdej skali ustawionej temperatury). Gdzie szukać problemu?
hm... być może czujnik temperatury jest uszkodzony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”