Zafira B 1.9CDTI 100/120/150KM co wybrać?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Patryś

#76 Post autor: Patryś »

Andrzej2503 pisze:Mam w tej chwili w ofercie 100konną ZB i zapewniam Cię że jeździ tak samo jak 120KM.
Nikt nie jest w stanie rozróżnić która jest "słabsza" po jedzie porównawczej.
Najwięcej aut z 1,9DTL pochodzi z beneluxu. Tam historie podatkowe powodują, że kupowane są setki.
Bez problemu wyprzedzisz :driver:

bujda na resorach a ja miałem porównanie renault megane scenic 1.9dti 95KM i dci 120 koni mechanicznych wiem że są to inne silniki ale porównanie w mocy jest znaczące.95KM jest słabe.
Andrzej2503

#77 Post autor: Andrzej2503 »

Patryś ale mowa jest o Zafirze, pomyliles auta :D i głupoty piszesz
to jest dokładnie ten sam silnik :lol:
exact552

#78 Post autor: exact552 »

@ tosiek - warto też dodać że 2.0 turbo ma co najmniej 50KM więcej jak 1.9 i jeździ się nią dużo przyjemniej i szybciej niż dieslem.
(2.0 benzyna o dziwo straszliwie klekocze :lol: )
kicaj

#79 Post autor: kicaj »

benzyna jest do sprintu, diesel do oszczednej jazdy w trasie
diesel nie bedzie najszybszy spod świateł... choć niewiele aut jest szybszych ;)

a tak poważnie warto porównać jakie są spalania beny i diesla przy 120km/h 150km/h... stąd wiadomo co po co... ;)

tylko trzeba jedno pamiętać - nowoczesny diesel tylko na trasie, nie na krótkie odcinki, ze względu na DPF
i z tego powodu sprzedaje swoją zafkę... polecam ;) swoje 150KM i 320Nm...
zresztą gdyby nie to że mam parę km do nowej pracy to bym dalej nią jeździł
cns80

#80 Post autor: cns80 »

_tosiek_ pisze:A jeszcze taką prawidłowość zauważyłem, że na silniki Z19DTH najbardziej narzekają posiadacze Z19DT ;)
Brawa dla tego Pana :piwo:
Patryś

#81 Post autor: Patryś »

Andrzej2503 pisze:Patryś ale mowa jest o Zafirze, pomyliles auta :D i głupoty piszesz
to jest dokładnie ten sam silnik :lol:
Proszę czytać ze zrozumieniem Panie Andrzeju .A mianowicie napisałem ze róznica w mocy jest i to stanowczo zauważalna.Posiadamy dwa takie auta w rodzinie i ja roznice widze.Panie andrzeju ja wiem ze jakiego Pan by auta nie miał to sa super najlepsze taka prawda kazda myszka swoj ogonek chwali.
Andrzej2503

#82 Post autor: Andrzej2503 »

Patryś pisze:
bujda na resorach a ja miałem porównanie renault megane scenic 1.9dti 95KM i dci 120 koni mechanicznych wiem że są to inne silniki ale porównanie w mocy jest znaczące.95KM jest słabe.
chybna się nie rozumiemy -trudno (dajesz przykład jakiegoś renault :!: nie mającego nic wspólnego z Zafirą)
w Zafirze 19DT i 19DTL są to te same silniki i jeżdżą tak samo
Patryś

#83 Post autor: Patryś »

Andrzej2503 pisze:
Patryś pisze:
chybna się nie rozumiemy -trudno (dajesz przykład jakiegoś renault :!: nie mającego nic wspólnego z Zafirą)
w Zafirze 19DT i 19DTL są to te same silniki i jeżdżą tak samo

Tak dokładnie renault megane scenic i mi chodziło tylko właśnie o ten model ze w KM jest różnica i czuć moc.Pozdrawiam serdecznie.temat zamknięty.
Bajzel

#84 Post autor: Bajzel »

Rozumiem różnice ale czy użytkownicy jednych i drugich mogą się wypowiedzieć o awariach silnika i ewentualnych kosztach napraw?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#85 Post autor: Bodek »

Bajzel pisze:Rozumiem różnice ale czy użytkownicy jednych i drugich mogą się wypowiedzieć o awariach silnika i ewentualnych kosztach napraw?
Mam 120, rok 2007/2008 - do tej pory nic w silniku nie padło :ok: - odpukać w niemalowane :D

Wszystkie naprawy eksploatacyjne, pomijam rozrusznik i alternator - ale to i 120 i w 150 siada.

Koszt regeneracji rozrusznika i altka - 670zł

Padają też dwumasy - w obydwu silnikach - koszt około 2500zł

Ogólnie 1.9 jest dobrą jednostką :ok:
Bajzel

#86 Post autor: Bajzel »

Może nie zależy mi tak bardzo na mocy silnika ale jest dużo ofert sprzedaży 150 ps z lepszym wyposażeniem niż 120 ps. Martwią mnie jedynie rzekome awarie kolektora. Czy jest to częste zjawisko i czy drogie są koszty napraw. Z perspektywy posiadacza ZB która opcja byłaby lepsza?
Flora

#87 Post autor: Flora »

Z uszkodzonymi klapami w silniku 150KM da się jeździć :>
Kolektor można wymienić na wersję od Alfy, która nie miała klap wirowych, lub dać do zaślepienia. Koszt operacji to ~800 zł.

U mnie występował jeszcze problem z przepustnicą. Często wystarczy ją przeczyścić, ale przy wiekszych przebiegach rozszczelnia się łożysko i zalewa elektronikę. Koszt naprawy/wymiany to ~250 zł.

Polecam wariant mocniejszy - 150KM. Od wersji 120KM różni się właściwie tylko klapami wirowymi, z którymi latwo sobie poradzić, za to zapas mocy przekłada się na komfort jazdy.
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#88 Post autor: Wojti »

Zapas mocy potwierdzam lepiej mieć :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
cns80

#89 Post autor: cns80 »

Flora pisze:Kolektor można wymienić na wersję od Alfy, która nie miała klap wirowych, lub dać do zaślepienia. Koszt operacji to ~800 zł.
O ile pamiętam to kolektor można dać do przeróbki i mieć nadal klapy wirowe tylko wykonane po bożemu. Koszt też ok. 800 zł. Wymiana uszczelnień i sposobu mocowania klap.
Flora

#90 Post autor: Flora »

cns80 pisze:
Flora pisze:Kolektor można wymienić na wersję od Alfy, która nie miała klap wirowych, lub dać do zaślepienia. Koszt operacji to ~800 zł.
O ile pamiętam to kolektor można dać do przeróbki i mieć nadal klapy wirowe tylko wykonane po bożemu. Koszt też ok. 800 zł. Wymiana uszczelnień i sposobu mocowania klap.
Tak, ale taka "naprawa" wytrzymuje w porywach 2 lata. Metalowe klapy może i są mocniejsze, ale problemy pojawiają się na uszczelnieniach. Przerabiali to ludzie z VKP. Aktualnie jedynym sensownym rozwiązaniem jest pozbycie się tego wynalazku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”