Naprawa zderzaka

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
GOTI

Naprawa zderzaka

#1 Post autor: GOTI »

Praktycznie od zakupu auta "szukam" (o ile można tak powiedzieć) przedniego zderzaka do mojej ZA, ale nie jest mi on potrzebny "na już", bo obecny jeszcze sie trzyma więc szukam okazji (nie spiesząc sie przy tym) ;)

Nie chciałem go naprawiać, bo uznałem, że będzie to nieopłacalne no i trzeba by mieć czas na to. Prawy bok przerysowany, czarna listwa porysowana i pęka, mocowania połamane - nie mam pojęcia co poprzedni właściciel z nim wyprawiał :lol:

Jednak od pewnego czasu jakoś nabrałem ochoty, aby go naprawić :D
- Mocowania są do dospawania lub nawet do dorobienie (choć by miały być metalowe - nawet bardziej wytrzymałem) - połamane są tylko te przy nadkolach, no i nie wszystkie.
- Przerysowany bok też jest do zrobienia choć jest nieco trudniej - troche szlifowania + szpachla i malowanie całego zderzaka (spray pod kolor)
- Przerysowana listwa i te pęknięcia... tutaj niestety powstaje problem, ponieważ jest ona pokryta lakierem, który właśnie pęka, łuszczy sie i odpada.

Wszelkie listwy mają chropowatą powierzchnie, ale niestety ta na przednim zderzaku jest gładka, co widać pod odpadającym lakierem co pokaże na zdjęciach:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dodam, że do naprawy zderzaka przeszkadza mi właśnie tylko ta listwa, fakt w pokazanym miejscu schodzi ta powłoka pod paznokciem, ale przecież nie będe skrobał paznokciem całego zderzaka :lol: a pod nożykiem wydaje mi sie, że zostają ślady.

Macie jakieś pomysły na doprowadzenie tej listwy do "dobrego" stanu (powiedzmy, że chciałbym coś koło oryginału, ale to jest chyba nie możliwe lub przynajmniej, żeby sie nie rzucał w oczy) :?:
Czy u Was też ta listwa na przednim zderzaku jest pokryta jakimś lakierem bądź strukturą :?:
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Jedyna mozliwościa będzie polakierować ten zderzak pod kolor :piwo:
GOTI

#3 Post autor: GOTI »

Dodam fotki największego otarcia (niestety tylko robione telefonem):
Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać zwykłe polakierowanie (oddanie do lakiernika) nie zda egzaminu, bo są ubytki oraz lakier pęka.
Pozostaje zeszlifowanie, nałożenie szpachli (lekka obróbka) i polakierowanie pod kolor (czyli Z282) i o to sie nie obawiam choć wiadomo, że idealnie pewnie nie wyjdzie no ale.. :D

Najbardziej martwi mnie właśnie ta czarna listwa z której odpada coś w rodzaju lakieru bądź struktury. Należało by to hmm... zeszlifować (chyba) i pomalować tutaj mam na myśli lakier strukturalny - wydaje mi sie, że powinno być wtedy :ok:

Mam pytanko czy uzupełnić ubytek, a nawet dziure (widoczną na zdjęciu powyżej) :?: Nie posiadam spawarki do plastiku więc nie zaleje tego, ale może macie jakieś pomysły :?:

Lakiernicy mówią, że nie opłaca sie naprawiać tego zderzaka i nie dziwi mnie to skoro za pomalowanie elementu chcą 150-200, a gdzie tutaj jeszcze szpachlowanie czy uzupełnianie ubytków :>
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: janekW67 »

A nie lepiej poszukać używki pod kolor?
Oczywiście!
GOTI

#5 Post autor: GOTI »

janekW67 pisze:A nie lepiej poszukać używki pod kolor?
Jak napisałem na wstępie szukam okazji (bo nie spieszy mi sie z zakupem, ponieważ obecny jeszcze sie trzyma), ale i tak wszystkie są do malowania - wszystkie są zniszczone, a jak w dobrym stanie to już cena też ciekawa.

Jak wspomniałem szukam okazji, a takie sie rzadko trafiają, więc postanowiłem, że może go naprawie, a jak nie całego to przynajmniej tą czarną listwe, która strasznie szpeci całość ;)

Tylko nie wiem w jaki sposób usunąć tą powłoke tak aby po pomalowaniu po pewnym czasie nie zaczął odpryskiwać lakier :/
Żabcia
Zafiromaniak
Imię: KAROLINA
Auto: Opel Zafira 1.6B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XEP
#6 Post autor: Żabcia »

moim zdaniem te odpryski z lakieru sa od roboty jakiegoś partacza.. my na naszym starym aucie tez tak mieliśmy jak kiedyś lakiernik dopuścił do malowania swojego ucznia.. potem od słońca tak właśnie zaczeło odpryskiwać lakier.. więc przydało by sie porzadne malowanie i byłoby po kłopocie. :D
KrilanPL

#7 Post autor: KrilanPL »

GOTI pisze:
janekW67 pisze:A nie lepiej poszukać używki pod kolor?
Jak napisałem na wstępie szukam okazji (bo nie spieszy mi sie z zakupem, ponieważ obecny jeszcze sie trzyma), ale i tak wszystkie są do malowania - wszystkie są zniszczone, a jak w dobrym stanie to już cena też ciekawa.

Jak wspomniałem szukam okazji, a takie sie rzadko trafiają, więc postanowiłem, że może go naprawie, a jak nie całego to przynajmniej tą czarną listwe, która strasznie szpeci całość ;)

Tylko nie wiem w jaki sposób usunąć tą powłoke tak aby po pomalowaniu po pewnym czasie nie zaczął odpryskiwać lakier :/
Co tu gadać . Papierek ścierny , zmatowić do plastiku , no i malowanie .
GOTI

#8 Post autor: GOTI »

Dobra zakupiłem dzisiaj lakier strukturalny oraz kilka rodzajów papierów wodnych - w najbliższym czasie (może weekend...) wezme sie za tą listwe ;)
Zobaczymy co z tego wyjdzie :lol:
Skasowany użytkownik 6483

#9 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kup jeszcze najistotnijeszy dodatek do tego lakieru i papieru - czteropak :piwo:
GOTI

#10 Post autor: GOTI »

Dzisiaj sie zebrałem i przygotowałem oraz pomalowałem listwe (na razie pierwsza warstwa).

Moim zdaniem dobrze przygotowałem zderzak pod malowanie, troche szlifowania było no ale niektóre nierówności okazały sie zbyt głębokie, a pękająca farba wydaje sie lekko przebijać przez pierwszą warste.

Jutro druga warstwa i powinno być :ok: (pomimo niektórych rys) ;)
GOTI

#11 Post autor: GOTI »

Dobra listwa odmalowana i wygląda świetnie :ok:

Są drobne niedociągnięcia, ale wyszło na prawde dobrze i poprawa wyglądu jest ogromna

Fotki dostępne w TYM temacie ;)

W przyszłości (może na wiosne) zajme sie pomalowaniem całego zderzaka, bo zaczepy już dorobiłem i trzyma sie lepiej niż oryginał :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”