Problemy z działaniem ESP - ABS - TC
Moderator: Sebu$
Witam, mam taki problem, od jakiegos czasu swieca sie kontrolki jak w temacie, czasami zaraz po odpaleniu czasami podczas jazdy (jakis czas temu wymienialem klocki z tylu ale trudno powiedzec czy to sie zaczelo po wymianie). I teraz, gdy kontrolki sie nie swieca to pod koniec hamowania przed calkowitym zatrzymaniem slychac dosc glosne brzeczenie, a gdy sie swieca hamuje normalnie ale abs nie dziala. co moze byc przyczyna?
Witam. Koledzy mam Zosię 1.8 16v z 2003r 180tyś km. Ostatnio zaświeciła mi się kontrolka ESP i serwis -auto z kluczem, po podpięciu kompa (op-com) wykazuje dwa błędy:
U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
U2104 - CAN-BUS - kasowanie przekroczenia licznika
Jak ma chęci to zgasną i jest spokój kilka km , a jak nie to się oświecą , servis okresowo ESP częsciej. Za pierwszym razem wystąpiło coś takiego jak stałem pod domem na zapalonym silniku .
Przy ostrym hamowaniu ABS dział poprawnie , podczas szybkiego ruszania koła buksują gdy świeci ESP ( czyli nie działa wcześniej ograniczał buksowanie ) . Mam ja ponad 3 lata nigdy nie było problemów no cuż życie . Hmm co ją może bolec chłopaki . Aku raczej dobre kręci bez problemowo Prędkościomierz i obrotomierz działają prawidłowo . Jest może jakiś przekaźnik , bezpiecznik od tego ESP ? Gdzie jest umiejscowiony moduł od ESP ? (wtyczkę bym oblukał czy czasem jaka wilgoć nie weszła ) Jak to zacząć rozgryzać ?
U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
U2104 - CAN-BUS - kasowanie przekroczenia licznika
Jak ma chęci to zgasną i jest spokój kilka km , a jak nie to się oświecą , servis okresowo ESP częsciej. Za pierwszym razem wystąpiło coś takiego jak stałem pod domem na zapalonym silniku .
Przy ostrym hamowaniu ABS dział poprawnie , podczas szybkiego ruszania koła buksują gdy świeci ESP ( czyli nie działa wcześniej ograniczał buksowanie ) . Mam ja ponad 3 lata nigdy nie było problemów no cuż życie . Hmm co ją może bolec chłopaki . Aku raczej dobre kręci bez problemowo Prędkościomierz i obrotomierz działają prawidłowo . Jest może jakiś przekaźnik , bezpiecznik od tego ESP ? Gdzie jest umiejscowiony moduł od ESP ? (wtyczkę bym oblukał czy czasem jaka wilgoć nie weszła ) Jak to zacząć rozgryzać ?
Jak dobrze kojarzę to czujnik wymienisz tylko z piastą, co do tarcz jeśli biją przy hamowani to na bank do wymiany, jest możliwość toczenia ale w dzisiejszych czasach się to nie opłaca, co do błędu podłącz zwykłego op-coma zaraz po wyświetleniu błędu i sprawdzi parametry ABS a wtedy czarnoPablo84K pisze:Witam, szukałem na forum ale ni cholery nie mogę znaleźć podobnego przypadku. Od paru dni zdarza się, że zapala się kontrolka ABS i ta z poślizgiem auta czyli chyba ESP lub TC(chyba to to samo). Pierwszy raz zdarzyło się to kiedy żona dała za mało gazu przy ruszaniu. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu było już git. Ale dzisiaj ja odpaliłem auto i cały czas się paliły. Po odpaleniu ponownym ok, ale też ruszałem spod świateł i znowu, a silnik nie przygasł. Podejrzewam że komp złapał jakiś błąd, ale czy on został zapisany? Dam radę go odczytać przez "wypedałowanie"? Mam do wymiany tarcze bo biją przy hamowaniu ale to raczej związku nie ma. Zastanawiam się czy da się wymienić w razie czego czujnik bez piasty(przód) i bez wyjmowania? Na allegro widziałem że kupuje się w zestawie czujnik z piastą, ale dostępne są też same czujniki.
na białym które koło szwankuje
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, 20:55 przez Pietrzek, łącznie zmieniany 1 raz.