2.0 Dti podgrzewacz płynu chłodzącego

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
automil
Przeglądacz
Imię: Piotr
Auto: Zafira a
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH

2.0 Dti podgrzewacz płynu chłodzącego

#1 Post autor: automil »

Witajcie,
Sposób na szybsze ogrzanie kabiny, jednocześnie silnika, szczególnie w zimowym okresie.
Potrzebny nam jest taki zestaw(dla ułatwienia gotowa centralka przekaźnikowa z łatwym montażem):
Obrazek
Zestaw ten zawiera czujnik temperatury który będzie automatycznie odłaczał podgrzewacz przy temperaturze powyżej 50stopni

Sam podgrzewacz zamontowałem na przewodzie idącym z bloku do nagrzewnicy, przed kolankiem przed nagrzewnicą(patrząc od komory silnika na nagrzewnice górny przewód)

Podłączenie wykonałem wg tego schematu:
Obrazek

Dodatkowo przeciągnełem kable do ręcznego wyłącznika podgrzewacza który przydatny będzie na lato - gdzie nie potrzebujemy ogrzewania kabiny, oraz na bardzo krótkich odcinkach naszych jazd, po to aby na krótkim odcinku naładować akumulator :)
Kable do dodatkowego wyłącznika poszły do kabiny przez przelotke za filtrem paliwa.

Rezultat:
Po 2mm na postoju leci ciepłe powietrze do kabiny :)
Dużo szybciej silnik łapie temperaturę.

Czas trwania montażu około 3-4 godzinki :)
Grześ K.

#2 Post autor: Grześ K. »

Może i fajne, bo szybciej się nagrzeje w kabinie ale główna wada to taka, że silnik i tak trzeba najpierw odpalić i dopiero wówczas załącza się to ogrzewanie. W przeciwnym wypadku może zabraknąć prądu na rozruch silnika w niższych temperaturach.
Niewiele większym kosztem można by dołożyć zasilanie 230V i pogrzać wstępnie samochód nap. pół godziny przed planowana jazdą.
Awatar użytkownika
automil
Przeglądacz

#3 Post autor: automil »

Kolego myślałem nad tym tematem, tylko nie mam możliwości podpięcia kabla do 230V.
tu jest sposób gdzie wszędzie byś nie był włączasz samochód 5 minutek i jest ciepło.
Do tego koszt tego w normalnych granicach 200 zł, a nie w przypadku webasto najtaniej za 1,5 tys zł.
A do tego prądu z 230V by ciągnął przez pół godziny tyle co i paliwo przez 5 minut, i masz go wszędzie przy sobie gdzie byś nie pojechał.
Grześ K.

#4 Post autor: Grześ K. »

Vebasto to inna bajka. W Kolegi przypadku podstawowa sprawa to sprawny silnik, świece, akumulator itd żeby zima sprawnie zapalił. Jak zapali to ok, taki podgrzewacz spełni swoją rolę.
W moim przypadku lepiej sprawdziło by się np. takie rozwiązanie http://allegro.pl/podgrzewacz-grzalka-d ... 12851.html za 120 zł
bo diesla parkuje pod wiatą koło domu. Do tego jakiś prosty programator czasowy żeby rano włączył grzałkę jakiś czas przed planowanym uruchomieniem pojazdu
Ewentualnie nieco droższa opcja http://allegro.pl/podgrzewacz-silnika-g ... 53223.html za niecałe 400 zł
i wtedy mrozy nie straszne :ok:
Awatar użytkownika
automil
Przeglądacz

#5 Post autor: automil »

Ja nie mam problemów z odpalaniem :)
swiece sprawne akumulator dobry, filtry właśnie zmienione,
tylko problem był jak we wszystkich dieslach dti opla to wolne grzanie, dlatego wybrałem tą opcje żeby nie marznac razem z samochodem w zimę :)
luce1

#6 Post autor: luce1 »

ja też planuję zrobić sobie taką instalację z tym że od tego sprzedającego kupię tylko podgrzewacz na 3 świece a instalację zrobię z pomocą opisu zaciągniętego z innego forum :) dla chętnych majsterkowiczów: link tutorial
postaram się zrobić cały tutorial wraz ze zdjęciami z montażu i opisać moje odczucia co do działania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”