[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Aktywować interfejsem, ale to nie ten temat.ldzwonka pisze:mam BID - jak na stałę zrobić aby było spalanie wyświetlone zamiast daty?
Tylko tu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10212
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 19:47 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja mam tak samo i się cieszę, że tak jest. Wydaje mi się, że te 13,5v to znaczy nie mniej jak 13,5. Jak miałem poniżej 12 to się martwiłem i pojechałem do elektryka i po drobnej naprawie od razu wskoczyło na 14,3 i tak jest do dzisiaj. Czasami jest trochę mniej a czasami minimalnie więcej a ważne, że jest ponad 14 V. Zrób sobie mały test a mianowicie załącz testmode przed uruchomieniem i obserwuj co masz za nim przekręcisz kluczyk, oraz co się dzieje w czasie kręcenia rozrusznikiem. Wnioski same Ci się nasuną. Nie znam się na tym za bardzo i jest to tylko moja opinia wypracowana w czasie trzyletniej eksploatacji Zośki.Andy pisze:Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów. Testmode pokazuje mi wartości ładowania aku "U-term30" na poziomie 14,3V natomiast wartość rekomendowana "U-reference" wynosi 13,5V.
Czy to oznaka czegoś niepokojącego?
Kicaj, dzięki za ten temat.
Mam wyświetlacz GID. Test mode mozna włączyć tylko przy włączonym radiu.
Mam Zośke od miesiąca. Zastanawiałem, jak to w aucie moze nie być wskaźnika temp. silnika, w dodatku w dieslu? Teraz już wiem, że jest, ale dla wtajemniczonych (choć nadal nie rozumiem polityki producenta?). Dzieki test mode wiem, że prąd ładowania, temp. silnika w normie. Dzięki
Mam wyświetlacz GID. Test mode mozna włączyć tylko przy włączonym radiu.
Mam Zośke od miesiąca. Zastanawiałem, jak to w aucie moze nie być wskaźnika temp. silnika, w dodatku w dieslu? Teraz już wiem, że jest, ale dla wtajemniczonych (choć nadal nie rozumiem polityki producenta?). Dzieki test mode wiem, że prąd ładowania, temp. silnika w normie. Dzięki
Dużo informacji na temat informacji zawartych Test Mode można znaleźć na stronie Astry 3.
Link: http://astra-3.pl/tips.php?id=9#up
Link: http://astra-3.pl/tips.php?id=9#up
aras2075
- Bodek
- Zafiromaniak
jak "piknie" naciśnij przycisk BC - i kolejno dalej przy każdym naciśnięciu BC będą wyświetlać się następne zakładkiMARK-62 pisze:Witam a jak test mode nie działa to trzeba go uaktywnić np.op-com?
Bo u mnie w ZB nie działa słychać pik i nic nie wyświetla.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bodek
- Zafiromaniak
ekran zmieni się na "ustawienia" - data, godzina itd itp - wtedy naciskasz BC i przeskakują zakładkiMARK-62 pisze:Na włączonym radiu trzymam setting do piknięcia a nie powinien się zmienić ekran i dopiero naciskam BC