Wymiana tarcz hamulcowych i klocków przód i tył
Moderator: Sebu$
-
markov
Ja zdecydowałem się na klocki ATE. W www.ktd.waw.pl mają dobre ceny - za tył 114PLN dla porównania intercars ~170PLN
-
toka
-
markov
-
Doom
Witam.
Zabrałem się za doprowadzenie hamulców z tyłu do porządku - przód robiłem przed zimą
Po zdjęciu koła przeżyłem szok, tarcza od góry ma lekki kształt trapezu - od 2 tygodni szumiało przy hamowaniu... Z klocka z od strony pasażera została metalowa część okładziny prawie niema... Przy oględzinach zacisku zauważyłem, że kołnierz - uszczelka toczka jest uszkodzona więc pojechałem po nowy - dowiedziałem się że są 2 wielkości więc rozebrałem zacisk i pojechałem z tłoczkiem 38mm. Kupiłem komplet uszczelek i teraz zaczęły się schody... Tłoczek prawdopodobnie do wymiany - jest trochę poobcierany i ma 2 wżery + zatkany kanał w kołnierzu... Próbowałem szlifierką "ala dremel" z filcem i pastą polerską, jest lepiej ale dalej tłoczek w średnim stanie więc znalazłem nowy na "popularnym serwisie aukcyjnym" firmy AUTOFREN. Miał ktoś do czynienia z tą firmą ?
Drugie pytanie jak wyjąć z jarzma uszczelkę "kołnierz" która jest między jarzmem a tłoczkiem ? Jak ją wyciągam to się rwie i kawałki zostają
Tak jakby była ona wsadzona między 2 elementy...
Zabrałem się za doprowadzenie hamulców z tyłu do porządku - przód robiłem przed zimą
Drugie pytanie jak wyjąć z jarzma uszczelkę "kołnierz" która jest między jarzmem a tłoczkiem ? Jak ją wyciągam to się rwie i kawałki zostają
-
Skasowany użytkownik 6483
Panowie , mam pytanie dotyczące klocków hamulcowych do mojej Zośki. Otóż, z tego co czytam i widzę u siebie, z przodu mam czujniki zużycia klocków natomiast pan w sklepie mi powiedział ,że ma dla mnie klocki TRW bodajże i nie ma w zestawie tych czujników zużycia. te klocki, które mi pokazywał maja standartowe blaszki informujące piszczeniem , gdy tylko klocek się zużyje . teraz pytanie, czy do takich klocków mogę dokupić moje czujniki czy tez muszę jedynie polegać na tych blaszkach zamontowanych na stałe na klockach? czy ktoś już ten temat rozgryzał? 
-
Patryk Pusiak
-
KrilanPL
Witam dzisiaj założyłem nowe tarcze i klocki przód . Niestety lewa strona po przejechaniu kilkuset metrów zaczęła dymić i zrobiła się czarna i gorąca tarcza.
Fakty :
1. Tłoczek z dymiącej strony przy cofaniu narzędziem szedł bardzo ciężko niż to miało miejsce w dobrej prawej stronie .
2.W gumie tłoczka jest dziura ok 0,5cm.
3. Prawą stronę (dobrą ) czyściliśmy prowadnice klocka szczotką drucianą na wiertarce i smarowałem miedziowym smarem.Lewą (dymiącą) tylko z wierzchu.
Pewnie obstawiłbym prowadnice , źle wyczyszczoną i nie nasmarowaną ,ale martwi mnie ten ciężej chodzący tłoczek i ta dziura , czy tłoczek można samodzielnie wyczyścić pod tą gumą? A może nawalić tam wd40 i potem smaru ?
Co to może być i jakie mam szanse zrobić to w niedziele przy zamkniętych sklepach , w poniedziałek na 6 rano do pracy ....pomocy.
Fakty :
1. Tłoczek z dymiącej strony przy cofaniu narzędziem szedł bardzo ciężko niż to miało miejsce w dobrej prawej stronie .
3. Prawą stronę (dobrą ) czyściliśmy prowadnice klocka szczotką drucianą na wiertarce i smarowałem miedziowym smarem.Lewą (dymiącą) tylko z wierzchu.
Pewnie obstawiłbym prowadnice , źle wyczyszczoną i nie nasmarowaną ,ale martwi mnie ten ciężej chodzący tłoczek i ta dziura , czy tłoczek można samodzielnie wyczyścić pod tą gumą? A może nawalić tam wd40 i potem smaru ?
Co to może być i jakie mam szanse zrobić to w niedziele przy zamkniętych sklepach , w poniedziałek na 6 rano do pracy ....pomocy.
-
Patryk Pusiak
witam jestem po wymianie tylnych hamulców( bębny, szczęki, cylinderki). Zabawy co nie miara i trochę paniki przy przewodach hamulcowych. Ale tak z innej beczki jak wyregulować ręczny? W mądrej książce "Sam naprawiam" piszą o odkręceniu na max śrubę koło dźwigni ręcznego, wcisnąć 3 razy pedał hamulca i przesunięciu 2 zębów w samo regulatorze . A ręczny sam się wyreguluje ile w tym prawdy i jak to wygląda w praktyce?
-
KrilanPL
wd40 i czyszczenie cylinderków pomogło ! Kupa rdzy hamowała cylinderek.KrilanPL pisze:Witam dzisiaj założyłem nowe tarcze i klocki przód . Niestety lewa strona po przejechaniu kilkuset metrów zaczęła dymić i zrobiła się czarna i gorąca tarcza.
Fakty :
-
Patryk Pusiak
-
Skasowany użytkownik 6483
A ja sie podepne do tematu , u mnie na przegladzie wyszło ,że ręczny mam na lewym kole za słaby i chce go podciagnąć. Ogladałem to całe ustrojstwo przy tarczy i to pewnie ejst ta regulacja ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Może ktoś by mi tu poradził co odkręcić i podkręcić by podciagnąć tą stronę hamulca ręcznego?