Climatronic vs. klimatyzacja manualna || Zafira A
Moderator: Tunio999
Climatronic vs. klimatyzacja manualna || Zafira A
Witam.
Aktualnie rozglądam się za Zafirą dla siebie i w trakcie poszukiwań już dwóch sprzedawców z portali powiedziało mi, że bezpieczniej\taniej jest zakupić Zafirę z manualną klimatyzacją
ponieważ w wersjach z climatronic często psuje się "grzebień" i wymiana kosztuje 900 PLN.
Chciałbym dopytać czy to prawda czy zwykłe mrzonki sfrustrowanych sprzedawców wciskających kit, tylko po to żeby popchnąć samochów?
Pozdrawiam
Paweł
Aktualnie rozglądam się za Zafirą dla siebie i w trakcie poszukiwań już dwóch sprzedawców z portali powiedziało mi, że bezpieczniej\taniej jest zakupić Zafirę z manualną klimatyzacją
ponieważ w wersjach z climatronic często psuje się "grzebień" i wymiana kosztuje 900 PLN.
Chciałbym dopytać czy to prawda czy zwykłe mrzonki sfrustrowanych sprzedawców wciskających kit, tylko po to żeby popchnąć samochów?
Pozdrawiam
Paweł
Czy tak jest w przypadku zafiry to nie wiem, ale ogólnie automatyczna klimatyzacja to jednak elektronika także większe ryzyko awarii. Poza tym manualna klima jest wydajniejsza zwłaszcza w upały. Wiele samochodów z południa USA jest w nią wyposażanych kosztem elektronicznej ze względu właśnie na działanie.
Wyrażając ta opinię posiłkowałem sie stwierdzeniem znalezionym kiedyś w internecie (zagłębiłem sie w temat bo też stałem przed wyborem man czy aut):
http://www.klimatyzacja-samochodowa.com ... omatyczna/
ile w tym prawdy nie wiem - trzeba by to zbadac
ja osobiście wole zwykła klimę od climatronica - tak wiem może panel sterowania jest mniej atrakcyjny ale jakoś tak lepiej mi dopasować ustawienia do moich potrzeb szczególnie gdy wchodzę do gorącego samochodu.
http://www.klimatyzacja-samochodowa.com ... omatyczna/
ile w tym prawdy nie wiem - trzeba by to zbadac
ja osobiście wole zwykła klimę od climatronica - tak wiem może panel sterowania jest mniej atrakcyjny ale jakoś tak lepiej mi dopasować ustawienia do moich potrzeb szczególnie gdy wchodzę do gorącego samochodu.
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
W USA ogólnie większość aut ma manualną klimę, bo podobno Amerykanie nie radzą sobie z obsługą automatycznej klimymaverickatowice pisze:Wiele samochodów z południa USA jest w nią wyposażanych kosztem elektronicznej ze względu właśnie na działanie.
Ja powiem tak - wg mnie nie ma się co upierać przy auto, bo auto i tak nigdy nie działa jak tego chce kierowca (sprawdzone osobiście na wielu markach)
Przy ZA klima automatyczna ładniej wygląda i tyle zalet wg mnie.
Jak jest sprawna klima to swoją rolę spełnia czy to manual czy automat. Patrz na dobry stan techniczny auta a nie klimatyzację.
ty się nie posiłkuj USA tam wszystko jest inne...
co do klimy - jak wszystko to produkt myśli ludzkiej, czasem lepiej kupić manualną niż automatyczną jak np w focusie, czasem automatyczna lepsza jak w bmw
ale jak w zafirze nie wiem, nie testowałem manualnej, używam automatyczną, ale i tak czasem muszę przejść na manualne ustawianie nawiewu... bo sobie w pewnych sytuacjach nie radzi
co do klimy - jak wszystko to produkt myśli ludzkiej, czasem lepiej kupić manualną niż automatyczną jak np w focusie, czasem automatyczna lepsza jak w bmw
ale jak w zafirze nie wiem, nie testowałem manualnej, używam automatyczną, ale i tak czasem muszę przejść na manualne ustawianie nawiewu... bo sobie w pewnych sytuacjach nie radzi
-
- Zafiromaniak
- Model:
Zasadniczo można rozróżnić trzy podstawowe typy klimy-
manualna- kierowca sam musi zadbać o odpowiednią temp. w aucie.
półautomat- kierowca ustawia temp. na pokrętle (jest podziałka w stopniach C.) a czujnik temp. steruje sprężarka, w połączeniu z automatyczną regulacją wentylatora to moim zdaniem najlepsza opcja i najmniej absorbuje kierowcę podczas jazdy.
klimatronik (może być dwu i więcej strefowy)- za wszystko niestety odpowiada elektronika, a w zośkach dość skomplikowany interface, choć widziałem auta z jeszcze gorszym panelem.
Ja mam półautomat i szczerze powiem w zośce nie chcę nic innego.
manualna- kierowca sam musi zadbać o odpowiednią temp. w aucie.
półautomat- kierowca ustawia temp. na pokrętle (jest podziałka w stopniach C.) a czujnik temp. steruje sprężarka, w połączeniu z automatyczną regulacją wentylatora to moim zdaniem najlepsza opcja i najmniej absorbuje kierowcę podczas jazdy.
klimatronik (może być dwu i więcej strefowy)- za wszystko niestety odpowiada elektronika, a w zośkach dość skomplikowany interface, choć widziałem auta z jeszcze gorszym panelem.
Ja mam półautomat i szczerze powiem w zośce nie chcę nic innego.
- _tosiek_
- Przeglądacz
- Imię: Tosiek
- Auto: Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Drzewol pisze:w wersjach z climatronic często psuje się "grzebień"
Nie potwierdzam.
W moich rękach Zośka z automatyczną klimą (klimatronic) od 4 lat (obecny przebieg 160kkm). Nie mam pojęcia co to jest grzebień, klimę ruszam tylko by ustawić temperaturę.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne
handluję od wielu lat Zafirami i nie stwierdziłem większej awaryjnosci klimatronikow.
Uszkodzone są układy klimy bardzo często w ZA ale to zawsze pompy lub rozszczelniony układ (przeważnie chłodnica klimy do wymiany bo jest przezarta przez sól).
Przy wyborze klienci kierują się głównie konfortem użytkowania. Przy manualnej latem o przeziębienia głównie u dzieci bardzo łatwo. Z klimatronikiem temperatura jest stała w aucie.
Dla mnie osobiście rodzaj klimatyzacji jest bez znaczenia. Krótkie jazdy samemu - byle schlodzilo wnętrze.
Ale główne auto do dłuższej jazdy z rodziną to zawsze klimatronikiem.
Uszkodzone są układy klimy bardzo często w ZA ale to zawsze pompy lub rozszczelniony układ (przeważnie chłodnica klimy do wymiany bo jest przezarta przez sól).
Przy wyborze klienci kierują się głównie konfortem użytkowania. Przy manualnej latem o przeziębienia głównie u dzieci bardzo łatwo. Z klimatronikiem temperatura jest stała w aucie.
Dla mnie osobiście rodzaj klimatyzacji jest bez znaczenia. Krótkie jazdy samemu - byle schlodzilo wnętrze.
Ale główne auto do dłuższej jazdy z rodziną to zawsze klimatronikiem.
sklepik z Zafirami B i C
Podłączę się do tematu. Tytułem wstępu: przez 3 lata użytkowałem skodę z ręczną klimą, od roku użytkuję Zafirą A z tzw. klimatronikiem.
Z doświadczenia powiem klimatronik lepszy - posiada te same funkcje co manualna klima (ręczne ustawienie temperatury oraz siły nawiewu) a dodatkowo sam utrzymuje zadany poziom temperatury.
Dodatkowy plus proste sterowanie oraz funkcja odparowywania szyb.
Jasne, że trzeba poświęcić chwilę by zapoznać się z funkcjami i logiką działania, ale potem to już inna jakość.
Osobną kwestią jest sprawność* tego elementu w kupowanym egzemplarzu.
[edit] *miałem na myśli sprawne działanie w sensie działający element; exact552 dzięki za czujność - dbałość o fachowy język to ważna rzecz
swoją drogą co to jest "klimatrinik" o którym wspominasz?
Z doświadczenia powiem klimatronik lepszy - posiada te same funkcje co manualna klima (ręczne ustawienie temperatury oraz siły nawiewu) a dodatkowo sam utrzymuje zadany poziom temperatury.
Dodatkowy plus proste sterowanie oraz funkcja odparowywania szyb.
Jasne, że trzeba poświęcić chwilę by zapoznać się z funkcjami i logiką działania, ale potem to już inna jakość.
Osobną kwestią jest sprawność* tego elementu w kupowanym egzemplarzu.
[edit] *miałem na myśli sprawne działanie w sensie działający element; exact552 dzięki za czujność - dbałość o fachowy język to ważna rzecz
swoją drogą co to jest "klimatrinik" o którym wspominasz?
Ostatnio zmieniony 06 lut 2014, 11:57 przez bolid, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Auto: VOLKSWAGEN
- Model: SHARAN
- Oznaczenie silnika: AUY
Zdecydowany jestem na zakup zafiry A 1.8 po lifcie,mam jeszcze dylemat -jaka klima manual czy climatronik ?Jakie są Wasze opinie co do kwestii trwałości i awaryjności obu wersji?
Jak na razie mam w aucie zwykłą klimę,ale trzeba by iść z postępem .
Prosiłbym o Wasze opinie,tych co mieli i tych co maja .Czy w wersji z climatronikiem chłodniczka nagrzewnicy jest taka sama jak przy manualnej klimie ?9chodzi mi o problem z cieknacymi oringami )
Prosiłbym o Wasze opinie,tych co mieli i tych co maja .Czy w wersji z climatronikiem chłodniczka nagrzewnicy jest taka sama jak przy manualnej klimie ?9chodzi mi o problem z cieknacymi oringami )
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Przy wyborze auta nie stawaj na detal w postaci sterownikami klimatyzacji a na stan mechaniczny auta. Szukasz samochodu ktorego produkcja zakończyła się w 2005 roku. W najlepszym wypadku auto będzie miało 10 lat. Po takim czasie eksploatacji można spodziewać się wszystkiego w aucie.
Klimatyzacja jest tylko dodatkiem. Wczesniej miałem klimatronika. Bajer fajny ale tylko bajer. Do tego i tak najcześciej jeździłem na ustawieniu automatycznym.
Teraz ma klimę manualną i też absolutnie nie narzekam.
Klimatyzacja jest tylko dodatkiem. Wczesniej miałem klimatronika. Bajer fajny ale tylko bajer. Do tego i tak najcześciej jeździłem na ustawieniu automatycznym.
Teraz ma klimę manualną i też absolutnie nie narzekam.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie wiem nad czym się zastanawiasz, do wyboru masz:kisand pisze:Zdecydowany jestem na zakup zafiry A 1.8 po lifcie,mam jeszcze dylemat -jaka klima manual czy climatronik ?Jakie są Wasze opinie co do kwestii trwałości i awaryjności obu wersji?
1) manual - czyli wieje gdzie chce
2) automat - pełna regulacja i komfort
trwałość - każda może się zepsuć, równie dobrze może to być skraplacz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.