Kradnie prad
Moderator: Sebu$
-
bart77
Kradnie prad
Witam cos kradnie prad rzedu 80-90mA wyciagnelem wszystkie bezpieczniki i przekazniki w kabinie,radio,autoalarm ale nadal to samo.Odlaczylem alternator,pompe,wiekszosc czujnikow i nic,rozrusznik nowy w tym roku wiec go nie ruszam.Pod maska jest chyba z 8 bezpiecznikow glownych wyciagniecie drugiego z gory powoduje ze spada do 10mA ale pare rzeczy w aucie nie dziala.Nigdzie nie ma info na temat tych bezpiecznikow.Ma ktos jakies pomysly co mam jeszcze sprawdzic?
-
bart77
-
bart77
Nie dziala immobilizer,swiatla,alarm,centr.zamek,ogrzewanie tylnej szyby,tylna wycieraczka,oswietlnie wewnetrzne,klakson.Tylko ze wszystkie te rzeczy maja swoj bezpiecznik w kabine oprocz immobilizera ale wyciagniecie ich nic nie daje.Immobilzer odlaczalem a takze alternator,rozrusznik,pompe,wszystkie przekazniki,alarm,radio,rozne czujniki,zestaw glosnomowicy i bez zmian.Tylko wyciagniecie drugiego bezpiecznika z gory pod maska powoduje spadek poboru do 0,01A.Sprawdzalem tez na innym akumulatorze.Co jeszcze moge zrobic?A moze to normalne w tym modelu bo nie jest to jakis straszny pobor.kicaj pisze:to napisz co jeszcze nie dziala jak odlaczysz ten bezpiecznik
-
kicaj
-
bart77
-
bart77
-
DD
Po pierwsze: czy mierzyłeś upływ prądu po odczekaniu około 2 minut - bo u mnie też było prawie 1A a później stabilizowało się na 60 mA.
Po drugie: przyjmuje się dopuszczalny pobór prądu w wyłączonym pojeździe do 0,1A (info od mojego elektryka) - wtedy po 2 tygodniach stania 0,1x24x14=33,6Ah ubywa około 50% zdolności rozruchowej akumulatora.
Po drugie: przyjmuje się dopuszczalny pobór prądu w wyłączonym pojeździe do 0,1A (info od mojego elektryka) - wtedy po 2 tygodniach stania 0,1x24x14=33,6Ah ubywa około 50% zdolności rozruchowej akumulatora.
-
cns80
A jesteś pewien że odłączyłeś zestaw głośnomówiący ? Tzn. to że nie działa nie oznacza że jest odłączony, bo mogłeś np. wypiąć tylko bezpiecznik odpowiedzialny za zasterowanie po zapłonie, a całe zasilanie jest nadal podłączone, bo ktoś zrobił je "na krótko". Wtedy zestaw nie działa, ale i tak czerpie prąd.
-
donald7000
Dorzucę swoje dwa grosze w temacie, ponieważ miałem podobny problem.
Moja Zafira pobierała 130mA po zamknięciu i odczekaniu nawet 3 minut.
Mam nowy akumulator i po 5-7 dniach stania na dużym mrozie szlag go trafiał.
Wyciągałem bezpieczniki i trafiłem na bezpiecznik chyba numer 32 lub 33.
Prąd zmalał, wszystko działa, akumulator jak nowy !!!
No dobra, nie działa moduł haka, ale z niego korzystam 5 razy w roku przy okazji przewożenia rowerów, więc nie jest problematyczne włożenie bezpiecznika we właściwe miejsce.
Moja Zafira pobierała 130mA po zamknięciu i odczekaniu nawet 3 minut.
Mam nowy akumulator i po 5-7 dniach stania na dużym mrozie szlag go trafiał.
Wyciągałem bezpieczniki i trafiłem na bezpiecznik chyba numer 32 lub 33.
Prąd zmalał, wszystko działa, akumulator jak nowy !!!
No dobra, nie działa moduł haka, ale z niego korzystam 5 razy w roku przy okazji przewożenia rowerów, więc nie jest problematyczne włożenie bezpiecznika we właściwe miejsce.
-
bykmark
Panowie pomału.
Dzisiaj sam sprawdziłem prąd pobierany z akumulatora w chwili spoczynku bez obciążenia.
Uwaga: silnik uruchomiłem, popracował chwilę, zamknąłem samochód, odczekałem po zamknięciu drzwi i włączeniu alarmu ok. 2 minut - prąd wynosi ok. 130mA. Po około 5 godzinach postoju sprawdziłem prąd - wynosi max. 30mA.
Także widzę, że prąd spada po pewnym czasie i stabilizuje się.
Dzisiaj sam sprawdziłem prąd pobierany z akumulatora w chwili spoczynku bez obciążenia.
Uwaga: silnik uruchomiłem, popracował chwilę, zamknąłem samochód, odczekałem po zamknięciu drzwi i włączeniu alarmu ok. 2 minut - prąd wynosi ok. 130mA. Po około 5 godzinach postoju sprawdziłem prąd - wynosi max. 30mA.
Także widzę, że prąd spada po pewnym czasie i stabilizuje się.