[B] Problem z odpaleniem Zafira B
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
0087 za niskie ciśnienie w szyniekicaj pisze:poszukaj i poczytaj o błędachprzem83 pisze:błędy 008703,00905b,008712 ,00025b,00900a,00025a
0087
0090
0002
P0087 Rail Pressure Low Pressure B-029
P0090 Rail Pressure Control Solenoid Valve Circuit Range/Performance (Negative Deviation) B-043
P0090 Rail Pressure Control Solenoid Valve Circuit Range/Performance (Positive Deviation) B-043
P0002 Rail Pressure Control Range/Performance B-029
P0002 Fuel Metering Solenoid Valve Circuit Range/Performance B-029
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam serdecznie, posiadam Zafirke B 2007r 1.9 CDTI 120KM. Mam problem z silnikiem... Od 2 dni zaczeły się problemy z odpalaniem i nierówną pracą silnika. Mianowicie zapaliła normalnie i nagle zaczeła trząś silnikiem tak jakby chodziła na 3 cylindry i wtedy właśnie nie chce też wkręcać się na obroty. W czasie jazdy na wyższych obrotach ciagnie normalnie, nie traci mocy... DPF samoczynie wypalił się podczas jazdy. Zdarza się również, że jest problem z odpaleniem... świece podgrzeją (na zime nowe, sprawne na 100 % ) kręci, kręci i nie chce zapalić. Nie zapala się żadna kontrolka, żaden check. Wczoraj została podpięta pod komputer żadnego błędu nie ma, ciśnienie na listwie dobre... nie mam pojęcia co może być... Proszę o jakieś sugestie porady, a może ktoś miał podobny problem... pozdrawiam...
Witam!
Mam problem z zapalaniem Zafiry na ciepło!
Proszę o pomoc - Zafira po nocy zawssze zapala ok, natomiast wystarczy przejechać np 4 km, wyłączyć i po np. pół godzinie zaczynają się problemy... Zafira zapala bardzo różnie: czasami od razu (z jakimś dziwnym hałasem - jakby coś lużnego było), czasami "prawie" zapali i zgaśnie, czasami wystarczy dłużej przytrzymać kluczyk...wydaję mi się, że zawsze słyszalny jest jakiś dziwny odgłos z silnika. Jestem zupełnie zielony jeżeli chodzi o mechanikę...
Dodam, że takie objawy (może to zbieg okoliczności) zauważyłem tuż po wymianie kompletu sprzęgła z dwumasą....
P.S. Po wypedałowaniu wyskoczyło mi: ECN 038008
POMOCY!!!
Proszę o pomoc - Zafira po nocy zawssze zapala ok, natomiast wystarczy przejechać np 4 km, wyłączyć i po np. pół godzinie zaczynają się problemy... Zafira zapala bardzo różnie: czasami od razu (z jakimś dziwnym hałasem - jakby coś lużnego było), czasami "prawie" zapali i zgaśnie, czasami wystarczy dłużej przytrzymać kluczyk...wydaję mi się, że zawsze słyszalny jest jakiś dziwny odgłos z silnika. Jestem zupełnie zielony jeżeli chodzi o mechanikę...
Dodam, że takie objawy (może to zbieg okoliczności) zauważyłem tuż po wymianie kompletu sprzęgła z dwumasą....
POMOCY!!!
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
ECN 038008 - usterka w układzie świec żarowych - sprawdź ile z nich padłoCebion pisze:Witam!
POMOCY!!!
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Dzięki za odpowiedź. Jak będę wiedział co to jest to się odezwę.
Wsłuchiwałem się też dzisiaj w pompę (?) przed odpaleniem. Przy zimnym silniku i temperaturze zewnętrznej ok. 5 stopni, przekręcam kluczyk do zapłonu i słychać ją przez 17s... a jak silnik jest ciepły to ok. 13s. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie?
Przy okazji wymiany dwumasy, zleciłem też wymianę filtra paliwa. Przy tej czynności też można coś schrzanić?
Wsłuchiwałem się też dzisiaj w pompę (?) przed odpaleniem. Przy zimnym silniku i temperaturze zewnętrznej ok. 5 stopni, przekręcam kluczyk do zapłonu i słychać ją przez 17s... a jak silnik jest ciepły to ok. 13s. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie?
Przy okazji wymiany dwumasy, zleciłem też wymianę filtra paliwa. Przy tej czynności też można coś schrzanić?
witam
Jutro ruszam na warsztat i poszukuje problemu ciężko odpalające zafiry. Męcze się już prawie rok . mój problema polega na tym że rano bądź po dłuższym staniu auta bardzo długo kręci (nie raz na dwa razy) błedów nie ma żadnych. Może się ktoś spotkał z czymś takim.
nie dodałem że jak odpali to trochę dymu z tyłu. Zaznaczam że auto tak odpalało z dpf jak i bez
Jutro ruszam na warsztat i poszukuje problemu ciężko odpalające zafiry. Męcze się już prawie rok . mój problema polega na tym że rano bądź po dłuższym staniu auta bardzo długo kręci (nie raz na dwa razy) błedów nie ma żadnych. Może się ktoś spotkał z czymś takim.
nie dodałem że jak odpali to trochę dymu z tyłu. Zaznaczam że auto tak odpalało z dpf jak i bez
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2014, 21:36 przez czarny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: artur
- Auto: 1,9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
W ciągu ostatniego miesiąca dwukrotnie zdarzyło mi się, że nie mogłem odpalić auta. Rozrusznik ani drgnął. Zdarzało się to po ruszaniu z postoju podczas długiej jazdy. Za pierwszym razem była włączona dodatkowo lodówka ale za drugim już nie. Dodam że akumulator ma już około 8 lat.
Proszę o jakieś sugestie co do przyczyny
Proszę o jakieś sugestie co do przyczyny
ARTUR
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Zafira 1.8 nie odpala - przy rozruchu słychać cykanie.
Wczoraj wieczorem odpaliłem na 15 min webasto żeby przed sezonem sprawdzić, wyłączyłem i pojechałem do domu. Dzisiaj tak samo z rana puściłem webasto na 10 min - auto się nagrzało. Wyłączyłem webasto i przekręcam kluczyk, a tu takie głośne cykanie, cała elektryka działa. Kontrolki zapalają się i gasną tak jak powinny.
Na szybko wypedałowałem błędy i sprawdziłem test mode, stan napięcia akku 11,8V - wszystko ok.
ps. Możliwe że za niskie napięcie ?
ps2. Po powrocie z pracy auto ruszyło za pierwszym razem ale ledwo co.
Oczko na akumulatorze jest czarne - chyba czas na wymianę.
Jest możliwe że to oryginalny akumulator od nowości ?
Gdzie mogę znaleźć datę produkcji ?
Wczoraj wieczorem odpaliłem na 15 min webasto żeby przed sezonem sprawdzić, wyłączyłem i pojechałem do domu. Dzisiaj tak samo z rana puściłem webasto na 10 min - auto się nagrzało. Wyłączyłem webasto i przekręcam kluczyk, a tu takie głośne cykanie, cała elektryka działa. Kontrolki zapalają się i gasną tak jak powinny.
Na szybko wypedałowałem błędy i sprawdziłem test mode, stan napięcia akku 11,8V - wszystko ok.
ps. Możliwe że za niskie napięcie ?
ps2. Po powrocie z pracy auto ruszyło za pierwszym razem ale ledwo co.
Oczko na akumulatorze jest czarne - chyba czas na wymianę.
Jest możliwe że to oryginalny akumulator od nowości ?
Gdzie mogę znaleźć datę produkcji ?
ZB
ZC
ZC