Check Engine zapala się i gaśnie
Moderator: Sebu$
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Check Engine zapala się i gaśnie
Co prawda mnie to nie dotyczy,ale według mnie jest to dosyć ciekawy przypadek. U kumpla w Astrze padła sonda. Jakiś czas po wymianie,zaczęło wywalać błąd P0170.Silnik działa poprawnie,wszystkie parametry w normie.Check się zapala,jest błąd,nic się nie dzieje,auto jeździ,po kilkunastu odpaleniach check gaśnie,po jakimś czasie znów się zapala,potem gaśnie i tak się sytuacja powtarza. Auto jest bez LPG,niedawno wymieniany przepływomierz,świece,filtry,wyczyszczona przepustnica,wyczyszczony kolektor.kumpel wysnuł hipotezę,że może pada mu sterownik. Ma ktoś jakieś sugestie?
Oczywiście!
-
chaber77
Witam,mam podobny problem,rowniez zapala sie check,natomiast silnik pracuje rowno i prawidlowo.Zafire kupilem tydzien temu,takze jestem jeszcze swierzak,jesli chodzi o nia.Wczesniej mialem Vectre 1.8 116 KM i mialem podobny problem.Uporalem sie z nim.Pomogl mi kolega z forum vectraunlimited,a mianowicie chodzilo o to,ze za przeplywomierzem jest gubiona masa.Przylutowalem dodatkowy przewod(oczywiscie za przeplywomierzem) do przewodu koloru zoltego i podpialem do masy silnika .Check zgasl i problem z zapalaniem sie tej kontrolki znikl.Silnik dalej pracowal rowno i prawidlowo.Moze tutaj byc podobny problem.Co o tym sadzicie?
-
bolid
chaber77, check sygnalizuje że wystąpił błąd - teraz trzeba się dowiedzieć z czym masz do czynienia - odczytaj kod błędu (hamulec + gaz wciśnij i trzymaj, stacyjka w II pozycję, po chwili samochód z kluczem zacznie mrugać, licz mrugnięcia - czterocyfrowy kod, 10 oznacza 0)
janekW67, wg mechanika z którego usług korzystam takie objawy: błąd 0170 w niektórych sytuacjach przy jednoczesnej poprawnej pracy silnika wynika z "niedogadywania się" w tych przypadkach sondy ze sterownikiem (np.: gdy włożony jest zamiennik sondy oryginalnej)
janekW67, wg mechanika z którego usług korzystam takie objawy: błąd 0170 w niektórych sytuacjach przy jednoczesnej poprawnej pracy silnika wynika z "niedogadywania się" w tych przypadkach sondy ze sterownikiem (np.: gdy włożony jest zamiennik sondy oryginalnej)
-
woo1980
-
bykmark
-
marian