Problemy związane z centralnym zamkiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
camelek

#76 Post autor: camelek »

po posiedzeniu w garazu wynik działań negatywny..bateria sprawdzona ma 3v jak trzeba, w/w bezpieczniki wyjete (po wyjeciu jednego wyswietlacz zgasł, ale po włozeniu znowu swiecił.. ) rozbebeszyliśmy centralke z centralnego i doszliśmy do wniosku żeprawdopodobnie wyłącznik, czy czujnik odpowiadajacy za odblokowanie zamków po wypadku moze byc walniety, został wylutowany, a nastepnie na krótko łączyliśmyi otwierało drzwi ale zamknąć nieszło.. pprogramowałem kluczyk x razy -nic..

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#77 Post autor: Rybka »

Kolego idziecie złym torem.
Szukaj gdzie masz zwarcie które podaje ci zasilanie 12V nawet jak masz wyjęte klucze.
Wtedy centralki nie zamkniesz za nic w świecie
A odpowiedzi na moje pytania nie dostałem :>
- radio działa bez klucza?
- po otwarciu drzwi, piszczy sygnał pozostawionych kluczy nawet gdy ich nie ma w stacyjce?

camelek

#78 Post autor: camelek »

radio bez klucza nie dziala, po otwarciu gdy nie ma kluczy nie piszczy sygnał
w kostce iso gdy gruby czerwony kabelek jest zamieniony z cienkim to gasnie wyświetlacz ale za każdym razem trzeba kodować

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
#79 Post autor: Rybka »

ty masz gruby połączony z cienkim?

camelek

#80 Post autor: camelek »

Nie mam ich połączonych, zmieniam je tylko miejscami w kostce ISO, jak mam stałe napięcie na styku MEMORY to radio działa ok, włącza i wyłącza się na kluczyku ale nie odłącza wyświetlacza. Jak stałe napięcie dam na styk ignition w ISO to za każdym razem programować trzeba ale po wyłączeniu gaśnie wyświetlacz więc winne jest chyba radio.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2013, 19:57 przez camelek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
#81 Post autor: Rybka »

Tak nie może być.
Żeby radio nie gubiło ustawień to zamień przewody, podepnij żółty z czerwonym i czerwony z żółtym. (grube)
Ten cienki pozostaw jak był.
Jak możesz zrób foto podłączenia radia.
Ja będe się upierał że w tym tkwi problem że nie działa centralny zamek.

camelek

#82 Post autor: camelek »

https://plus.google.com/photos/10612320 ... banner=pwa tak to wygląda i kabelki zamienialem tylko tam gdzie kostka

Robercie miales chwile żeby popatrzec na te moje kostki? u mnie nie ma żółtego grubego kabelka, chyba że slepy jestem, albo w ogole nie tam patrze..

Posty pisane w krótkich odstępach - scalamy - Bodek
Ostatnio zmieniony 03 gru 2013, 21:06 przez camelek, łącznie zmieniany 1 raz.

Lakiluki

#83 Post autor: Lakiluki »

Witam.
Nie bardzo wiedziałem czy to będzie pasować do działu elektroniki czy do karoserii i wnętrza, ale po kolei.
Na początku zdarzały się problemy z domknięciem szyby i działaniem głośnika ale w drzwiach prawych. Po przeczytaniu wielu wątków z przetartymi kablami w gumowym łączniku wraz z teściem naprawiliśmy pourywane przewody w tych prawych drzwiach. Wszystko chodzi poza opuszczaniem szyb. Może gdzieś źle zlutowałem. Niestety czasu starczyło wtedy tylko na jedne drzwi, a lewe, jeszcze jako tako się sprawujące odłożyłem na później ;) Trzy dni później po wyjściu z auta zamknąłem z pilota drzwi i zaryglowałem(podwójne kliknięcie). Na drugi dzień jak się okazało drzwi lewe tylne już się nie otworzyły. Nie daje rady ani od środka ani od zewnątrz. Nawet po wyciągnięciu od środka. Słychać jakby zamek działał ale obawiam się, że centralka(rygiel) trzyma. Pytanie co teraz... Szukałem na forum, ale nikt nie odpisał jednoznacznie czy da się przy zamkniętych drzwiach zdjąć boczki i dostać się do zamka od wewnątrz. (Jakbym drzwi otworzył to potem zabrałbym się za kable;) Bardzo proszę o jakieś porady i informacje, czy jest to możliwe bez uszkodzenia boczków lub w inny sposób...Sorki za długi wywód ale chciałem jak najlepiej zobrazować problem.

zbigniew

#84 Post autor: zbigniew »

witam.
Podpowiedz dla lakiluki
Ja to miałem, ale u mnie to były drzwi kierowcy. Mi udało się otworzyć drzwi. Stukałem w zamek ręką i w tym czasie otwierać. Moim zdaniem nie da się zdjąć tapicerki przy zamkniętych drzwiach bez uszkodzenia. Jeżeli dostaniesz się do drzwi to rozwiązania problemu szukaj w zamku drzwi a nie w kablach. Tam jest taki mały włącznik. Ja to naprawiłem u znajomego w serwisie RTV.
Od tamtej pory nie zamykam na rygiel.

wadol82

#85 Post autor: wadol82 »

ktoś wcześniej borykał się z kolorami kabli w kostce drzwi prawch, dziś naprawiałem swoje i zrobiłem taki mały rysunek który gdzie kabel, należy pamiętać że w lewych drzwiach kolory się różnią

Obrazek

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#86 Post autor: mariusz_technik »

Też dosięgnął mnie problem wiązki tylnych drzwi (lewa strona), nie zamykał/otwierał mi centralny, a ostatnio przestała działać elektryka szyby. Pierwszą usterką są pourywane kable w wiązce, a drugą uszkodzony moduł silnika od szyby. I teraz mam pytanie: Nie wiecie czy w astrze II jest taka sama wiązka? I taki sam silnik szyby? A może ktoś ma do sprzedania ten moduł z silnika (idzie do niego wtyczka,i jest przykręcany na 2 śruby..) :P

wadol82

#87 Post autor: wadol82 »

nie wiem jak w lewych ale w prawych właśnie jestem w trakcie przedłużania kabli pod kostkę z astry II i jak narazie kolory mi się zgadzają, zobaczymy co wyjdzie na koniec.
Na szrocie nie mieli zafiry ale mieli astre II więc odciąłem wtyczkę jak leciało bo moja była w stanie chyba nie nadającym się już do lutowania
Tak wygląda moja stara kostka:
Obrazek

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#88 Post autor: mariusz_technik »

czyli kostka jest taka sama, i kolory się zgadzają? Jeśli tak, to powiększa się możliwość dokupienia części...sprawdzę jutro u mnie na szrocie, bo widziałem że mają tam astrę kombi. Chciałbym wyciągnąć wtyczkę, i kable odciąć ze 30 cm dalej, żeby łączenia lutować w progu a nie na zagięciu

wadol82

#89 Post autor: wadol82 »

znajdz taką astrę która miała z tyłu szyby elektryczne, z tego co mi na szrocie powiedziano to są 2 rodzaje wtyczek

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#90 Post autor: mariusz_technik »

No i jak na złość ta astra u mnie na szrocie ma z tyłu korby..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”