Wymiana silnika w zafirce Y22DTR
Moderator: Sebu$
Wymiana silnika w zafirce Y22DTR
Witam jestem zmuszony wymienić silnik w zafirze 2,2 DTI Y22DTR i wiem że takie silniki miały Vectry B i C Astry G i Zafira A
Ale zastanawiam się czy silnik z Saab 2.2 TiD pasuje też do zafiry?
Według sprzedających tak.
I własnie moje pytanie jest następujące czy ktoś z forumowiczów wrzucał do swojej zafiry albo opla silnik ze sabba? Bo mam małe obawy czy kupić własnie taki silnik?
Pozdrawiam
Ale zastanawiam się czy silnik z Saab 2.2 TiD pasuje też do zafiry?
Według sprzedających tak.
I własnie moje pytanie jest następujące czy ktoś z forumowiczów wrzucał do swojej zafiry albo opla silnik ze sabba? Bo mam małe obawy czy kupić własnie taki silnik?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2019, 19:16 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja wymieniałem w swojej zośce silnik kupiłem z anglika taki sam nie narzekam tylko trzeba trochę poszukać
a pytanko takie mam przy okazji wymian silnika czy 2,0 di na 2,0 dtl da rade ???? bo troszkę moc mi nie pasuje do tego ze tak powiem komis w którym kupowałem samochód ( sprowadzony z francji) chyba podpłacił przeglą w TOS'ie bo w dowodzie rejestracyjnym francuskim niema zadnej informacji o mocy ani pojemnosci silnika i napisał po pierwsze ze mam 100 KM a po 2 napisał ze mam pojemnosc 1998 ccm jak di ma miec 100 km ??
dlatego się też zastanawiam nad wymianą silnika na dtl da rade ??
możliwe ze sie myle w oznaczeniach silnika chodzi mi o zmiane z 82 na 100 konnego
dlatego się też zastanawiam nad wymianą silnika na dtl da rade ??
możliwe ze sie myle w oznaczeniach silnika chodzi mi o zmiane z 82 na 100 konnego
witam. w mojej zafirze zostal wymieniony silnik po awari poprzedniego. mam pytanie. czy ktos z was też wymienial silnik? i ile
to kosztowało.
to kosztowało.
szacunkowo można przyjąć, że kosz takiej wymiany to około 3000zł... silnika za 2000 tysie mozna kupic no i 1000 wyjęcie starego i wsadzenie drugiego... (cene za wyjęce podałem z pewnego warsztatu wiec może ona się zmienić)
Kwestia osprzętu silnika - jeżeli zostawiasz swoje graty to ok ale na handel przeważnie silniki są gołe...
Kwestia osprzętu silnika - jeżeli zostawiasz swoje graty to ok ale na handel przeważnie silniki są gołe...
witam mam pytanie czy jest mozliwosc wstawienia do zafira A silnika o innej pojemnosci niz jest fabrycznie zamontowany. np mam teraz 1.6 16v 101km benzyne i czy moglbym wsadzic do zoski np 1.8 benzyne?? czy wymaga taka operacja duzych przerobek??jak tak to co trzeba zrobic?? dziekuje za odp.
-
- Bywalec
- Imię: Karol
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Moge ci tylko powiedzieć, że pewnie że sie da ale jak pytałem sie o taką przeróbke bo też mam 1,6 i myślałem nad silnikiem 1,8 to dałem sobie spokój. Za dużo cię wyjdzie taja przeróbka musisz mieć silnik + skrzynie biegów od 1,8 bo od 1,6 nie podejdzie ma inne już przełożenia, zmienic komputer + pestka i pobawic sie z elektryka pod maska bo tez jest inna w 1,8 niż w 1,6, ogólnie jak masz na zbyciu ok 4000-5000 zł to możesz sie bawic ale radziłbym ci tak jak mi doradził mechanik, że lepiej zmienić auto, bo po takich przeróbkach może coś nie działać lub częściej się psuć.
Witam mam pytanieE czy mozna zamienic silnik z oznaczeniem X16XEL na silnik o oznaczeniu Z16XETczy sie roznia budowa?? sa to jednostki napedowe o takiej samej rozniace sie wlasnie tylko albo az oznaczeniem silnika. prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2011, 21:30 przez lukiopo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Bywalec
- Imię: Karol
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Kolego te silniki różnią się tym że x16xel ma katalizator pod autem, a z16xel ma katalizator zabudowany w kolektorze wydechowym, a powiec czy jest sens zamienić na taki silnik, jeśli planyukesz zmienić silnik w swojej Zośce to polecam ci 2,0 z vectry b fajny silnik, i możesz to zrobic takim kosztem żeby poszukać jakiegoś sprawnego anglika z tym silnikiem i bebechy(kompa, elektryke silnika, silnik, skrzynie) wrzucić do Zośki obecnie sam rozważam taki pomysł i szukam fajnego anglika, Szkoda mi sprzedawać mojego auta bo wiele w niego już zainwestowałem.
to moj ojciec tez tak ma duzo zainwestowalismy juz w zoske nasza. a niedawno silnik poszedl i nie spodziewalismy sie tego. cos wystrzelilo w nim i diura jest srednicy 4cm od dolu. juz jest wyjety i teraz wlasnie poszukujemy nowego lecz bylo juz zamieniany rozrzad sprzeglo i chyba tyle z tego co wiem. i chcemy skorzystac z tych czesci jesli bedzie mozna