[A] Montaż CB Radia w ZAFIRA A

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
Darekb

#136 Post autor: Darekb »

rad25 pisze:Czy nie musisz się przechylać na prawo żeby coś zobaczyć i ewentualnie manipulować przy radiu? Jakie masz radio i jak się ono spisuje ponieważ różne są opinie odnośnie CB w Zośce B?

Radio mam nad prawym kolanem -lekko zerkając w dół widac i ew mozna manipulować oby nie przez całą droge, ale co do regulacji w czasie jazdy to pisalem ,że mam zliftingowanego UNIDENA 520 i mam rozkreconego na max i nic nie szumi na całej długosci fali a antene mam słaba 1m na klapie bagaznika, zebym mógł wjezdzac do parkingów podziemnych w Wawie bez koniecznosci wysiadania.Dla mnie jest to miejsce optymalne a UNIDEN 520- kazdy wie co to jest za CB
kamil12luty

#137 Post autor: kamil12luty »

Remek pisze:Ja mnie najdzie ochota na dłubanie z lutownicą to mam w planach (oczywiście po zakupie Zafiry) zrobić coś podobnego co mój kolega swego czasu zrobił w Passacie:
http://forum.vw-passat.pl/threads/27183 ... 7e43f8d23e
Będzie niezła dłubanina, ale może się opłaci :)
podziwiam gościa.
Gruka

#138 Post autor: Gruka »

Ja miałem między fotelami do czwartku :evil:
pablo2374

#139 Post autor: pablo2374 »

Gruka, a co się stało :?:
jozek

#140 Post autor: jozek »

pablo2374 pisze:Gruka, a co się stało :?:
tutaj odpowiedź
pablo2374

#141 Post autor: pablo2374 »

Już czytałem. łapy upierdzielić przy samej d... takiemu palantowi :evil:
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#142 Post autor: janekW67 »

Zabić dziada to mało, łeb mu urwać!
Oczywiście!
Gruka

#143 Post autor: Gruka »

No niestety. Jeśli chcecie na ten temat pisać to nie róbmy tu OFF...... :| Teraz chyba skusiłbym się na taki montaż jak ktoś pokazywał tzn w miejscu gdzie kubki
hanti

#144 Post autor: hanti »

Witam

Stosował już ktoś radio panelowe typu Yosan CB-100 lub TTI TCB-R2000 lub ALBRECHT AE 6891
Wszystkie te radia mają osobny panel .

Może ktoś takowe posiada

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#145 Post autor: Bodek »

hanti pisze:Witam

Stosował już ktoś radio panelowe typu Yosan CB-100 lub TTI TCB-R2000 lub ALBRECHT AE 6891
Wszystkie te radia mają osobny panel .

Może ktoś takowe posiada

pozdrawiam
Rozwiązanie bardzo ciekawe, łatwiej wmontować gdzieś sam panel, a radio można ukryć zupełnie w innym miejscu.

Uważam, że bardzo dobre rozwiązanie i można zacząć się tym interesować - temat bardzo rozwojowy.

Kwestia wyboru dobrego radia - szczególnie jeżeli chodzi o ZB CDTI - ale to nie ten dział - sorry.
hanti

#146 Post autor: hanti »

Bodek, znalazłem jeszcze jedną fajną propozycję, podobno bdb. jakości - to Lafayette VENUS - prawdopodobnie niedługo zagości w zośce, w zwierzaku zostanie intek120M, a cytrynka dostanie alana 48+ ale nie robie już OT
demko

#147 Post autor: demko »

ja mam zamontowane pod fotelem kierowcy, znam je na pamieć i sam mogę łatwo włączyć, antene metrową na magnesie w środku trzymam na szynie od tylnej kanapy, trzyma się a sam bat nie przeszkadza bo leży równo pod siedzeniami, łatwo wyciągać drzwiami tylnymi od kierowcy,
myślałem o antenie montowanej na stałe ale musiało by to być na środku dachu,
miejsce jaki musi być to jakieś wzmocnienie aby nie powyginało, może tam gdzie lampka podswietleni z przodu? choć w tym miejscu mam i półkę z Vectry,
ma ktoś na stałe na dachu?
GOTI

#148 Post autor: GOTI »

demko pisze:myślałem o antenie montowanej na stałe ale musiało by to być na środku dachu,
miejsce jaki musi być to jakieś wzmocnienie aby nie powyginało, może tam gdzie lampka podswietleni z przodu? choć w tym miejscu mam i półkę z Vectry,
ma ktoś na stałe na dachu?
Prawie codziennie przejeżdżam obok ZA która ma antene (na razie tylko kawałek anteny) w miejscu powyżej lampki tylko, że to są chyba pozostałości po zwykłej antenie.

Odnośnie takiego montażu to nie wiem czy jest sens robienia dziur w nadwoziu. Zawsze antene od cb możesz zamontować w oryginalnym miejscu na antene, a antene radiową zastąpić anteną wewnętrzną. Są również tzw anteny 2w1 czyli i radiowa i cb w jednym :ok:
Ja mam na relingu i chwale to rozwiązanie - antena nie duża lekko skrzywiona, więc nigdzie nie zahaczam ;)
demko

#149 Post autor: demko »

antena CB i zwykła to nieporozumienie, sprawdzałem w innym autku.
w oryginalnym miejscu anteny dostęp łatwy, chodzi mi o to ze auto parkuję pod blokiem i aby jej łatwo nikt nie złamał czy zaimał, dlatego chciałem raczej z przodu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”