Aktywny zagłówek
Moderator: Sebu$
Aktywny zagłówek
Witam.
Z opisu mojego Zefira, wynika że ma aktywne zagłówki w przednich siedzeniach.
Czy ktoś wie jak to działa i kiedy??
sylmar pisze:Witam.
Witam.
Aktywny zagłówek
Zagłówek zapobiega urazom kręgów szyjnych podczas uderzenia w tył pojazdu. Przy takich uderzeniach fotel gwałtownie popycha pasażera do przodu, a głowa pozostaje z tyłu. Dochodzi wtedy do uszkodzenia kręgów szyjnych, nawet przy niewielkich stłuczkach.
Aktywny zagłówek działa na zasadzie mechanicznej. W oparciu fotela zainstalowana jest konstrukcja dźwigniowa, która pod wpływem siły uderzenia przesuwa zagłówek do przodu tak, by przytrzymał głowę. pozdrawiam
Witam może to wam coś pod powie ..dla cbm80,cbm80 pisze:sa jakies mechaniczne czujniki,
Aktywne zagłówki przednich foteli są elementem bezpieczeństwa biernego, ograniczają one ryzyko wystąpienia poważniejszych urazów kręgów szyjnych w przypadku zderzenia w tył pojazdu. Idea zastosowania aktywnych zagłówków polega na zmniejszeniu podczas zderzenia odstępu między głową siedzącej osoby i zagłówkiem. Uaktywnienie układu następuje pod wpływem siły bezwładności, jaka oddziałuje na siedzącą osobę w czasie zderzenia. Pod wpływem tej siły na oparcie jest wywierany zwiększony napór co powoduje z kolei przemieszczenie się zagłówka w przód. Po aktywacji zagłówek powraca na swoje miejsce zachowując przy tym swoją pełną gotowość do ewentualnego, ponownego zadziałania.pozdrawiam
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Najlepiej było by gdyby takie właściwości posiadały poduszki i zdeżaki.sylmar pisze:Szkoda, że inne elementy dbające o nasze bezpieczeństwo tak nie mają
Najlepiej to by było aby....śmy wszyscy jeździli BEZPIECZNIEJ.sylmar pisze:Najlepiej to by było aby takie właściwości posiadały CAŁE autatimi68 pisze:Najlepiej było by gdyby takie właściwości posiadały poduszki i zdeżaki.sylmar pisze:Szkoda, że inne elementy dbające o nasze bezpieczeństwo tak nie mają