grzemach pisze:Nawet na diesle nie patrzę... takiego znaleźć z przebiegiem <200kkm to prawie nie możliwe (bez "korekty"), a benzyna jak najbardziej.

to akurat prawda. Te mogą mieć dzisiaj po 800 tys jak i lepiej nalatane. I takie moje oczy też widziały. Nawet przeglądając dział "Moja Zafira" kiedy to szukałem informacji na temat podobnych aut do mojego natrafiałem na wpisy ludzi, którzy sami się chwalili przebiegami rzędu pół miliona, czy więcej.
Ale to nie jest reguła. Benzynowce też mogą być mocno "skorygowane". Zalecałbym daleko idącą ostrożność jeżeli zobaczysz przebieg w okolicach 150 tys. Można przyjąć, że rocznie właściciel robi po 10-15 tys km. Sam piszesz, że robisz ich 10 tys rocznie. Ja jeżdżąc "w około komina" czyli okolice Świdwina robię ok 20 tys rocznie. Jak dołożę wyjazdy wakacyjne to i 30 tys nie jest problemem. Ale to jest PL. Mamy inne drogi, nie mamy autostrad. Nie wierzę, aby przeciętny Holender jeździł po 10 czy 15 tys rocznie. Poczytaj na co zwrócić uwagę przy oględzinach. Na jakie zużycie materiałów itd.
Oczywiście po zakupie pamiętaj, że masz od razu co nie co do wymiany.
grzemach pisze:PS. bardzo fajne motto. Jeśli dobrze pamiętam to "Scooter" go użył w piosence, to z niej?.
No to ja z kolei chyba piosenki nie słyszałem

a przynajmniej kompletnie nie kojarzę, żeby było gdzieś to śpiewane. Serio
Motto wzięło się stąd, że gdzieś kiedyś na studiach zasłyszałem to zdanie. Bardzo mi podpasowało, bo zostałem wychowany dokładnie wg zasady "bądź dobry dla ludzi".