LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#526 Post autor: mariusz_technik »

Trzeba podłączyć się pod sterownik auta, i sprawdzić co to za błąd. Poza tym podłączył bym się pod sterownik lpg, i porównał mapy benzyna/gaz. Muszą się dobrze pokrywać, tzn wykres gazu trzeba dopasować do wykresu benzyny, bo jak są rozjazdy to zapali się check, silnik może gorzej pracować, a nawet może dojść do uszkodzenia np głowicy. Taka dokładna regulacja to przynajmniej z godzinę trwa, i robi się to podczas jazdy w różnych warunkach

Awatar użytkownika
rafi7404
Mieszkaniec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#527 Post autor: rafi7404 »

cieniassss pisze:
Tramals pisze: chyba masz gazownika złej jakości
Często tak bywa. A podobno nie idzie sknocić tej instalacji... :lol:

Tramals

#528 Post autor: Tramals »

Miałem regulowany gaz pod kompem. Trochę się nakręciłem po mieście i okolicy. Z tego co mi mówił, to trochę rozbieżności było, ale poprawił. W czwartek zamiast do gazownika, pojechałem rozrząd zmienić - po kilkudziesięciu km, kontrolka dała znać o swoim istnieniu.. :/
W przyszłym tygodniu nastąpi reklamacji ciąg dalszy.. :evil:

Patryk Pusiak

#529 Post autor: Patryk Pusiak »

co do szarpania to miałem podobny objaw ok 1600-2100 obrotów silnik wariował dławił się i szarpał u mnie pomogło utopienie egr w benzynie i umyciu go i nasmarowaniu bolca w egr. Może być też sonda lambda, ale raczej bym stawiał na egr. pomaga też przedmuchanie przewodów prowadzących do egr.

radek85

#530 Post autor: radek85 »

witam szukam gazownika z świetokrzyskiego dobrego, sprawdzonego. Znalazlem ale on specjalizuje sie w system LPI firmy Vialle http://autonagaz.com.pl/

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#531 Post autor: cns80 »

radek85, a co potrzebujesz ? Wyregulować czy zamontować instalkę ?
Obrazek

radek85

#532 Post autor: radek85 »

zainstalowac - problem w tym ze ta firma sie specjalizuje w 5 generacji i nie wiem co robic, czy mozna im powierzyc swoje auto

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#533 Post autor: cns80 »

Jak zainstalować to masz w Tarnowie główną siedzibę Czakramu czyli dystrybutora BRC. Wiele bym dał żeby mieć ich tak blisko :)

Instalkę BRC mogę śmiało polecić.

radek85

#534 Post autor: radek85 »

no slyszalem ze w tarnowie dobrze robią.. no ale to jednak 120 km nie wierze ze u mnie w miescie nie ma dobrych gazowników dla zafiry...

jest kolega lech z opatowa ale nie moge jeszcze wysylac pw

SPRAWA RUSZYŁA DO PRZODU. MAM DO WYBORU :

STAG 4 + LISTWA REG + RED.PALACAR + KPL.ZBIOR. KOSZT 2300 zł
STAG 4 + LISTWA AC + RED.PALACAR + KPL.ZBIOR. KOSZT 2500 zł.

CO POLECACIE? MALO MI MOWI TO RED. PALACAR. CZY KTOS TO MA? ZNACIE TO ?
PROSZE O SZYBKA POMOC

radek85

#535 Post autor: radek85 »

Decyzja podjeta

komp. ster. KME NEVO wtrysk hana 2000, reduktor KME TUR

co o tym myslicie? cena 2300

Awatar użytkownika
rafi7404
Mieszkaniec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#536 Post autor: rafi7404 »

Tramals pisze:Miałem regulowany gaz pod kompem. Trochę się nakręciłem po mieście i okolicy. Z tego co mi mówił, to trochę rozbieżności było, ale poprawił. W czwartek zamiast do gazownika, pojechałem rozrząd zmienić - po kilkudziesięciu km, kontrolka dała znać o swoim istnieniu.. :/
W przyszłym tygodniu nastąpi reklamacji ciąg dalszy.. :evil:
Ramzes, a jak Twoja przygoda z gazem się zakończyła?

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#537 Post autor: cns80 »

radek85 pisze:co o tym myslicie? cena 2300
Którą masz zafirę ? A czy B ?
Obrazek

fabrus

#538 Post autor: fabrus »

Którą by nie miał cena dość niska jak za instalację na H2000. radek85, zapytaj czy sciągają kolektor do wiercenia :>
Czy ten zakład ma jakąś stronę internetową na której jest galeria ze zdjęciami z montażu instalacji gazowych?

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#539 Post autor: cns80 »

fabrus pisze:Którą by nie miał cena dość niska jak za instalację na H2000.
Cena nie świadczy o jakości. I nie każda instalacja nadaje się do każdego samochodu.
A np. do ZB nie brałbym Staga czy KME jeśli nie miałbym 100% zaufania do fachowości instalatora. Zwłaszcza jeśli chodzi o strojenie, bo później będzie za uboga mieszanka i głowica do wyrzucenia, bo jak są regulowane luzy zaworowe to wiemy, prawda ?

Inna sprawa że na instalce o 1000 zł droższej mam nalatane 180 tys km bez wymiany wtrysków (co prawda większość na niemieckim paliwie). Żadna Hana czy Valtek takich przebiegów nie zrobią, bo albo staną albo się tak rozkalibrują że będą lały.
Obrazek

Arczi

#540 Post autor: Arczi »

Pozwole sobie wtracic swoje zdanie.
Zamiast spekulowac 2300zl czy 2500zl warto bylo by zaczac od forum LPG i poszukac polecanego zakladu montujacego instalacje w okolicy.
Sama instalacja to w/g mnie 1/3 zadowolenia. 2-gie tyle to wlasciwe i umiejetne dobranie podzespolow instalacji a pozostala czesc to fachowa instalacja i regulacja tego.
Mozna zalozyc najdrozsza instalacje ale jak robi to patalach ktory tego nie ogarnia to niestety klient nie bedzie zadowolony.
Fachowy zaklad z dobra renoma zalozy najtansza instalacje i bedzie lepiej dzialala od wczesnie wymienionej.

Ja wlasnie tak zrobilem jak 7 lat temu pierwsze LPG zakladalem. Poczytalem i zdecydowalem sie na firme EcoGas. Przez ten czas kilka moich i z mojego polecenia aut sie tam przewinelo i jest 100% zadowolenia.
Warto sie zastanowic czy jest sens oszczedzac te 200zl a pozniej sie szarpac i jezdzic na poprawki :roll:
Oczywiscie podana przeze mnie wartosc instalacji nie odnosi sie do w/w osob a jest jedynie przykladem.

Tyle mojego wywodu :piwo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”