Aktualnie jeżdżę Audi A4 1.9 TDI 110 KM. Auto nie zawodne acz ciasnawe. Chciałbym teraz spróbować minivana, głównie chodzi mi o ilość miejsca dla pasażerów, fajnie jak by się udało z tyłu wpiąć 2 foteliki plus jedna osobę. Bagażnik także im większy tym lepszy.
1. Touran. W grę wchodzi silnik 1.9 TDI 105KM z racji tego że diagnostykę VAG typowe usterki itp mam opanowane, wiem czego mogę się spodziewać po samym silniku. Nie wiem jak z awaryjnością pozostałych elementów tourana. Z tych co oglądałem nie podoba mi się wnętrze, mało który ma climatronic a to priorytet, porysowane czy powycierane do białego plastiki, często ślady korozji na tylnej klapie. Na plus to 3 oddzielne siedzenia z tyłu i ogromny bagażnik.
2 Zafira B. Z racji że nie robię dużo km, a o 1.9 CDTi poczytałem i lista potencjalnych usterek jest spora wybierał bym chyba 1.8 benzynę 140 KM. Proszę o informację czy te 9-11 l w mieście co wyczytałem to realne spalanie. O kołach rozrządu już doczytałem że mogą się sypnąć. Jak z ogólną awaryjnością Zafir, elektryka, klima itd? Czy za tą kwotę da się coś kupić, bo w Niemczech widziałem, że diesle są tańsze od 1.9 cdti co mnie zaskoczyło.
Na plus w zafirze to przede wszystkim deska rozdzielcza, dodatkowe 2 siedzenia.
Czy ktoś porównywał przed zakupem ilość miejsca z tyłu w Touranie i Zafirze B. Da się tam upchnąć 2 foteliki i trzecią osobę dorosłą. Jak z miejscem na kolana? Jak z bagażnikami bo w danych technicznych wydaje się że będą podobne?
Ogólnie liczę na wskazówki tych co wybierali pomiędzy tymi dwoma autami. Zdaję sobie także sprawę że to forum Zafiry i większość mi ją poleci