Akumulator - jak wyjąć

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rafalle

Akumulator - jak wyjąć

#1 Post autor: rafalle »

zafira rano nie odpaliła i teraz muszę podladować akumulator w domu

czy ktoś wie jakie klucze mam wziąć i co gdzie odkręcić?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Myślę, że w ZA i ZB jest tak samo - do poluzowania śrub od klem - klucz M10 (raczej płaski lub oczkowy), natomiast do śruby mocującej aku do podstawy - klucz nasadowy M13 z przedłużoną rączką (długość co najmniej na wysokość aku (dość trudny dostęp) - można kupić w sklepach z narzędziami
Szymon78

#3 Post autor: Szymon78 »

potwierdzam - jestem świeżo po manewrze na AKU :)

klemy M10. łatwo idzie bo nakretki sa specyficzne i łatwo kluczem podejść

akumulator trzyma sie na blaszce przykręcownej na M13.dojscie w miare ok.

potem hop w góre i po temacie.. marsz do prostownika :)
Hajduk

#4 Post autor: Hajduk »

Nie wydaje mi się żeby kończyło się tylko na śrubkach , to za te trzy nakrętki ASO bierze 150 zł. a co z komputerem i wszystkimi ustawieniami :/
Maciek

#5 Post autor: Maciek »

hajduk24 pisze:Nie wydaje mi się żeby kończyło się tylko na śrubkach , to za te trzy nakrętki ASO bierze 150 zł. a co z komputerem i wszystkimi ustawieniami :/
Bo ASO to zdziercy.

Komputer się wyzeruje (spalanie, data itp.) + ew. będziesz musiał podać kod do radia (ale raczej nie, jak masz radio od nowości).

Po podłączeniu aku elektronika się sama skalibruje.
Hajduk

#6 Post autor: Hajduk »

Wiem że zdzierają ale to już jest lekka przesada , jeśli jest tak jak piszesz że wszystko ustawia się samo . W moim przypadku radio nie ma kodu tylko szyby się koduje żeby wszystkie chodziły z pilota .
franki

#7 Post autor: franki »

Maciek pisze:Komputer się wyzeruje (spalanie, data itp.)
Data owszem, ale średnie spalanie się nie zeruje
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

ASO kasuje za wymianę aku ponieważ po wymianie muszą podpiąć kompa i skalibrować czujniki skrętu oraz zaprogramować szyby.Jak wiadomo te czynności można zrobić bez użycia kompa.
Radio nie ma kodu ponieważ jest "zalogowane" do konkretnego auta.
g_kwiatek

#9 Post autor: g_kwiatek »

Przy zdejmowaniu klem ważna zasada kolejności: najpierw "-" potem "+" a przy zakładaniu kolejność odwrotna. Zgadzam się z MARKI radio w Zafci B jest zalogowane na stałe w konkretnym aucie. :D
Maciek

#10 Post autor: Maciek »

g_kwiatek pisze:Zgadzam się z MARKI radio w Zafci B jest zalogowane na stałe w konkretnym aucie. :D
Czyli tak jak myślałem - standard w aucie na CANie.
DD

#11 Post autor: DD »

Marki a jak się kalibruje czujnik skrętu i programuje domykanie szyb? U mnie po rozłączeniu aku szyby jakoś same sie ustawiły (tak śmiesznie, bo najpierw jedna reagowała na pilota, potem 2, 3 i 4). A czujnik skrętu - chyba jest OK bo nie wywala żadnego błędu.
Anony Mous

#12 Post autor: Anony Mous »

Kalibracja szyb:

Wsiadamy do auta.Przekręcamy kluczyk w pozycję zapłon.Otwieramy okno i następnie zamykamy na maxa przytrzymując przycisk jeszcze przez około 2 sekundy.Z każdym oknem postępujemy tak samo.

Kalibracja czujnika skrętu:

Wsiadamy do auta.Przekręcamy kluczyk w pozycję zapłon.Przekręcamy kierownicę max w lewo do zatrzymania a następnie max w prawo do zatrzymania.

Kontrolka nie informuje o nieskalibrowanym czujniku skrętu.
franki

#13 Post autor: franki »

A co się stanie jak nie skalibrujemy czujników skrętu?
cbm80

#14 Post autor: cbm80 »

franki pisze:A co się stanie jak nie skalibrujemy czujników skrętu?
A czy przypadkiem czujnik skretu nie jest potrzebny tylko do tych swiatel adaptacyjnych, oswietlajacych zakrety? Watpie aby czujnik ten mial znaczenie dla ukladu kierowniczego ani dla ESP, bo ten ostatni ma wlasne czujniki - bezobslugowe (przynajmniej tak twierdzi dokumentacja Boscha)
Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

Być może cmb80 masz rację ale skoro kalibracja trwa kilka sekund to chyba nie zaszkodzi ją przeprowadzić :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”