[A] Renowator OPC 2.0T 192KM Arden Blau 2002
[A] Renowator OPC 2.0T 192KM Arden Blau 2002
Witam
Poniżej przedstawiam moje nowe używane oczko w głowie. Na chwilę obecną mam tylko jedna fotkę ale z czasem jak doprowadzę samochód do właściwego stanu przybędzie więcej. Na razie najważniejszy stan techniczny.
Samochód kupiłem w Polsce na początku stycznia i na chwilę obecną:
- Turbo sprężarka przeszła kosztowną regenerację
- Wymieniłem filtr oleju i zalałem Motulem 6100
- Wymieniony filtr powietrza
- Założona instalacja LPG przez jednego z najlepszych gaziarzy na Dolnym Śląsku i nie tylko V-Gaz Paweł Rzońca
- Wymieniona manszeta/osłona przegubu lewego
Do zrobienia:
- Wymiana chłodnicy
- Uzupełnienie czynnika w klimatyzacji
- Wymiana koszyka lewarka zmiany biegów
- Wymiana dwóch sprężyn
- Pranie wnętrza i detailing
- Naprawa obszycia kierownicy
- Regeneracja felg
- Zmiana swiec
- Rozrząd
- Filtr kabinowy
- Uzupełnienie ubytku w szybie po kamieniu
- Śruby McGard do kół
Dodatki:
- Montaż schowka z VB w podsufitce, który już czeka
- Montaż modułu kierunkowskazów, który leży w szafce
- Dokupiony bagażnik na rowery Thule 9104
- Lotka klapy
- Osłona pod silnik
- Może świeże radio, kto wie
- Myślę nad hakiem
- Pomalowanie boksu samochodowego na kolor Arden Blau lub czarny lub mieszany czarno/Arden Blau
Poniżej przedstawiam moje nowe używane oczko w głowie. Na chwilę obecną mam tylko jedna fotkę ale z czasem jak doprowadzę samochód do właściwego stanu przybędzie więcej. Na razie najważniejszy stan techniczny.
Samochód kupiłem w Polsce na początku stycznia i na chwilę obecną:
- Turbo sprężarka przeszła kosztowną regenerację
- Wymieniłem filtr oleju i zalałem Motulem 6100
- Wymieniony filtr powietrza
- Założona instalacja LPG przez jednego z najlepszych gaziarzy na Dolnym Śląsku i nie tylko V-Gaz Paweł Rzońca
- Wymieniona manszeta/osłona przegubu lewego
Do zrobienia:
- Wymiana chłodnicy
- Uzupełnienie czynnika w klimatyzacji
- Wymiana koszyka lewarka zmiany biegów
- Wymiana dwóch sprężyn
- Pranie wnętrza i detailing
- Naprawa obszycia kierownicy
- Regeneracja felg
- Zmiana swiec
- Rozrząd
- Filtr kabinowy
- Uzupełnienie ubytku w szybie po kamieniu
- Śruby McGard do kół
Dodatki:
- Montaż schowka z VB w podsufitce, który już czeka
- Montaż modułu kierunkowskazów, który leży w szafce
- Dokupiony bagażnik na rowery Thule 9104
- Lotka klapy
- Osłona pod silnik
- Może świeże radio, kto wie
- Myślę nad hakiem
- Pomalowanie boksu samochodowego na kolor Arden Blau lub czarny lub mieszany czarno/Arden Blau
Ostatnio zmieniony 17 mar 2014, 11:21 przez Renowator, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolejna ZA w jedynym słusznym kolorze
oczywiście przy tej wersji
Niech "oczko" służy - bezawaryjnie
oczywiście przy tej wersji
Niech "oczko" służy - bezawaryjnie
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Kurcze faktycznie bagażnik może gryźć się z lotką. Muszę to zweryfikować ...
Niestety jest do renowacji i ma szczęście, że ja lubię, a żona jeszcze bardziej, bo nie pozowliła mi jej sprzedać tylko naprawiać ...
Lakier jeździł na szczotki albo ktoś go polerował więc ma hologramy ... Jest też trochę poobijany ... Muszę mu jakieś SPA zafundować.
Dla mnie wszystko ma chodzić jak trzeba wtedy powiem że ideał
W piątek wlatuje nowy rozrząd, a w sobotę jak pogoda dopisze i czas,wlatuje nowa chłodnica Valeo, sprężyny, zestaw naprawczy lewarka, moduł komfortu kierunków, robię domykanie szyb z pilota, schowek itd. ambitny plan
Niestety jest do renowacji i ma szczęście, że ja lubię, a żona jeszcze bardziej, bo nie pozowliła mi jej sprzedać tylko naprawiać ...
Lakier jeździł na szczotki albo ktoś go polerował więc ma hologramy ... Jest też trochę poobijany ... Muszę mu jakieś SPA zafundować.
Dla mnie wszystko ma chodzić jak trzeba wtedy powiem że ideał
W piątek wlatuje nowy rozrząd, a w sobotę jak pogoda dopisze i czas,wlatuje nowa chłodnica Valeo, sprężyny, zestaw naprawczy lewarka, moduł komfortu kierunków, robię domykanie szyb z pilota, schowek itd. ambitny plan
- Przemass
- Zafiromaniak
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Piękna jest,prawie jak moja
Widzę,że mody w podobnym kierunku,jak u mnie to wyglądało,tj.obszycie kiery,montaż haka,zmiana radyjka itd.
Ja swoją mam rok i dopiero doszedłem z nią do ładu,bo oprócz modów były niespodzianki jak np.wymiana sterownika lpg
Zajrzyj do mojego garażu,może skorzystasz z jakiegoś moda
Szerokości i bezawaryjności
Widzę,że mody w podobnym kierunku,jak u mnie to wyglądało,tj.obszycie kiery,montaż haka,zmiana radyjka itd.
Ja swoją mam rok i dopiero doszedłem z nią do ładu,bo oprócz modów były niespodzianki jak np.wymiana sterownika lpg
Zajrzyj do mojego garażu,może skorzystasz z jakiegoś moda
Szerokości i bezawaryjności
Rozrząd z pompą wody zrobiony, popłynąłem na jedyne 700zł ... Kupiłem tez chłodnicę wody NRF i wymieniłem sam. Zamówiłem Valeo ale niestety okazało się że nie pasuje ... Trochę czasu upłynęło na tym bo ciasno u mnie było. Sprężyny też znalazły się już we właściwym miejscu. Niestety chyba po wymianie rozrządu albo instalacji gazu coś rozładowuje akumulator o czym dziś się przekonałem. Jutro zobaczymy czy jest ładowanie bo obstawiam że z tej strony jest problem.
Zestaw naprawczy lewarka zamontowany, narazie chodzi bardzo ciasno ale pewnie musi się ułożyć. Niestety zagadka z rozładowanym akumulatorem nie rozwiązana. Ładowanie w porządku, akumulator w stanie średnim (sprawdzone pod obciążeniem) ma 4 lata, nic wg. miernika nie pobiera energii. Podmieniłem akumulatory zobaczymy czy wina leży po stronie aku czy samochodu. Przymierzyłem też bagażnik Thule 9104 i porobiłem zdjęcia więc nie długo tu wlecą. Niestety lotka na klapie i ten bagażnik odpada. Na wtorek umówiona wizyta w serwisie klimy, sprawdzenie szczelności i nabicie czynnika.