zgubiony kluczyk

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
darek_s

zgubiony kluczyk

#1 Post autor: darek_s »

Witam zgubilem kluczyk do samochodu wiec mam pytanie czy jest mozliwosc wyprogramowania tego kluczyka z samochodu?Kluczyk zgubilem pod blokiem i mimo ogloszen na razie sie nie odnalazl boje sie ze ktos se odjedzie autem albo narobi w srodku bigosu.Mam kod auta i interfejs diagnostyczny,da sie cos zadzialac?pozdr.
bolid

#2 Post autor: bolid »

współczuję

myślę, że "wyprogramowanie" - nawet jeśli możliwe - to nic nie da. Przecież kluczyk otwiera drzwi w ten klasyczny sposób - poprzez przekręcenie zamka. No i pasuje do stacyjki.

oj chyba większa zabawa cię czeka - zamki do wymiany? stacyjka? programowanie immo?

a na razie polecam garaż lub parking strzeżony - w razie kradzieży nie masz nawet kompletu kluczyków by przedłożyć ubezpieczycielowi
miodzik

#3 Post autor: miodzik »

darek_s pisze:czy jest mozliwosc wyprogramowania tego kluczyka z samochodu?
Jest możliwość. Oczywiście samego grota nie wyprogramujesz :) ale programowo możesz wywalić kluczyk. Op-Com -> Immobilizer -> usuwanie kluczyków i transponderów, a po tym musisz tylko ponownie wprowadzić do pamięci immo kluczyk, który Ci został i zaprogramować elektronikę - sparować ją ze swoim autem. Proste czynności. Serio. Oczywiście bez CarPassa nie wejdziesz w programowanie immobilizera więc dobrze, że go masz.

Co prawda jak Bolid napisał, tamtym kluczykiem ktoś drzwi otworzy w klasyczny sposób, nawet przekręci stacyjkę, ale auta już nie odpali. Jednak złodziej z kluczykiem w stacyjce może wziąć Zafirę na hol.

Dla bezpieczeństwa chyba faktycznie trzeba by zamki pozmieniać :(
leonov

#4 Post autor: leonov »

W sumie, samo otwarcie bez kluczyka (czy z wylogowanym kluczykiem) każdego samochodu to 4 sekundy :> najważniejsza jest reszta, immo, alarm + dodatkowe zabezpieczenie.
Zobaczcie ile zajmuje samo otwarcie drzwi :lol:
http://www.maxior.pl/film/124376/Zlodzi ... olkswagena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”