Zafira B vs Touran

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#16 Post autor: cns80 »

cysiu100 pisze:A tak jeszcze na gorąco może coś innego polecicie w tych pieniądzach. Corolla Verso będzie sporo mniejsza od Zafiry?
W tych pieniądzach i tych wymiarach to wchodzi w grę Kia Carens i Ford C-Max (ale jest mniejszy).
Co do Corolli to zobacz ile kosztuje komplet amortyzatorów do Zafiry nawet tych z wyższej półki np Sachs Bilstein, a później jakikolwiek komplet średniej marki do Corolli Verso np. Kayaba :mrgreen:

Dołóż na tą Zafirę, bo co to za różnica czy Ci sąsiedzi obijają twoje 25 tysięcy czy 30 tysięcy ?

Wszelkie pomysły typu Espace, Grand Espace, Grand Picasso, Sharany, 807, C8, itp odpuść, bo zjedzą Cię koszta utrzymania. I nie chodzi o ich jakość tylko o to że po prostu części są droższe, a z racji masy zawieszenia na polskich drogach po prostu się zużywają.
Obrazek

cysiu100

#17 Post autor: cysiu100 »

Ok pozbieram jeszcze parę zł i pomyślę nad Zafirą. Widziałem u kolegi Andrzeja z forum, ze ma na placu kilka sztuk 1.8 benzyna w okolicach 26 tys zł. Myślę że ceny są na przyzwoitym poziomie, bo w Niemczech taniej też ciężko coś znaleźć. Generalnie jestem zdecydowany za Zafirę, chyba że trafi się jakiś na prawdę zadbany Touran w podobnych pieniądzach. Dzięki za wszystkie opinie.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#18 Post autor: cns80 »

cysiu100 pisze:Generalnie jestem zdecydowany za Zafirę, chyba że trafi się jakiś na prawdę zadbany Touran w podobnych pieniądzach. Dzięki za wszystkie opinie.
Nie trafi się zadbany, bo w Touranie dopłacasz za to:

Obrazek

cysiu100

#19 Post autor: cysiu100 »

Jak to Polak kombinuję jak by tu kupić tanio i jeszcze nie stracić :) A mianowicie zerknąłem sobie na mobile.de na ogłoszenia CDTI 1.9 101 i 120 KM. Z tego co doczytałem na forum odpadaj już problem klapek. Ceny mnie mocno zdziwiły bo są już ciekawe wersje za 18 tys zł. Teraz pytanie czy ten diesel jest aż tak gorszy od benzyniaka że ceny są o 5 tyś zł mniejsze?
Jakich awarii w wersji pesymistycznej mam się spodziewać i jakie koszty naprawy:
DPF - usunięcie
Dwumasa
Wtryki
Turbina
Alternator
Skrzynia?

Awatar użytkownika
_tosiek_
Przeglądacz
Imię: Tosiek
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#20 Post autor: _tosiek_ »

cysiu100 pisze:DPF - usunięcie
Dwumasa
Wtryki
Turbina
Alternator
Skrzynia?
DPF out - 600-1000 zł, nowe już od 1000 zł
Dwumasa - komplet - ok. 3200
Wtryski - nie wiem,
Turbina - 600- 1000 zł
Altek - ok 350 zł
skrzynia - nie wiem
nowy kolektor dolotowy do Z19DTH - 750 - 800 zł

Ja np. żadnego z ww. elementów nie ruszałem, wszystko chodzi u mnie jak ta lala, a przebieg mam 161 tys. km (na 99,99% oryginalny).

berthold61

#21 Post autor: berthold61 »

czytam tę dyskusję i nie wiem czy założyć nowy wątek czy tu kontynuować ,mam ten sam pomysł co założyciel tylko ja bardziej na diesla bo od co najmniej 15-tu lat same diesle obecnie mam taką małą pokrakę audi a2 tdi

niby mi wystarcza ale wypad na ryby to mordęga i niski i ciasny
turan ma niskie zawieszenie zafira ma już większy prześwit kofry podobne a cenowo zafira całkiem całkiem tylko ja nie mam zielonego pojęcia o silnikach opla zwłaszcza dieslach ale z tego co gdzieś usłyszałem to 1,9 120 oraz 150 to fiatowskie -dobre tyle słyszałem chciałbym aby ktoś to określił dosadnie warto nie warto DPF-y i te klocki pomijam bo z zasady zawsze je usówam w każdym aucie ot tak . mam jedną na oku podam link na żywo dobrze wygląda
http://otomoto.pl/opel-zafira-1-9-6bieg ... 56219.html

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#22 Post autor: Robert LTM »

w skrócie... co do silnika 1,9CDTI też słyszałem legendy że są dobre i faktycznie fiatowskie osobiście posiadam taki 150km i powiem rewelacja mam go od czerwca chyba i w silniku ŻADNYCH usterek nie było tankuje i jeżdżę mocy dużo nie ma problemu żeby ponad 200wyciągnąć :lol: ogólnie jednostki napędowa godna uwagi ale po mieście to już wiem DPF będzie się często włączał a spalanie max przy szaleńczej jeździe wynosi jakieś 8l/100. Także ten silnik jest :ok: co do innych to niech się wypowie ten co ma ;)

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#23 Post autor: miodzik »

berthold61, załóż osobny, normalny temat co do prezentowanej Zafiry oczywiście w tym dziale i zgodnie z zasadami i regulaminem. Chętnie podyskutujemy na temat tej Zafirki a i przy okazji da się na pewno rozwiać Twoje wszelkie wątpliwości i odpowiedzieć na każde pytanie.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

berthold61

#24 Post autor: berthold61 »

miodzik pisze:berthold61, załóż osobny, normalny temat co do prezentowanej Zafiry oczywiście w tym dziale i zgodnie z zasadami i regulaminem. Chętnie podyskutujemy na temat tej Zafirki a i przy okazji da się na pewno rozwiać Twoje wszelkie wątpliwości i odpowiedzieć na każde pytanie.

dobra tak zrobię przepraszam za podpięcie ,czytam zbieram info

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”