Zakup Zafiry do 20 tys. PLN

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bialy78
Debiutant
Imię: Piotr
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Benzyna
#46 Post autor: Bialy78 »

cns80 pisze:
jarecki69 pisze:
Druga rzecz to to że jak mi sprzedawca napisał w Mitsubishi że walony w błotnik i pokazał dokumentację szkody z PZU to go kupiłem, a jak mi ktoś w oczy ściemnia że bezwypadkowy to nie kupię, bo nie lubię być rżnięty od tyłu. Jakieś zasady jednak obowiązują :P

:ok: Święta racja.

ale takich sprzedawców jest bardzo mało :czerwona:
Nie ma dobrych kierowców, są tylko tacy, którzy zawsze wracają do domu.

organista15

#47 Post autor: organista15 »

A ja tak z ciekawości zapytam by wzbogacić swoją wiedzę. Co się może dziać z taką zafirą b za 20 tyś w dieslu ? Ktoś podobno na forum miał z nią problemy, jakie? Może ktoś jakiś link podeślę to też będę wdzięczny ;)

kicaj

#48 Post autor: kicaj »

to zależy od egzemplarza i są 2 możliwości albo skręcany przebieg albo poważne rzeczy do zrobienia

w obu przypadkach może być do zrobienia:
zawieszenie,
dwumasa,
sprzęgło
wtryski,
DPF,
Turbo,
klima (kompresor, chłodnica)
klapy (tylko Z19DTH)
EGR

ponadto brak pewności co było robione daje:
rozrząd z pompą + osprzętu

tak w skrócie bo wszystko zalezy od pojedyńczego egzemplarza

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#49 Post autor: lawless »

Generalnie sprawa wygląda tak że nie ma aut bez wkładu finasowego obojętnie co sie kupi to oby było jak najmniej było do zrobienia niestety a coś zawsze sie znajdzie :?
Myśl samodzielnie!

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#50 Post autor: Wojti »

Potwierdzam miałem już z 15 aut rożne ceny ale zawsze coś do zrobienia mniej lub więcej :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#51 Post autor: MARCEL! »

Lepiej będzie jak kolega znajdzie Zafirę benzyniaka 1.8... w tej kwocie...
Nawet dobrze wyposażona też może się trafić (A miały też niektóre podgrzewane fotele itp.).
Aczkolwiek to zależy od poszczególnego egzemplarza. Może być np. podstawowy wyświetlacz mono, radio kasetowe ale podgrzewane fotele i chromowane obramowania zegarów :)

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#52 Post autor: cns80 »

kicaj pisze:w obu przypadkach może być do zrobienia:
zawieszenie,
dwumasa,
sprzęgło
wtryski,
DPF,
Turbo,
klima (kompresor, chłodnica)
klapy (tylko Z19DTH)
EGR
Oprócz tego może być jeszcze walona, topiona palona itp :)
lawless pisze:Generalnie sprawa wygląda tak że nie ma aut bez wkładu finasowego obojętnie co sie kupi
Absolutnie się nie zgadzam. Miałem troszkę więcej samochodów niż kolega Wojti i co najmniej 6 z nich (w tym 3 ostatnie nie wymagały żadnego wkładu przynajmniej przez pierwszy rok użytkowania). W ostatnim Mitsu przez 5 lat jazdy nie naprawiłem nic mimo że kupiłem używkę. Podobnie moje dwa ostatnie motocykle.
To kwestia szukania. Mitsubishi szukałem 1,5 roku. Zafiry 1 rok :)
Najgorszy jest pośpiech i jak się nie ma czym jeździć to się kupuje co jest na rynku.
Obrazek

organista15

#53 Post autor: organista15 »

Koledzy chyba natrafiła mi się okazja na zośkę ;) . Zadzwoniłem do dobrego znajomego co zajmuje się handlem aut. Mówi, że akurat wiezie do Polski ładną zafirkę 2007 rok 1.9 cdti 120km. W Polsce ma w jego miejscowości ma być jutro. Przebieg jak twierdzi 140tys km potwierdzony książką serwisową i innymi papierami. Podobno auto jest na wypasie, ale to się okaże jak jutro pojadę te auto obejrzeć. Mówi, że jedynym mankamentem jest niedziałający rozrusznik i nie jestem do końca pewny, ale jeszcze alternator. Zastanawiam się od czego te części mogły się zepsuć ? Mi się wydaje, że znajomy mnie w balona nie zrobi.

BTW. Ma ktoś zdjęcie zośki b w kolorze szampańskim ? Nie mogę sobie wyobrazić jak te auto wygląda. Kurcze chyba dziś będzie nieprzespana noc :lol:

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#54 Post autor: miodzik »

Mateusz co do alternatora to w ZB chyba czesty przypadek. Albo ja mam samych znajomych, ktorym alternatory w ZB popadaly albo to faktycznie czesta przypadlosc.

Jezeli beda to tylko takie drobiazgi to super! Moze faktycznie trafi Ci sie dobry okaz :)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

organista15

#55 Post autor: organista15 »

Jutro zobaczę auto ;) ten rozrusznik i alternator to ma jutro wstawić nówki bo ten znajomy ma też sklep i warsztat na miejscu.

Myślę na co jeszcze zwrócić uwagę przy oględzinach. Myślałem o zmierzeniu kompresji. Ile taki nowy i używany silnik powinien mieć barów ?

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#56 Post autor: Andrzej2503 »

sprawdź dobrze przebieg w ASO. Okazje nie istnieją :lol: .
Jak nie mam jak to pisz na PW.
sklepik z Zafirami B i C

organista15

#57 Post autor: organista15 »

Dzięki Andrzeju za ofertę, docenię to i przed ew. zakupem podeślę nr vin ;) bo sam to chyba nie umiem sprawdzić oryginalnego przebiegu w aso. Tablic zjazdowych te auto też pewnie nie będzie miało bo jedzie na lawecie z jeszcze jedną zośką.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#58 Post autor: Bodek »

organista15 pisze:...........
BTW. Ma ktoś zdjęcie zośki b w kolorze szampańskim ? Nie mogę sobie wyobrazić jak te auto wygląda. Kurcze chyba dziś będzie nieprzespana noc :lol:
a to przypadkiem nie jest lakier 1RU:

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

borewicz
Bywalec
Model:

#59 Post autor: borewicz »

organista15 pisze: Mi się wydaje, że znajomy mnie w balona nie zrobi.
Bądź czujny skoro tylko Ci się wydaje :D Nie chcę też Cię urazić, ale odnoszę wrażenie że sie niezdrowo napaliłeś, a to niedobrze...

organista15

#60 Post autor: organista15 »

borewicz pisze:
organista15 pisze: Mi się wydaje, że znajomy mnie w balona nie zrobi.
Bądź czujny skoro tylko Ci się wydaje :D Nie chcę też Cię urazić, ale odnoszę wrażenie że sie niezdrowo napaliłeś, a to niedobrze...

Spokojnie ja się nie obrażam lubię prawdę :) . Znajomych jest pewny bo kiedyś robiłem z nim biznesy ;) . Fakt muszę trochę ochłonąć.

Zablokowany

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”