Wymiana wyświetlacza w Zafirze B

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
pawel1313

#76 Post autor: pawel1313 »

Ok dzięki za info :piwo: op-com nie mam ale na to może bedzie łatwiej coś poradzić :)

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#77 Post autor: KIT GTO »

jesli nie jest dla ciebie daleko do lublina to ja mam Gidy i moge na miejscu Ci zalogować ;)

irodion

#78 Post autor: irodion »

Witam, mam pytanie, może ktoś mógłby wymienić mi wyświetlacz i radyjko za w miarę normalną cenę. Chodzi o tereny woj. warmińsko mazruskiego, ew. podlaskiego, byłbym bardzo wdzięczny, dodam, że jeszcze nei mam wyswietlacza ani radia

rad25

#79 Post autor: rad25 »

Witam. Trochę odkopię temat wymiany wyświetlacza. Dziś wymieniłem wyświetlacz BID na GID i wszystko poszło bez problemów ale chciałbym prosić o wyjaśnienie małego niuansu. Mianowicie chodzi mi o to, że w oknie głównym wyświetlacza mam na stałe zafiksowane dane odnośnie ZASIĘGU i CHWILOWEGO SPALANIA. Czy można jakoś zmienić, żeby w oknie głównym były wyświetlane cały czas inne parametry, np. TRASA PRZEJAZDU lub CZAS PRZEJAZDU. Te funkcje są dostępne ale po wejściu w BC ale czy można je ustawić w oknie głównym?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#80 Post autor: drahe »

NiE ma takiej opcji :cry: .Ale cieszę się że wyświetlacz już doszedł i poradziłeś sobie z montażem.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

rad25

#81 Post autor: rad25 »

Tak wszystko działa. Myślałem, że dar radę jakoś to zmienić ale trudno trzeba będzie się przyzwyczaić.
A ma może kolega indeksy do GID-a ponieważ zasięg pokazuje "0" mimo, że w zbiorniku jest 1/4 paliwa? Doczytałem, że trzeba zmienić indeks GID-a na 0701 a ja takiego w op-com nie widzę.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#82 Post autor: drahe »

Musisz ustawić index 005 :)
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

rad25

#83 Post autor: rad25 »

Mam pytanie ponownie dotyczące zasięgu na wyświetlaczy GID. Pokazywał mi do tej pory " ZASIĘG O", ale nie martwiłem się tym ponieważ po wymianie wyświetlacza wiedziałem, że tak może być i poza tym auto jeździ na gazie. Zatankowałem dziś do auta 21 litrów benzyny i zasięg się już pooprawiał lecz coś nadal nie daje mi spokoju. Chodzi mi o to, że po zatankowaniu pojawił się zasię 414 km a po przejechaniu 12 km zasięg spadł aż do 371 km mimo, że jechałem na gazie. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Uprzedzę dowcipnych kolegów, że zbiornik nie jest dziurawy i paliwo nie ucieka. Prosiłbym mądre głowy o wyjaśnienie.

cieniassss

#84 Post autor: cieniassss »

rad25 pisze:Chodzi mi o to, że po zatankowaniu pojawił się zasię 414 km a po przejechaniu 12 km zasięg spadł aż do 371 km mimo, że jechałem na gazie.
zasięg oblicza na podstawie średneigo zużycia, jak wzrosło bo np jeździłem dynamicznie to i zasięg się zmniejszył, mimo że fizycznie jest tyle samo benzyny, jak jeździsz na gazie to wskazania spalania i zasięg z komputera możesz wsadzić między bajki

rad25

#85 Post autor: rad25 »

Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Zastanawiam się czy jest możliwość zaprogramowania komputera żeby zbierał informacje o spalaniu i zasięgu w zależności na jakiej mieszance jedzie auto? Czy tylko tak może być w instalacjach fabrycznych?

Yasiek

#86 Post autor: Yasiek »

rad25, w Oplu w przypadku fabrycznych instalacji (mówię tutaj o obecnie oferowanych modelach) nie ma w ogóle funkcji komputera pokładowego. Istnieje możliwość odblokowania komputera aby pokazywał tylko spalanie na benzynie.

rad25

#87 Post autor: rad25 »

Czyli starsze wersje Zosiek są w tym temacie bardzie rozbudowane. Ciekawe, że producent nie zadbał o to w nowszej wersji.

organista15

#88 Post autor: organista15 »

Mam pytanie. Czy mając wyświetlacz GID mogę go spolszczyć ? Jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy można do GID zamontować CID bez kombinacji z elektryką ?

rad25

#89 Post autor: rad25 »

Przy przekładce wyświetlacza trzeba dołożyć kabel RGB i wymienić ramkę - maskownicę. A co się tyczy spolszczenia to nie wiem. Ja wymieniałem BID na GID i miał wgrany język polski. Możliwe, że wystarczy zmienić ustawienia w Op-Com.

organista15

#90 Post autor: organista15 »

Kabel RGB co to takiego ? Jest tu jakiś poradnik do tego bym mógł sobie to ocenić czy dałbym radę to zrobić ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”