Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
benbenq pisze:Ja niestety również mam mały problem za spalanie. Co prawda ostatnio miałem bardzo zimowe warunki ale spalanie w granicy 11,5 do 12 litrów to chyba dużo? Co może mieć na to wpływ? Aha komputer pokazuje mi, że spalanie wynosi 9.8 ale to nie prawda bo po zatankowaniu 10 litrów verwy przejechałem 85 km.
Mam silnik 1.9 120 koników.
Zafire mam od dwóch tygodni i masakra auto pali 12L po mieście na trasie szybkiego ruchu przy 120k/h 6,5L poprzedni ford C Max 1,6 na trasie przy 120km/h 5,2 przy 90km/h 4,5l no ale poszedł na żyletki.
troszkę dużo ale to przy klimie włączonych światłach i np radiu?? to może tyle wyjść jak jest silnik obciążony mi po wyłączonej klimie przy tylko samym nawiewie bez świateł tylko ledy na postoju wykazuje jakieś 0,6l/ 1.9 CDTI 150
czytam te temat z zaciekawieniem, gdyż moja B 1,7 125kucyków średnio pali 8,2-8,7. Powiem jedno. Mam wrażenie że te auta są jak naszej rodzimej produkcji polonezy. Jak wyjeżdzał z fabryki to palił conajmniej 10l/100km. Wystarczył silnik rozebrać i złożyć na nowo i spalanie spadało o 2 litry. Z tego co piszą inni to Zafira pali w przedziale od 5l/100 do nawet 10l/100 km. Przyznacie sami że to jakaś kosmiczna rozbieżność
jacek_opel pisze:czytam te temat z zaciekawieniem, gdyż moja B 1,7 125kucyków średnio pali 8,2-8,7. Powiem jedno. Mam wrażenie że te auta są jak naszej rodzimej produkcji polonezy. Jak wyjeżdzał z fabryki to palił conajmniej 10l/100km. Wystarczył silnik rozebrać i złożyć na nowo i spalanie spadało o 2 litry. Z tego co piszą inni to Zafira pali w przedziale od 5l/100 do nawet 10l/100 km. Przyznacie sami że to jakaś kosmiczna rozbieżność
ja mam silnik 1.9 120KM, na trasie mam 6 w mieści 8 w zależności jak "ciężka" jest noga
auto waży 1600kg - musi palić
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
1.9 cdti 120KM 88kW
Moja zafira przed awarią paliła :
Rekord min - 5,7l - 100km - jazda do 80km/h bez gwałtownych przyśpieszeń.
Rekord max - 8-9l - 100km - jazda bez cegły pod gazem.
Średnio 7-8l - 100km - normalna jazda + hormony.
Jestem ciekaw ile będzie palić po wymianie wszystkiego.