Wymiana tarcz hamulcowych i klocków przód i tył

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#226 Post autor: firek »

TRW ma zestawy w dobrych cenach:)

markov

#227 Post autor: markov »

Ja zdecydowałem się na klocki ATE. W www.ktd.waw.pl mają dobre ceny - za tył 114PLN dla porównania intercars ~170PLN

Awatar użytkownika
toka
Mieszkaniec
Model:

#228 Post autor: toka »

markov, myślę, że kolega nie będzie zainteresowany. do bębnów ciężko zamontować klocki :>

markov

#229 Post autor: markov »

toka, jak się postara to da radę;) a na poważnie to kontynuowałem moją wcześniejszą wypowiedź. Ale jak się wydaje nie czytałeś strony wcześniej;P
pzdr

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Z18XE

#230 Post autor: MARCEL! »

Patryk Pusiak pisze:a robił ktoś tył to znaczy bębny bo 1.6 takie hamulce ma z tyłu. I ma jakiś dobry zestaw warty zachodu
Ja akurat u siebie mam tarczę, ale w poprzednim aucie miałem bębny z tyłu (Skoda Felicia), zamontowałem zestaw TRW i bez żadnych problemów...

Doom

#231 Post autor: Doom »

Witam.

Zabrałem się za doprowadzenie hamulców z tyłu do porządku - przód robiłem przed zimą :) Po zdjęciu koła przeżyłem szok, tarcza od góry ma lekki kształt trapezu - od 2 tygodni szumiało przy hamowaniu... Z klocka z od strony pasażera została metalowa część okładziny prawie niema... Przy oględzinach zacisku zauważyłem, że kołnierz - uszczelka toczka jest uszkodzona więc pojechałem po nowy - dowiedziałem się że są 2 wielkości więc rozebrałem zacisk i pojechałem z tłoczkiem 38mm. Kupiłem komplet uszczelek i teraz zaczęły się schody... Tłoczek prawdopodobnie do wymiany - jest trochę poobcierany i ma 2 wżery + zatkany kanał w kołnierzu... Próbowałem szlifierką "ala dremel" z filcem i pastą polerską, jest lepiej ale dalej tłoczek w średnim stanie więc znalazłem nowy na "popularnym serwisie aukcyjnym" firmy AUTOFREN. Miał ktoś do czynienia z tą firmą ?

Drugie pytanie jak wyjąć z jarzma uszczelkę "kołnierz" która jest między jarzmem a tłoczkiem ? Jak ją wyciągam to się rwie i kawałki zostają :( Tak jakby była ona wsadzona między 2 elementy...

Skasowany użytkownik 6483

#232 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Panowie , mam pytanie dotyczące klocków hamulcowych do mojej Zośki. Otóż, z tego co czytam i widzę u siebie, z przodu mam czujniki zużycia klocków natomiast pan w sklepie mi powiedział ,że ma dla mnie klocki TRW bodajże i nie ma w zestawie tych czujników zużycia. te klocki, które mi pokazywał maja standartowe blaszki informujące piszczeniem , gdy tylko klocek się zużyje . teraz pytanie, czy do takich klocków mogę dokupić moje czujniki czy tez muszę jedynie polegać na tych blaszkach zamontowanych na stałe na klockach? czy ktoś już ten temat rozgryzał? :/

Patryk Pusiak

#233 Post autor: Patryk Pusiak »

Kupić można zawsze ale są dwa modele i właśnie mam problem w co się wpina ten czujnik. i czy do każdych klocków da rade?

firek
Zafiromaniak
#234 Post autor: firek »

Pytanko z innej beczki:
Próbował ktoś zamiany tylnych zacisków hamulcowych z Boscha na Lukasa-oczywiście wymiana kompletu-zaciski i jażma???

KrilanPL

#235 Post autor: KrilanPL »

Witam dzisiaj założyłem nowe tarcze i klocki przód . Niestety lewa strona po przejechaniu kilkuset metrów zaczęła dymić i zrobiła się czarna i gorąca tarcza.

Fakty :

1. Tłoczek z dymiącej strony przy cofaniu narzędziem szedł bardzo ciężko niż to miało miejsce w dobrej prawej stronie .

2.W gumie tłoczka jest dziura ok 0,5cm.

3. Prawą stronę (dobrą ) czyściliśmy prowadnice klocka szczotką drucianą na wiertarce i smarowałem miedziowym smarem.Lewą (dymiącą) tylko z wierzchu.

Pewnie obstawiłbym prowadnice , źle wyczyszczoną i nie nasmarowaną ,ale martwi mnie ten ciężej chodzący tłoczek i ta dziura , czy tłoczek można samodzielnie wyczyścić pod tą gumą? A może nawalić tam wd40 i potem smaru ?

Co to może być i jakie mam szanse zrobić to w niedziele przy zamkniętych sklepach , w poniedziałek na 6 rano do pracy ....pomocy.

Patryk Pusiak

#236 Post autor: Patryk Pusiak »

witam jestem po wymianie tylnych hamulców( bębny, szczęki, cylinderki). Zabawy co nie miara i trochę paniki przy przewodach hamulcowych. Ale tak z innej beczki jak wyregulować ręczny? W mądrej książce "Sam naprawiam" piszą o odkręceniu na max śrubę koło dźwigni ręcznego, wcisnąć 3 razy pedał hamulca i przesunięciu 2 zębów w samo regulatorze . A ręczny sam się wyreguluje ile w tym prawdy i jak to wygląda w praktyce?

KrilanPL

#237 Post autor: KrilanPL »

KrilanPL pisze:Witam dzisiaj założyłem nowe tarcze i klocki przód . Niestety lewa strona po przejechaniu kilkuset metrów zaczęła dymić i zrobiła się czarna i gorąca tarcza.

Fakty :

1. Tłoczek z dymiącej strony przy cofaniu narzędziem szedł bardzo ciężko niż to miało miejsce w dobrej prawej stronie .

2.W gumie tłoczka jest dziura ok 0,5cm.

3. Prawą stronę (dobrą ) czyściliśmy prowadnice klocka szczotką drucianą na wiertarce i smarowałem miedziowym smarem.Lewą (dymiącą) tylko z wierzchu.

Pewnie obstawiłbym prowadnice , źle wyczyszczoną i nie nasmarowaną ,ale martwi mnie ten ciężej chodzący tłoczek i ta dziura , czy tłoczek można samodzielnie wyczyścić pod tą gumą? A może nawalić tam wd40 i potem smaru ?

Co to może być i jakie mam szanse zrobić to w niedziele przy zamkniętych sklepach , w poniedziałek na 6 rano do pracy ....pomocy.
wd40 i czyszczenie cylinderków pomogło ! Kupa rdzy hamowała cylinderek.

Patryk Pusiak

#238 Post autor: Patryk Pusiak »

co do mojego posta ręczny sam się dostroił po przejechaniu do pracy i z powrotem i teraz jest żyleta. zgodnie z mądrą książką "Sam naprawiam"

Skasowany użytkownik 6483

#239 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

A ja sie podepne do tematu , u mnie na przegladzie wyszło ,że ręczny mam na lewym kole za słaby i chce go podciagnąć. Ogladałem to całe ustrojstwo przy tarczy i to pewnie ejst ta regulacja ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Może ktoś by mi tu poradził co odkręcić i podkręcić by podciagnąć tą stronę hamulca ręcznego? :?

firek
Zafiromaniak
#240 Post autor: firek »

Czyli mam rozumieć że nikt jeszcze przeróbki nie próbował, mam nadzieję ze nie wtopie kasy w zaciski na marne..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”