[B]Ile palą wam CDTi?
A ja bym chciał się zapytać czy ktoś miał taką sytuację jak ja. Otóż byłem wczoraj zosią w Warszawie. Długość trasy wyniosła mnie 300km w obie strony. Gdy już wracałem zauważyłem, że auto nagle zaczęło dużo palić. Jechałem 100km/h na 6 biegu i spalanie wcześniej wynosiło 5l/100 a za chwilę 10l/100. Nie wiedziałem co się dzieje. Myślałem, że może komputer zwariował. Zatrzymałem się i na postoju spalanie wynosiło 5l ! Chciałem zgasić auto i odpiąć akumulator, ale tego nie zrobiłem. Z pod podwozia wydobywało się trochę takiego siwego dymu. Po jakiś 7 km wszystko wróciło do normy. Co to mogło by być ? Mi na myśl przychodzi to, że wtedy pewnie się dpf wypalał, ale czy na pewno ?
No to chyba był twój pierwszy raz z wypalaniem DPF-u?organista15 pisze:A ja bym chciał się zapytać czy ktoś miał taką sytuację jak ja. Otóż byłem wczoraj zosią w Warszawie. Długość trasy wyniosła mnie 300km w obie strony. Gdy już wracałem zauważyłem, że auto nagle zaczęło dużo palić. Jechałem 100km/h na 6 biegu i spalanie wcześniej wynosiło 5l/100 a za chwilę 10l/100. Nie wiedziałem co się dzieje. Myślałem, że może komputer zwariował. Zatrzymałem się i na postoju spalanie wynosiło 5l ! Chciałem zgasić auto i odpiąć akumulator, ale tego nie zrobiłem. Z pod podwozia wydobywało się trochę takiego siwego dymu. Po jakiś 7 km wszystko wróciło do normy. Co to mogło by być ? Mi na myśl przychodzi to, że wtedy pewnie się dpf wypalał, ale czy na pewno ?
A tak na poważnie to okładnie tak jak opisałeś ,takie są objawy wypalania DPF-u.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Przeczytaj to: DPForganista15 pisze:A ja bym chciał się zapytać czy ktoś miał taką sytuację jak ja. Otóż byłem wczoraj zosią w Warszawie. Długość trasy wyniosła mnie 300km w obie strony. Gdy już wracałem zauważyłem, że auto nagle zaczęło dużo palić. Jechałem 100km/h na 6 biegu i spalanie wcześniej wynosiło 5l/100 a za chwilę 10l/100. Nie wiedziałem co się dzieje. Myślałem, że może komputer zwariował. Zatrzymałem się i na postoju spalanie wynosiło 5l ! Chciałem zgasić auto i odpiąć akumulator, ale tego nie zrobiłem. Z pod podwozia wydobywało się trochę takiego siwego dymu. Po jakiś 7 km wszystko wróciło do normy. Co to mogło by być ? Mi na myśl przychodzi to, że wtedy pewnie się dpf wypalał, ale czy na pewno ?
dobrze zrobiłeś, że nie gasiłeś auta - ma się dopalić do końca i będzie
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
widać jak to jest ten pierwszy raz u mnie to był dopiero dym oczywiście nie wiedziałem nic a nawet nie wiedziałem że mam ten cud techniki :>
było tak pomalowałem tłumik czarnym specjalnym sprejem i wybrałem się w małą trasę będąc na granicy zauważyłem że auto ma więcej mocy i ten dźwięk z tłumika jakby był tam co najmniej 4litrowy silnik a smród myślałem że coś się pali pewnie przez tą farbę i wyskoczyłem z gaśnicą ale nie znalazłem ognia wiec ufff... ale jeździłem ostrożnie w razie coś... dopiero po jakimś czasie usłyszałem o tym dpf
było tak pomalowałem tłumik czarnym specjalnym sprejem i wybrałem się w małą trasę będąc na granicy zauważyłem że auto ma więcej mocy i ten dźwięk z tłumika jakby był tam co najmniej 4litrowy silnik a smród myślałem że coś się pali pewnie przez tą farbę i wyskoczyłem z gaśnicą ale nie znalazłem ognia wiec ufff... ale jeździłem ostrożnie w razie coś... dopiero po jakimś czasie usłyszałem o tym dpf
-
- Świeżak
- Model:
Trasa Szczecin - Val Frauje (czy jakos tak - alpy Francja), 3000km w obie strony, do Francji 5 osob + bagaz zaladowany po sufitowke, powrot 4 osoby i bagazu tyle samo.
Droga - cale Niemcy, Szwajcaria i Francja (bez ostatnich 20km) autostrada, powrot to samo.
Predkosc - Niemcy 140-150km/h non stop, Szwajcaria 130km/h jak byla mozliwosc - przewaznie 130-120km/h.
Zaobserwowane 2 wypalania filtra (a ile bylo cholera wie ).
Komputerowa srednia spalania 6.8l/100km cala trasa (Zafira 1.9 CDTI 150KM).
Ciekawostka - kolega jechal Mondeo 1.8 benzyna i jak zjezdzalismy na stacje to musial zawsze tankowac 1/3 wiecej (mial box-a na dachu, ale mniejsze obciazenie).
Droga - cale Niemcy, Szwajcaria i Francja (bez ostatnich 20km) autostrada, powrot to samo.
Predkosc - Niemcy 140-150km/h non stop, Szwajcaria 130km/h jak byla mozliwosc - przewaznie 130-120km/h.
Zaobserwowane 2 wypalania filtra (a ile bylo cholera wie ).
Komputerowa srednia spalania 6.8l/100km cala trasa (Zafira 1.9 CDTI 150KM).
Ciekawostka - kolega jechal Mondeo 1.8 benzyna i jak zjezdzalismy na stacje to musial zawsze tankowac 1/3 wiecej (mial box-a na dachu, ale mniejsze obciazenie).
Srednia predkosc z kompa to 20 km/h,poprostu miasto...kupując miałem nadzieje na niwielką oszczędnosc w stosunku do mojego poprzedniego diesla V6 2.5 TDi,ktory w miescie wciągał podobnie.Mam nadzieje ze na trasie zadowoli sie siódemką :wino: niedługo to sprawdze bo na święta z rodzinką sie wybieram do kraju :wesoly: Pozdrawiam serdecznie
-
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: ZAfira 1,7 cdti Cosmo
- Oznaczenie silnika: A17DTR
125 km 1,7 cdti tankuje verve
zatankowałem do odbicia pistoletu, zrobiłem 371 km , zalałem pod korek i weszło 17,28 litra oleju, jechałem na tempomacie 95 na 6 biegu.
jak jeździłem do Poznania i z powrotem komp średnio pokazuje 4,8 l
a w mieście poniżej 6 nie mam zbyt zakorkowanego miasta dojeżdżam na biegu nie puszczam na luz, komp pokazuje średnie 5,5 litra
zatankowałem do odbicia pistoletu, zrobiłem 371 km , zalałem pod korek i weszło 17,28 litra oleju, jechałem na tempomacie 95 na 6 biegu.
jak jeździłem do Poznania i z powrotem komp średnio pokazuje 4,8 l
a w mieście poniżej 6 nie mam zbyt zakorkowanego miasta dojeżdżam na biegu nie puszczam na luz, komp pokazuje średnie 5,5 litra
- Broda_2014
- Przeglądacz
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel_zafira
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- Auto: ZAFIRA
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mam problem czytam wasze wypowiedzi i wychodzi ze moja Zafcia to smok.
150KM na automacie.
Spalanie postojowe z klimą 1,3 -1,5. - Jeśli wyłączę wszystko to na rozgrzanym silniku potrafi pokazać 0,9-1,1
Spalanie w mieście 9,5-10 latem do 13 zimą.
Na trasie około 7 - 7,5.
Widać samochód pali zbyt dużo w porównaniu do waszych gdzie szukać problemu ?
150KM na automacie.
Spalanie postojowe z klimą 1,3 -1,5. - Jeśli wyłączę wszystko to na rozgrzanym silniku potrafi pokazać 0,9-1,1
Spalanie w mieście 9,5-10 latem do 13 zimą.
Na trasie około 7 - 7,5.
Widać samochód pali zbyt dużo w porównaniu do waszych gdzie szukać problemu ?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Jeżeli masz ciężką nogę to jest prawie ok, w końcu masz 150KM na automacie, więc się nie dziw
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.