Zakup Opel Zafira B

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
mic83

Zakup Opel Zafira B

#1 Post autor: mic83 »

Witam wszystkich :) ,

Na początek proszę o wyrozumiałość i poprawienie mniej jeśli piszę w złym miejscu, gdyż jest to mój pierwszy post.

Przejdę do sedna, w najbliższym czasie powiększy mi się rodzinka do stanu 2+2 :D i w związku z tym poważanie zastanawiamy się z żoną nad wymianą naszej Aśki G na nowsze i bardziej komfortowe auto. Rozglądaliśmy się trochę i najbardziej do gustu przypadła nam Zafira B :) . Budżet jaki chcielibyśmy przeznaczyć na zakup to ok. 35tyś PLN i interesowałoby nas auto:
- w nienagannym stanie technicznym
- z silnikiem 1.6 lub 1.8
- z rocznika 2009 lub nowsze
- z rzeczywistym przebiegiem najlepiej w granicach 120tyś km.
W aucie nie musi być żadnych wodotrysków, ale zależałoby nam na:
- uchwytach ISOfix,
- kurtynach powietrznych
- musowo klima
- mile widziana byłaby regulacja podparcia lędźwiowego w fotelu kierowcy z racji, że jestem dość wysoki ;).
Autem jeździmy głownie w mieście na krótkich trasach oraz 2 – 3 razy do roku dalsza wycieczka. Obecnie robimy średnie roczne przebiegi w na poziomie 10-15tyś. km

Moje pytania:
- Czy przedstawione wyżej założenia są w ogóle możliwe do realizacji, czy „takie rzeczy tylko w Erze” :mysli: ?
- Jaki silnik lepiej wybrać zakładając, że 70% przebiegu przejeżdżam w mieście?
- Czy przy takich założeniach jest sens kupować Zafirę czy może polecilibyście coś innego?

Z góry dziękuję za pomoc :piwo:.

Pozdrawiam,
Michał
cns80

#2 Post autor: cns80 »

Wszystkie założenia realne tylko z tym rocznikiem bedzie problem żeby pozostałe się zgadzały. Bo jak trafisz 2009 za 35 ty to w tych punktach może byc różnie:
mic83 pisze:- w nienagannym stanie technicznym
- z rzeczywistym przebiegiem najlepiej w granicach 120tyś km.
mic83

#3 Post autor: mic83 »

A w takim razie w jakim roczniku powinienem szukać? 2008 da radę żeby wszystkie warunki mogły być spełnione? Ewentualnie z jaką kwotą musiałbym się liczyć, żeby nie schodzić z rocznikiem poniżej 2009?
borewicz

#4 Post autor: borewicz »

przejrzyj sobie oferty na mobile.de ustaw swoje kryteria i dolicz 1500 - 2000 za transport, opłaty, oraz zarobek handlarza. To nie żadne docinki, sam nie potrafie ocenić Twego budżetu a to jest najlepszy papierek lakmusowy jeśli idzie takie pytanie jakie stawiasz.
_tosiek_

#5 Post autor: _tosiek_ »

cns80

#6 Post autor: cns80 »

mic83 pisze:Ewentualnie z jaką kwotą musiałbym się liczyć, żeby nie schodzić z rocznikiem poniżej 2009?
Myślę że 38-40 tys pozwoli na lekkie wybrzydzanie :)
borewicz, dobrze gada :) Zrób tak jak napisał i się zorientujesz.
_tosiek_ pisze:A ja sądze, że coś znajdziesz:
http://otomoto.pl/osobowe...on[undamaged]=1
No dobra. A teraz jedź i je przetrzep porządnie pod kątem historii i sprawności. Bo linka do ogłoszenia to mogę znaleźć nawet poniżej 30 tys tylko raczej nie chciałbym tego kupować ;) (wkleiłeś samochody z 2008 a z 2009 link pokazuje prawie 40 tys.)
Zakładam że mówimy o samochodach "w nienagannym stanie technicznym, z rzeczywistym przebiegiem najlepiej w granicach 120tyś km", a nie pobożnych życzeniach handlarza.
_tosiek_

#7 Post autor: _tosiek_ »

cns80,
z premedytacją wybrałem takie parametry ogłoszeń, dlatego że:
- auta z Polski, od 1. właściciela, co bardzo łatwo sprawdzić,
- przebieg auta, jego serwisowanie można potwierdzić niewysokim kosztem w ASO,
- nie dochodzą haracze typu akcyza, recykling, tłumaczenia dokumentów, przegląd (co ma wpływ na ostateczną cenę).
cns80 pisze:wkleiłeś samochody z 2008 a z 2009 link pokazuje prawie 40 tys.
Tak, ale tam jest mocniejszy silnik oraz założona instalacja LPG, pewnie właściciel liczy na popularność LPG i zwrot z inwestycji ;) Inny minus: najwyższy przebieg (deklarowany) z przedstawionych aut.
cns80

#8 Post autor: cns80 »

_tosiek_, no więc własnie niczego to nie dowodzi :) Ogólnie znalezienie krajowego z takimi wymogami to duży problem, bo w ogłoszeniach i komisach zwykle są sprowadzone, a krajówki rozchodzą się po znajomych, albo odkupuje dealer (zwłaszcza tak świeże roczniki). Dlatego podąłem nieco wyższy pułap cenowy, bo u dealerów i w porządnych komisach te auta są odpowiednio droższe.
_tosiek_

#9 Post autor: _tosiek_ »

cns80, zgadza się.
Niektórzy zostawiają też w rozliczeniu biorąc inne (nowe) auta i tu jest szansa ... :) - tak przypuszczam że 2 ogłoszenia dotyczyły tego samego auta - jedno - wystawione przez właściciela, drugie - wystawione przez salon.
Ale, jak piszesz, czujność w każdym przypadku wysoce wskazana.
mic83

#10 Post autor: mic83 »

Zgodnie z zaleceniem Borewicza przejrzałem oferty na mobile.de i powiem szczerze, że nadal ciężko mi określić autentyczność prezentowanych tam Zosiek i tego czy warto ściągać coś zza Odry. Po pierwsze moja obserwacja jest taka, że ¾ samochodów z 2009 ma przebiegi poniżej 100tyś co daję średni przebieg na poziomie 20tys km/rok. Czy te samochody rzeczywiście tak mało tam jeżdżą? Czytając rożne artykuły dotyczące sprowadzania samochodów z zachodu przebiegi te wydają się wręcz niskie, choć nie ukrywam jak najbardziej spełniają moje oczekiwania ;). Tylko pytanie ile z nich jest kręconych? Poza tym widzę też, że rozpiętość cenowa jest znaczna, ale w mojej ocenie rozsądne oferty dla rocznika 2009 mieszczą się w widełkach 37-41tyś PLN. Zresztą zgodnie z tym co pisał cns80.

Jak chodzi o oferty z linku podanego przez Tośka to też mi się zdaje ze 1 i 3 to ten sam samochód, tylko jedno ogłoszenie wystawione jako prywatne, a drugie przez salon jako samochód zostawiony w rozliczeniu. Natomiast z moich obserwacji wynika, że znalezienie czegokolwiek krajowego w benzynie graniczy z cudem, a znalezienie czegoś w pomorskim to chyba rzecz niemożliwa.

W związku z powyższym chyba pozostaje mi dozbierać trochę gotówki i wyczekiwanie na moją okazję ;). Odezwę się też do Pana Andrzeja jak już będę mógł pisać na pw bo może, przy Jego pomocy czas oczekiwania na moją okazję się trochę skróci ;)
cns80

#11 Post autor: cns80 »

mic83 pisze:o pierwsze moja obserwacja jest taka, że ¾ samochodów z 2009 ma przebiegi poniżej 100tyś co daję średni przebieg na poziomie 20tys km/rok. Czy te samochody rzeczywiście tak mało tam jeżdżą? Czytając rożne artykuły dotyczące sprowadzania samochodów z zachodu przebiegi te wydają się wręcz niskie, choć nie ukrywam jak najbardziej spełniają moje oczekiwania ;)
Mozesz wybrać opcję Privat/Handler i już będziesz widział jakie są przebiegi u prywatnych właścicieli, bo turkom nie ufam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”