[FAQ]Tempomat
A co maja robic jak ty hamujesz? Walnoc ci w d...o?? Nie bardzo rozumiem problem.
Masz 3 przyciski:
-Gora- ustala predkosc oczekiwana
-Dol- powraca do ustalonej wczesniej
-tylny waski przycisk deaktywuje dzialanie tempomat =nacisniecie hamulca.
Gdyby byl jeszcze aktywny to miod malina...pedaly niepotrzebne
Masz 3 przyciski:
-Gora- ustala predkosc oczekiwana
-Dol- powraca do ustalonej wczesniej
-tylny waski przycisk deaktywuje dzialanie tempomat =nacisniecie hamulca.
Gdyby byl jeszcze aktywny to miod malina...pedaly niepotrzebne
Wciśnięcie hamulca wyłącza tempomat!Flora pisze:U mnie wciśnięcie pedałów gazu lub hamulca przy działającym tempomacie powoduje chwilową zmianę prędkości.
Jak wciśniesz gaz przy włączonym tempomacie np. przy wyprzedzaniu, normalnie przyspiesza jak puścisz to wróci do wcześniej zaprogramowanej prędkości.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
czy tak trudno zrozumieć reset służy do chwilowego wył. tempom. a powtórne nacisnięcie palcem powrót do zadanej szybkości, nie trzeba straszyć ludzi z tyłu naciskając hamulec przyśpieszyć można zawsze dodając gazu ale jadąc z góry przy wył temp. spalanie 00 a na dole wzniesienia włancza się naciskając ponownie reset i tak to jest w np.fordach, jaguarach czy renautach.
czesiek_ze
Nie ma schematu , jedziesz wciskasz górny - zapala się zielona kontrolka i trzyma prędkość.
Jedno ale , żeby to zadziałało po odpaleniu samochodu musi być z raz wciśnięty hamulec.
Jak ruszysz i będziesz jechał anie wciśniesz wcześniej hamulca to nie działa , chyba chodzi o sprawdzenie przez komputer , że hamulce są sprawne
Wyłączenie tempomatu poprzez naciśnięcie sprzęgła albo hamulca .
Jedno ale , żeby to zadziałało po odpaleniu samochodu musi być z raz wciśnięty hamulec.
Jak ruszysz i będziesz jechał anie wciśniesz wcześniej hamulca to nie działa , chyba chodzi o sprawdzenie przez komputer , że hamulce są sprawne
Wyłączenie tempomatu poprzez naciśnięcie sprzęgła albo hamulca .
-
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel: Zafira B 1.9 CDTI, Agila 1.2
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
@ Czesław - może masz problem z samą manetką? U mnie kliknięcia są dobrze wyczuwalne, bez oporu i zawsze zaskakują za pierwszym wciśnięciem. Nie zdarzyło mi się przypadkowo włączyć kierunkowskazu.
Działą jak wszyscy piszą, czyli wyłącza się przy użyciu sprzęgła bądź hamulca. Zaczyna działać od 30km/h.
Działą jak wszyscy piszą, czyli wyłącza się przy użyciu sprzęgła bądź hamulca. Zaczyna działać od 30km/h.
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
Skąd miałeś ten voucher - dostałeś przy zakupie?sajmer pisze:Ja jestem po wymianie manetki i programowaniu w Dixicar w Warszawie , finalnie kosztowało mnie to 310PLN bo wykorzystałem jakiś Voucher -200PLN więc myślę , że zapłaciłem nie tragicznie , to mój pierwszy samochód z tempomatem i już go polubiłem
PiotrWie
Mnie też proponowali za taką kwotę i powiedzieli, że na to nie dostanę rabatu.PiotrWie pisze:Mi dzisiaj w ASO zaproponowali 700 zł za montaż tempomatu ( ASO we Wrocławiu)
Jak nie - to bez łaski.
Kup manetkę (ok 150 zł), czujnik (50zł). Mało prawdopodobne, żeby nie było wiązki, ale na wszelki wypadek sprawdź to przed zakupem. Zamontuj samodzielnie. Łatwizna.
Później opcom (50zł) i już.
Dostałem za zarejestrowanie się w serwisie myopel.com.PiotrWie pisze:Skąd miałeś ten voucher - dostałeś przy zakupie?sajmer pisze:Ja jestem po wymianie manetki i programowaniu w Dixicar w Warszawie , finalnie kosztowało mnie to 310PLN bo wykorzystałem jakiś Voucher -200PLN więc myślę , że zapłaciłem nie tragicznie , to mój pierwszy samochód z tempomatem i już go polubiłem
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
Prawdopodobnie tak zrobię - ale raczej dopiero po gwarancji - wiem że jest to mało prawdopodobne ale przy fabrycznie nowym aucie zawsze może coś wyskoczyć a nie chcę się sądzić o uprawnienia gwarancyjne - serwisy szukają bardzo dziwnych pretekstów by nie uznać roszczeń gwarancyjnych.swfr pisze:Mnie też proponowali za taką kwotę i powiedzieli, że na to nie dostanę rabatu.PiotrWie pisze:Mi dzisiaj w ASO zaproponowali 700 zł za montaż tempomatu ( ASO we Wrocławiu)
Jak nie - to bez łaski.
Kup manetkę (ok 150 zł), czujnik (50zł). Mało prawdopodobne, żeby nie było wiązki, ale na wszelki wypadek sprawdź to przed zakupem. Zamontuj samodzielnie. Łatwizna.
Później opcom (50zł) i już.
PiotrWie