Wspomaganie układu kierowniczego
Moderator: Sebu$
- chojinka
- Bywalec
- Imię: Sebastian
- Auto: 1.7 CDTI 125 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A05
Witam. Jestem tu bo padło mi wspomaganie w ZA. Wczoraj juz trochę auto ciężej hamowało a dziś podczas drogi wspomaganie przestało działać. Wcześniej tez były małe zawieszki ale działało. Mam nowy regulator napięcia w alternatorze. Nowy pasek i napinacz oraz stary aku który swoje przeszedł - czy to może być wina aku? płynu nie wiem ile jest w zbiorniczku ale pewnie tez ma swoje lata.
Aż po horyzontu kres...
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Moim zdaniem Seba, trochę mało prawdopodobne. Podczas pracy silnika masz podawane napięcie z alternatora no chyba, że aku robi Ci takie spadki napięcia, że wszystko inne kuca od razu.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Seba ja jakbym podejrzewał aku to nawet na chwilę pożyczyłbym od sąsiada,brata, teścia czy innego kolegi. Że bas Ci wali po piętach to dobrze, ale nawet przy słabym aku radio będzie grało normalnie. Musiałbyś mieć chyba na totalne zero takie aku, żeby podczas słuchania muzyki nawet na pełnych belach był zauważalny spadek napięcia...
- chojinka
- Bywalec
ok. posprawdzam wszystko co się da jak odzyskam auto.
Zosia przyklękła! jak ściągnę do domu to sprawdzę.
Dzień 2
Zosia zaciągnięta na chatę więc się obnażyła. AKU wyjechany do samego końca. Nowy pasek piszczał po odpaleniu więc może nowy napinacz mu nie służy? wspomaganie działa ale chwilowo bo aku na tyle słaby po nocy ładowania że wskazówki zegarów spadały... AKU zamówiony, ma być wieczorem - 74Ah EXIDE Excell nowy za 200zł - cena mi odpowiada, będzie się podobać.
cdn.
ok. posprawdzam wszystko co się da jak odzyskam auto.
Zosia przyklękła! jak ściągnę do domu to sprawdzę.
Dzień 2
Zosia zaciągnięta na chatę więc się obnażyła. AKU wyjechany do samego końca. Nowy pasek piszczał po odpaleniu więc może nowy napinacz mu nie służy? wspomaganie działa ale chwilowo bo aku na tyle słaby po nocy ładowania że wskazówki zegarów spadały... AKU zamówiony, ma być wieczorem - 74Ah EXIDE Excell nowy za 200zł - cena mi odpowiada, będzie się podobać.
cdn.
Aż po horyzontu kres...
- pietas34
- Debiutant
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Enjoy
- Oznaczenie silnika: Z18XER
U mnie jak ciekło byla do wymiana cala przekladnia kierownicy. Koszt ok 450 za uzywke plus wymiana, pozdrawiamMany pisze:mam problem.cieknie mi wspomaganie.czy to jest do zrobienia czy cale do wymiany
mariuszb35 pisze:Na początek Witam wszystkich ,jako nowy urzytkownik Zafirki i forum a teraz problemik
Od jakiegoś czasu mam tak, że po odpaleniu wspomaganie chodzi, ale czasami jakby się coś rozłączało i w trakcie kręcenia kierownicą napotykam na opór (wrażenie jak by coś blokowało przy szybkim kręceni w lewo ,prawo zwłaszcza na małej prędkości) dzieje się to na wolnych prędkościach tylko, na parkingu lub jak skręcam gdzieś (mocny skret na osiedlowkach itp..). Pompa nie buczy, ale jak przekręcam kierownicą słyszę na wolnych obrotach jakby jakiś płyn się przelewał (gdzieś w okolicy deski rozdzielczej za zegarami) , miał z was ktoś tak? CO to możę być, pada wspomaganie (pompa) ,za mało płynu czy może maglownica. . Bardzo dziękuję z góry.
Juz sie pewnie zapowietrza. U mnie ten sam byl objaw już po wylaniu plynu przy rozszczelnieniu przekladni kierownicy, pozdr
Posty pisane w krótkich odstępach scalamy - Rybka
Ostatnio zmieniony 29 sie 2014, 21:47 przez pietas34, łącznie zmieniany 1 raz.
- chojinka
- Bywalec
stary akumulator lub napinacz do wymiany.grany2005 pisze:Witam serdecznie, u mnie pojawił się dziwny problem. Wspomaganie zanika podczas szybszego manewrowania, szybsze zakręty itp., na postoju przy wolnym kręceniu działa bez problemu. Napięcie ładowania jest na poziomie 14,3V-14,4V.
Może ktoś miał podobny problem.
2.0 DTI 2003r. automat
Aż po horyzontu kres...