Check Engine zapala się i gaśnie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

Check Engine zapala się i gaśnie

#1 Post autor: janekW67 »

Co prawda mnie to nie dotyczy,ale według mnie jest to dosyć ciekawy przypadek. U kumpla w Astrze padła sonda. Jakiś czas po wymianie,zaczęło wywalać błąd P0170.Silnik działa poprawnie,wszystkie parametry w normie.Check się zapala,jest błąd,nic się nie dzieje,auto jeździ,po kilkunastu odpaleniach check gaśnie,po jakimś czasie znów się zapala,potem gaśnie i tak się sytuacja powtarza. Auto jest bez LPG,niedawno wymieniany przepływomierz,świece,filtry,wyczyszczona przepustnica,wyczyszczony kolektor.kumpel wysnuł hipotezę,że może pada mu sterownik. Ma ktoś jakieś sugestie?
Oczywiście!
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Podobny przypadek miałem ostatnio z Corsą po wymianie na sondę uniwersalną. Nie trzymała dokładnie parametrów i w określonych warunkach zapalał się check ..
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#3 Post autor: janekW67 »

Tutaj sonda jest oryginał Siemensa,taka sama jak poprzednia.
Oczywiście!
chaber77

#4 Post autor: chaber77 »

Witam,mam podobny problem,rowniez zapala sie check,natomiast silnik pracuje rowno i prawidlowo.Zafire kupilem tydzien temu,takze jestem jeszcze swierzak,jesli chodzi o nia.Wczesniej mialem Vectre 1.8 116 KM i mialem podobny problem.Uporalem sie z nim.Pomogl mi kolega z forum vectraunlimited,a mianowicie chodzilo o to,ze za przeplywomierzem jest gubiona masa.Przylutowalem dodatkowy przewod(oczywiscie za przeplywomierzem) do przewodu koloru zoltego i podpialem do masy silnika .Check zgasl i problem z zapalaniem sie tej kontrolki znikl.Silnik dalej pracowal rowno i prawidlowo.Moze tutaj byc podobny problem.Co o tym sadzicie?
bolid

#5 Post autor: bolid »

chaber77, check sygnalizuje że wystąpił błąd - teraz trzeba się dowiedzieć z czym masz do czynienia - odczytaj kod błędu (hamulec + gaz wciśnij i trzymaj, stacyjka w II pozycję, po chwili samochód z kluczem zacznie mrugać, licz mrugnięcia - czterocyfrowy kod, 10 oznacza 0)

janekW67, wg mechanika z którego usług korzystam takie objawy: błąd 0170 w niektórych sytuacjach przy jednoczesnej poprawnej pracy silnika wynika z "niedogadywania się" w tych przypadkach sondy ze sterownikiem (np.: gdy włożony jest zamiennik sondy oryginalnej)
Jacek2308
Przeglądacz
Imię: Jacek
Auto: Zafira B
Oznaczenie silnika: a18xer
#6 Post autor: Jacek2308 »

chaber77, jeśli nie masz LPG to bolid, może mieć rację .
Jak masz lpg to błąd może sygnalizować zły skład mieszanki zazwyczaj za ubogi co przy dłuższej jeździe może skutkować wypaleniem gniazd zaworowych.
woo1980

#7 Post autor: woo1980 »

u mnie w zafirze a 1.8 było podobnie - zaczęło się od sondy, a skończyło zapalającym się engine check.
Co dziwne - pomogło czyszczenie przepływomierza - jak ręką odjął, już 3 mce jeżdżę bez kontrolki.
bykmark

#8 Post autor: bykmark »

woo1980 pisze:pomogło czyszczenie przepływomierza
Możesz opisać czyszczenie przepływomierza ?? :mysli:
marian

#9 Post autor: marian »

woo1980 zapewne chodzi o czyszczenie przepustnicy.
Moja Zosia tez czasem zaskakuje mnie tą kontrolką i komunikatem o błędzie dotyczącym lambdy, niestety wymiany nic nie dały i przez rok użytkowania już się do tego przyzwyczaiłem :) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”