[B] Stukanie/pyrkanie na wrzuconym biegu
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
[B] Stukanie/pyrkanie na wrzuconym biegu
Dzisiaj wsiadłem i wyjechałem autem to usłyszałem ze coś mi stuka. Pojechałem na obwodnice i tak:
Luz + gaz lub bez - nie stuka
Bieg + gaz lub bez - stuka
I te stukanie to bardziej brzmi jak pyrkanie, przy wyższych biegach ciut głośniej. Ale ogólnie to bardzo cichy dźwięk.
Pyrkanie jest wyczuwalne na drążku od skrzyni biegów.
Komputer pokładowy nie zwraca żadnych błędów.
Może dzisiaj będę miał jeszcze chwilę to podłączę do komputera przez interfejs.
Luz + gaz lub bez - nie stuka
Bieg + gaz lub bez - stuka
I te stukanie to bardziej brzmi jak pyrkanie, przy wyższych biegach ciut głośniej. Ale ogólnie to bardzo cichy dźwięk.
Pyrkanie jest wyczuwalne na drążku od skrzyni biegów.
Komputer pokładowy nie zwraca żadnych błędów.
Może dzisiaj będę miał jeszcze chwilę to podłączę do komputera przez interfejs.
ZB
ZC
ZC
Odgrzeję kotleta.
tOmki, czy objawy były podobne, jak u mnie?
Załączam filmik, na którym słychać:
https://www.youtube.com/watch?v=ojsVcvsCS8c
Na filmie przykład jazdy na trzecim biegu, prędkość 40 km/h, wciskanie i puszczanie pedału gazu. Słyszalny terkot, stukot, który znika pomiędzy puszczeniem i wciśnięciem pedału gazu oraz znika, gdy zostanie wciśnięty do podłogi pedał sprzęgła (napęd rozłączony). Przy wyższych prędkościach terkocze szybciej. Nie ma znaczenia, który bieg, czy 3, 4 lub 5.
Czy to sprzęgło? Skrzynia biegów?
Jakieś pomysły? Ktoś się z czymś takim spotkał?
tOmki, czy objawy były podobne, jak u mnie?
Załączam filmik, na którym słychać:
https://www.youtube.com/watch?v=ojsVcvsCS8c
Na filmie przykład jazdy na trzecim biegu, prędkość 40 km/h, wciskanie i puszczanie pedału gazu. Słyszalny terkot, stukot, który znika pomiędzy puszczeniem i wciśnięciem pedału gazu oraz znika, gdy zostanie wciśnięty do podłogi pedał sprzęgła (napęd rozłączony). Przy wyższych prędkościach terkocze szybciej. Nie ma znaczenia, który bieg, czy 3, 4 lub 5.
Czy to sprzęgło? Skrzynia biegów?
Jakieś pomysły? Ktoś się z czymś takim spotkał?
[you], zobacz moją Zafirę
Niestety zakończyło się wymianą skrzyni biegów F17. Powodem tego stukania były wżery na satelitach mechanizmu różnicowego. Na dodatek w skrzyni było o 1 litr za mało oleju, a sam olej był czarny, więc teoretycznie oprócz mechanizmu różnicowego, jeszcze wszystkie łożyska do wymiany (choć wydają się być w porządku).
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2017, 01:03 przez Leniuch, łącznie zmieniany 1 raz.
[you], zobacz moją Zafirę