Klimatyzacja się nie załącza.

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
elvin11

#136 Post autor: elvin11 »

Możesz zerknąć na http://www.moto-centrum.pl poszukaj dobrze a powinieneś znaleźć coś dla siebie. Ewentualnie mozesz tam zapytać pod jakimś artykułem poruszającym temat klimatyzacji a napewno uzyskasz pomoc.

helgpu

#137 Post autor: helgpu »

witam
przedstawione objawy usterki klimatyzacji, wypisz wymaluj jak bym czytał o swojej Zośce. wizyta u specjalista diagnoza w 2 minuty ,USZKODZONA CEWKA, korozja i takie tam po wymianie można się cieszyć chłodnym powiewem z nawiewów .

krzychu66

#138 Post autor: krzychu66 »

@helgpu
Widzę, że jesteś z pomorza. Który rejon dokładnie? I jakiego fachowca polecasz (w zasadzie to elektryka)

helgpu

#139 Post autor: helgpu »

Maxpol. Autoklimatyzacja, chłodnice.
Owsiana 1
Rumia
+48 58 671 97 47

krzychu66

#140 Post autor: krzychu66 »

Właśnie tam nabijałem klime i kazał szukać elektryka.

czajami

#141 Post autor: czajami »

Witam, jestem tu nowy i moze w złym miejscu pisze ale prosze nie usuwać. Mam Opelka Zafire 2.0 2000r i problem z klimatyzacja Dodam ze klima nabita czujnik cisnienia spawdzony bezpieczniki tak samo a na kablu zasilajacym cewke pojawia sie prad na 1sekunde tylko przy przekreceniu kluczyka i znika. Nie mam juz pomysłów co z tym zrobi. Moze ktoś miał taki problem, ja szukałem ale nikt takiego przypadku nie miał ... Z gory dziekuje i Pozdrawiam forumowiczów :-D

madzia123mz

#142 Post autor: madzia123mz »

Witam! Posiadam zafire a 2.2 tdi 2000r i pojawił się u mnie problem z klimatyzacją a mianowicie nie chłodzi, byłam u mechanika w celu diagnostyki klimy no i panowie stwierdzili brak czynnika i ja nabili co sie okazało ze dalej nie chłodzi a panowie nie wiedzą co jest czy to wiatraczek, czujnik lub najgorsze kompresor dodam że klima była nabijanie około 7 miesięcy temu (twierdzili ze co 2 lata należy nabijac) .
Normalnie ładnie chodziła i nagle przestała a jak podpieli pod komputer to niby nie wykazał problemu nie mógł znaleźć usterki. Może tutaj znajdę jakaś pomoc co to może być :-

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#143 Post autor: Bodek »

A czujnik temperatury działa poprawnie :?:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

madzia123mz

#144 Post autor: madzia123mz »

A tego nie wiem a jak to sprawdzić czy czujnik działa poprawnie?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#145 Post autor: Rybka »

Mechanik podpinając kompa pod auto powinien ci wszystko posprawdzać.
Podpinając interfejs ma możliwość sprawdzenia
czujnika temp, czujnika ciśnienia, może wymusić uruchomienie sprężarki więc też ją sprawdzi.
Mechanikowi chyba nie chciało się szukać usterki u ciebie, ewentualnie nie ogarnia tematu.
Ciekawe jest czy faktycznie nabili tą klimę.

Ps. zmień mechanika ;)

madzia123mz

#146 Post autor: madzia123mz »

Tak nabili klimy ale dalej nie działało wiec kazałam zrobić tak jak było przed bo jestem pewna że czynnik chłodzący był a co do komputera to nie mógł się podobno połączyć z moim komputerem wiec nic mu nie pokazało bo nie dali rady w ogóle podłączyć jej pod komputer

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#147 Post autor: Rybka »

Musisz podjechać do kogoś kto podepnie fejsa pod twoje auto.
Najlepiej gdyby ktoś miał fejsa do opli ;)

Tak na odległość ciężko jest powiedzieć co u ciebie jest nie tak.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#148 Post autor: miodzik »

madzia123mz pisze:dodam że klima była nabijanie około 7 miesięcy temu (twierdzili ze co 2 lata należy nabijac) .
Po pierwsze oczywiście, że co dwa lata należy klimatyzację odgrzybić i nabić. W każdym aucie z klimą.

Jeżeli układ był uzupełniany 7 miesięcy temu, to w między czasie zwyczajnie mogła Ci się zrobić jakaś nieszczelność w układzie i czynnik wyparował.

Mechanik powinien wpierw sprawdzić ciśnienie w układzie klimatyzacji. Jeżeli jest niskie, sprawdzić szczelność. Dopiero potem zabrać się za ewentualne usterki mechaniczne układu.

Czy masz stu procentową pewność, że układ klimatyzacji został uzupełniony?

Magda i jeszcze jedno. Coś mało prawdopodobne, żeby nie można było połączyć się z Twoim komputerem w samochodzie w celu odczytania ewentualnych błędów. Albo kiepski mechanik albo sam nie wiem... ;)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

madzia123mz

#149 Post autor: madzia123mz »

Odgrzybiana klima jest co roku, w tym roku też była, dodam że teraz nabijali z czynnikiem żeby sprawdzić właśnie nieszczelności co oczywiście nieszczelności nie stwierdzili no i problem z podpięciem bo pewnie złej wtyczki użyli dlatego nie dało rady podpiąć - mechanik widać się nie znał a informując mnie o kompresorze pan sam nie był pewien cutuje mechanika: bo to pod silnikiem jest i trudno się dostać do niego ;-) widać musze poszukać kogoś innego bo sieciowka w której od lat naprawiam auto widać schodzi na psy...może ktoś poleci kogoś w poznaniu?

Marcin1769

#150 Post autor: Marcin1769 »

Podpinam sie do tematu w zwiazku z dalszym ciagem reaktywacji zosi :)

Jeszcze klimy nie nabijałem ale wstepnie pytam, czy po wlaczeniu przycisku klimatyzacji jezeli klima jest nie nabita to kompresor nie zadziała? Jak jest w zosiach bo kolega w tigrze mial podobnie i zero reakcji bylo do czasu nabicia klimatyzacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”