Z20LET remont silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
hakamo

Z20LET remont silnika

#1 Post autor: hakamo »

Witam
stoję przed koniecznością wymiany pierścieni.Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym zabiegiem to bardzo poproszę o info jakiej firmy pierścienie, szpilki czy panewki byłyby najlepsze.silnik z20let. 192 km

krzysiekłódź

#2 Post autor: krzysiekłódź »

witam ja za tydzień robię to samo części już wiem gdzie kupić tłoki dostępne tylko mahle cena 281 za szt pierścienie mahle albo goetz 105 x 4 szt , uszczelki victor reinz albo erling, uszczelka pod głowicę dostępna w kilku grubościach !! a panewki to po rozebraniu weryfikacja części jakie są potrzebne na pewno głowica do remontu planowanie szlif gniazd zaworowych wymiana prowadnic zaworowych jak jest konieczność i uszczelki zaworowe. jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pisz postaram się podpowiedzieć

gieesiak

#3 Post autor: gieesiak »

krzysiek co wyszło ostatecznie w Twoim silniku? :/

krzysiekłódź

#4 Post autor: krzysiekłódź »

robiłem pomiar ciśnienia na 3 mam 6.5bar dolewam olej bo auto jeszcze mi jest potrzebne , zabieram się w przyszłym tygodniu, jak rozbiorę to zobaczymy co tam się okaże do zrobienia. będę pisał co i jak wyszło cenowo a przebieg tylko 170000 :(

marcinFKP

#5 Post autor: marcinFKP »

Ten typ tak ma. Ja na szczęście dół miałem ok a robiłem tylko gore

hakamo

#6 Post autor: hakamo »

dzięki za zainteresowanie.U mnie przebieg 150.000 .Do majstra umówiony jestem pod koniec miesiąca.Objawy to ubytek oleju 1l na 1000 km,po pracy na wolnych obrotach i dodaniu gazu chmura dymu.Majster mówi że raczej pierścienie,ale wiadomo głowicę przy okazji też trzeba robić .Sprawozdanie po remoncie.Jeśli ktoś już robił coś takiego, to niech napisze z jakim skutkiem.

profesor74

#7 Post autor: profesor74 »

Witam

U mnie silnik rozebrany :| czy ktoś mi może powiedzieć gdzie kupić panewki ?
Nigdzie nie ma tylko oryginały w serwisie za 1100 :(

Pozdtawiam

Awatar użytkownika
bykmark
Mieszkaniec
Imię: Marek
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#8 Post autor: bykmark »

profesor74 pisze:Witam

U mnie silnik rozebrany :| czy ktoś mi może powiedzieć gdzie kupić panewki ?
Nigdzie nie ma tylko oryginały w serwisie za 1100 :(

Pozdtawiam
Kolego sklep.intercars.com.pl w całej PL

Leny v40

#9 Post autor: Leny v40 »

krzysiekłódź

#10 Post autor: krzysiekłódź »

witam mój motorek też rozebrany. Teraz mam poszukiwanie tłok nominał lub 4x nadwymiar +50 , turbo do naprawy, panewki kpl , sprzęgło kpl, głowica jest oki była robiona tylko nie wiem czy tak jak turbina i pozostałe rzeczy w tym silniku, wiedza poprzedniego mechanika nie była za wielka!!! zastanawiam się czy nie szukać kutych tłoków tylko one są drogie, i tak już jest z tymi autami miało być idealne, lepiej było mi kupić najtańsze opc z allegro i zrobić to samo mniej kasy by poszło :lol:

Leny v40

#11 Post autor: Leny v40 »

krzysiekłódź, http://www.re5pect.pl/kute-tloki-woessn ... 20let.html

z kontaktuj się jeszcze z http://www.mickey-garage.pl/ oraz http://fmic.pl/ ostatnio mieli korby na wyprzedaży i może tłoki maja też ... a jak coś na Ebay dostaniesz wszystko ..

profesor74

#12 Post autor: profesor74 »

To też znalazłem :/ ale do "LET"-a są podobno wzmacniane i te z C20XE długo nie pociągną :( .

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie ? Zakładał panewki z XE do LET ?

Leny v40

#13 Post autor: Leny v40 »

profesor74 pisze:
To też znalazłem :/ ale do "LET"-a są podobno wzmacniane i te z C20XE długo nie pociągną :( .

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie ? Zakładał panewki z XE do LET ?
tu masz silnik na swap xe nie pierwszy z turbiną i są one wytrzymalsze http://olx.pl/oferta/silnik-kompletny-o ... 8dd0d5f56b

gieesiak

#14 Post autor: gieesiak »

krzysiekłódź- w razie czego pamiętaj mam teraz 2x z20let - jeden 85 tys mil drugi 103 tys mil w stanie bdb :>

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#15 Post autor: oki »

Panowie, jako że Z20LET jest dosyć specyficznym silnikiem proponuję wrzucić tutaj spis części i ew nr katalogowe.
Już robiłem jeden remont silnika i zamieszczę tutaj swoją listę, muszę tylko znaleźć faktury.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”