[B] - Organista15 - Zafira B 2007r 1.9 cdti 105km

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
the_starsailor
Bywalec
Imię: Maciej
Auto: Renault
Model: GS3
Oznaczenie silnika: R9M

#16 Post autor: the_starsailor »

ładna sztuka :) przyjemności z jazdy :mrgreen:

organista15

#17 Post autor: organista15 »

marcinFKP pisze:Korekta lakieru pasta k2, jaką jak możesz powiedzieć?
Pasta K2 turbo tempo, pasta nadała lakierowi taką miłą w dotyku powierzchnię, auto trochę lepiej się błyszczy. Dziś fotek nie wstawię bo pogoda do kitu jest i co najgorsze utrzymuje się taka od kilku dni.

marcinFKP

#18 Post autor: marcinFKP »

Tempo to zło. Tego nie używa się nawet to felg a co dopiero do lakieru. Będziesz miał po niej ogrom rynek i świeci. Jak coś chcesz się dowiedzieć ten temat to polecam forum kosmetyka aut, lub priv

organista15

#19 Post autor: organista15 »

Właśnie się okazało, że mam znajomości w oplu i dzięki temu mogłem potwierdzić historię swojego auta. Jak się okazało wg. komputerów opla ostatni przegląd auto miało w 2011 roku przy przebiegu 90 tyś km. Ja mam jeszcze wpis w książce serwisowej w 2012r przy bodajże 110tyś km, jednak tego już w komputerach opla nie było (?) . Wydaje mi się, że pewnie nie wpisali tego czy co. Jeszcze będę wiedział co było w nim wymieniane, ale to potem jak się zobaczę z tą osobą, podobno dużo wymian nie było.

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#20 Post autor: Czesław »

Autko super przyjemności z jazdy. :)
czesiek_ze

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#21 Post autor: Piasek »

Kumpel zarażony moją pod koniec czerwca kupił podobną, z 2006r 120KM CDTI...
W piątek pojechali do Ustki na tydzień, w sobotę dzwonił że dwumas się rozleciał przed samą Ustką...
Dzisiaj podałem mu cenę kpl zestawu jaki mogę mu załatwić...
Chyba zje**łem im wczasy :lol:

organista15

#22 Post autor: organista15 »

Taki urok diesli :) trzeba nabrać wprawy jak jeździć z dm i będzie ok. Swoją drogą nie słyszeli przed wyjazdem dziwnej pracy sprzęgła ? Do dziś od zakupu auta w kwietniu zosia przejechała ze mną ponad 6 tyś km bezawaryjnie. Jak narazie to dobre auto klima chłodzi aż miło a nawet nie musiałem jej nabijać 8)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#23 Post autor: Piasek »

Się rozwiązało dlaczego nie słyszeli - wszystko co tam mogło dzwonić pospawane było elektrodami na sztywno. Grechotać zaczęło w Słupsku, zdechło równo z tablicą Ustka.
Na kwaterę zholował ich właściciel na lince.
Od zakupu zrobił 1300km, zdążył zmienić olej z filtrami, rozrząd sprawdzany - OK.
Teraz o kosztach:
1900zł kpl zestaw sprzęgła z kołem 2M
800zł po mega układach za robotę w tym kurs lawety ze Słupska do Ustki po auto... okazało się że jaki tam kuzyn właściciela kwatery gdzieś tam pracuje u jakiegoś mechanika, podobno znany spec od Opli itp.
Przy okazji konkretnie przetrzepane auto:
- 3 wtryski już mają bardzo duże korekcje, czwarty poniżej wszelkich norm. Dostał wydruki z odczytów.
- Silnik wciągnął 0,6L oleju 5W-30 na 1300km jakie zrobił od wymiany także to jeszcze lepiej wróży...
- belka pod zderzakiem pogięta, pochłaniacze zderzenia prostowane, chłodnica klimy trochę pokiereszowana od dołu także auto po małym dzwonie

Już mu się diesla odechciało...

Także jutro wracają i na dzień dobry do prawnika jak tu ugryźć sprzedającego o pokrycie kosztów co oczywiście łatwe nie będzie bo babol klasyczny: kupowali w komisie, z komisu, faktura ale.. na jakiegoś słupa prawdopodobnie, imię, nazwisko, dziwny adres i nip także pewnie się zdziwią ze to jakiś żul albo inny kloszard.

organista15

#24 Post autor: organista15 »

Ciężko pewnie będą mieli z tym autem, bo skoro nie sprawdzili przy kupnie na kogo jest faktura to trochę kiepsko. Podejrzewam, że raczej nic od sprzedającego nie dostaną. Może znasz nazwę komisu lub masz link do jego strony ? Można by było gdzieś wkleić na forum by unikać tego handlarza.

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#25 Post autor: Piasek »

Nie znam, gdzieś go w Pile kupili, oni też nie znają bo danych nie mają. Jak pojedzie na miejsce to trafi ale tak... Strategia jest taka żeby pojechał od razu z pismem "z grubej rury" i położył im w komisie bez zbędnych dysput - może się wystraszą (w co wątpię) i oczywiście z kamerą w razie W jakby mu chcieli po papie natrzaskać. Obstawiam że nie raz taki numer zrobili i nie raz w podobny sposób ludzie próbowali to rozwiązać...
No ich błąd... emocje, emocje, zapalenie a nikt w papiery nie patrzył żeby sprawdzić dane wystawcy dokumentu sprzedaży.
Wracając do samej roboty sprzęgła to jeszcze doszło jakieś 280zł na jakieś tam elementy które należy "zgodnie ze sztuką" wymienić na nowe przy wymianie sprzęgła i profilaktycznie nowy uszczelniacz wału od strony skrzyni żeby za niedługo ponownie nie rozbierać. Stary i tak już miał widoczne zapocenia.

organista15

#26 Post autor: organista15 »

Jaki to widok udało mi się wczoraj uchwycić :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#27 Post autor: Wojti »

Czas szybko leci i niestety cyferki tez :lol: :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

organista15

#28 Post autor: organista15 »

Niestety to prawda :) :piwo: oby bezawaryjnie jak dotąd

pitER

#29 Post autor: pitER »

fajne autko :piwo:
powodzenia - lat świetlnych podróży po świecie - bezawaryjnie :)

organista15

#30 Post autor: organista15 »

Zośka w Warszawie ;) Niedługo powinienem wstawić zdjęcia całego auta, ale to różnie bywa z tym czasem :/

Obrazek

Większa wersja:
http://naforum.zapodaj.net/6a5075f1ed42.jpg.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”