Brak obiegu ZEWNĘTRZNEGO
Moderator: Sebu$
Brak obiegu ZEWNĘTRZNEGO
szanowni,
wyczytalem na forum, ze w zafirkach jest jakas klapka sterowana silniczkiem, ktora odcina/otwiera doplyw powietrza z zewnatrz.
Gdzie to ustrojstwo sie znajduje i jak do niego dotrzec?
Zauwazylem, ze mam tylko obieg wewnętrzny co jest w znacznym stopniu odpowiedzialne za parowanie szyb..
Po wciznieciu przycisku "obieg wewnetrzny" NIC sie nie dzieje..
Czy po załączeniu dmuchawy na FULL przy obiegu ZEWNĘTRZNYM powinno zasysać powietrze z podszybia?
Pozdrówka
wyczytalem na forum, ze w zafirkach jest jakas klapka sterowana silniczkiem, ktora odcina/otwiera doplyw powietrza z zewnatrz.
Gdzie to ustrojstwo sie znajduje i jak do niego dotrzec?
Zauwazylem, ze mam tylko obieg wewnętrzny co jest w znacznym stopniu odpowiedzialne za parowanie szyb..
Po wciznieciu przycisku "obieg wewnetrzny" NIC sie nie dzieje..
Czy po załączeniu dmuchawy na FULL przy obiegu ZEWNĘTRZNYM powinno zasysać powietrze z podszybia?
Pozdrówka
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
To ustrojstwo znajduje się dokładnie za schowkiem przed pasażerem, żeby się do niego dostać trzeba zdemontować schowek. Natomiast żeby sprawdzić działanie tej klapy należy włączyć wentylator oraz przycisk obiegu wewnętrznego (pierwszy z lewej obok włącznika klimy) i zmieniać położenie kierunku nawiewu, bo w nie wszystkich położeniach włącza się obieg wewnętrzny. Działanie klapy sygnalizowane jest świecącą się lampką kontrolną na przycisku. Ta klapa przypomina swoją konstrukcją taką kopułę.
źle się wyraziłem, zgasiłem silnik aby usłyszeć pracę tego silniczka i niestety pomimo włączonego i wyłączonego obiegu nic nie słychac, jak sie troszke ociepli to zrobie zdjęcie bo przy wymianie filtra pyłkowego zaniepokoił mnie wyglad silnika dmuchawy, wyglądało to jakby czegoś tam brakowało, mianowicie można dotknąć "wirnika" dmuchawy, tak jakby brakowało jakies osłony:kris pisze:Samo działanie silniczka od tej klapy też słychac. Nie działa ona tylko na pozycjach ustawionych na nawiew na szyby.
foto dmuchawy po lewej - czy w zośce górna część jest odkryta?
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolego Ivo, na tej stronie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... kabinowego w poście kolegi rzadki masz zdjęcie kompletnej obudowy silnika wentylatora obiegu wewnętrznego z klapą
wielkie dzieki,
jesli ta klapka znajduje się w tej kopule:
http://images36.fotosik.pl/69/7420b736cf512aae.jpg
to ja jej niestety nie mam...
Idzie ją dostać gdziekolwiek....?
jesli ta klapka znajduje się w tej kopule:
http://images36.fotosik.pl/69/7420b736cf512aae.jpg
to ja jej niestety nie mam...
Idzie ją dostać gdziekolwiek....?
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Po włączeniu obiegu wewnętrznego, i przekręcaniu pokrętłem zmiany kierunku nawiewu, w chwili włączenia się obiegu wewnętrznego zapala się kontrolka na włączniku i słychać głośniejszą i jakby szybszą pracę dmuchawy.