Brak obiegu ZEWNĘTRZNEGO

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Ivo

Brak obiegu ZEWNĘTRZNEGO

#1 Post autor: Ivo »

szanowni,
wyczytalem na forum, ze w zafirkach jest jakas klapka sterowana silniczkiem, ktora odcina/otwiera doplyw powietrza z zewnatrz.
Gdzie to ustrojstwo sie znajduje i jak do niego dotrzec?
Zauwazylem, ze mam tylko obieg wewnętrzny co jest w znacznym stopniu odpowiedzialne za parowanie szyb..
Po wciznieciu przycisku "obieg wewnetrzny" NIC sie nie dzieje..
Czy po załączeniu dmuchawy na FULL przy obiegu ZEWNĘTRZNYM powinno zasysać powietrze z podszybia?
Pozdrówka

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

To ustrojstwo znajduje się dokładnie za schowkiem przed pasażerem, żeby się do niego dostać trzeba zdemontować schowek. Natomiast żeby sprawdzić działanie tej klapy należy włączyć wentylator oraz przycisk obiegu wewnętrznego (pierwszy z lewej obok włącznika klimy) i zmieniać położenie kierunku nawiewu, bo w nie wszystkich położeniach włącza się obieg wewnętrzny. Działanie klapy sygnalizowane jest świecącą się lampką kontrolną na przycisku. Ta klapa przypomina swoją konstrukcją taką kopułę.

kris

#3 Post autor: kris »

Samo działanie silniczka od tej klapy też słychac. Nie działa ona tylko na pozycjach ustawionych na nawiew na szyby.

Ivo

#4 Post autor: Ivo »

kris pisze:Samo działanie silniczka od tej klapy też słychac. Nie działa ona tylko na pozycjach ustawionych na nawiew na szyby.
źle się wyraziłem, zgasiłem silnik aby usłyszeć pracę tego silniczka i niestety pomimo włączonego i wyłączonego obiegu nic nie słychac, jak sie troszke ociepli to zrobie zdjęcie bo przy wymianie filtra pyłkowego zaniepokoił mnie wyglad silnika dmuchawy, wyglądało to jakby czegoś tam brakowało, mianowicie można dotknąć "wirnika" dmuchawy, tak jakby brakowało jakies osłony:
Obrazek
foto dmuchawy po lewej - czy w zośce górna część jest odkryta?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#5 Post autor: MieHor »

Kolego Ivo, na tej stronie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... kabinowego w poście kolegi rzadki masz zdjęcie kompletnej obudowy silnika wentylatora obiegu wewnętrznego z klapą

Ivo

#6 Post autor: Ivo »

wielkie dzieki,
jesli ta klapka znajduje się w tej kopule:
http://images36.fotosik.pl/69/7420b736cf512aae.jpg
to ja jej niestety nie mam...
Idzie ją dostać gdziekolwiek....?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#7 Post autor: MieHor »

Chyba tylko z "bezwypadków", może też w serwisie - nie wiem

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#8 Post autor: rzadki »

nie wiem czy to ma znaczenie, ale jeszcze zwróć uwagę na firmę tej "dmuchawy" bo jest Behr i Delphi.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Ivo

#9 Post autor: Ivo »

rzadki pisze:nie wiem czy to ma znaczenie, ale jeszcze zwróć uwagę na firmę tej "dmuchawy" bo jest Behr i Delphi.
mam z Behra..
zrobie wam fotki to sami ocenicie..

boogoo

#10 Post autor: boogoo »

Zanim kupisz to sprawdź dokładnie ,czy jej nie masz aby podniesionej i schowanej pod stałą ćwiartką osłony.

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: darek_s »

Dokladnie jak napisane wyzej moze zablokowało sie wpozycji obiegu wewnetrznego i dlatego nie widac tej osłonki.Zdejmij plastikowe ciegiełko z silniczka regulujacego obieg i poruszaj nim bedziesz widzial wtedy czy jest czy brak.pzdr.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#12 Post autor: timi68 »

Po włączeniu obiegu wewnętrznego, i przekręcaniu pokrętłem zmiany kierunku nawiewu, w chwili włączenia się obiegu wewnętrznego zapala się kontrolka na włączniku i słychać głośniejszą i jakby szybszą pracę dmuchawy.

mm_tura

#13 Post autor: mm_tura »

Witam.
A mam pytanie jak włączę nawiew wewnętrzny do ta klapka na dmuchawie jest podniesiona czy opuszczona?

KOPERNIK

#14 Post autor: KOPERNIK »

mm_tura pisze: ta klapka na dmuchawie jest podniesiona
Jest podniesiona i robi się obieg zamknięty...

mm_tura

#15 Post autor: mm_tura »

hym to dziwne bo u mnie jest odwrotnie jak nacisnę przycisk to klapka się zamyka a jak wyłączę to się otwiera.

[ Dodano: Pon Mar 12, 2012 16:33 ]
Jakieś pomysły czemu u mnie jest odwrotnie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”