Język polski na wyświetlaczu po wyjęciu bezpieczników ! ! !

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
boblix

Język polski na wyświetlaczu po wyjęciu bezpieczników ! ! !

#1 Post autor: boblix »

Miałem problem z elektryką. Postanowiłem więc posprawdzać wszystkie bezpieczniki. Wyciągałem, sprawdzałem i wkładałem je w swoje miejsce.
Posiadam zafirę (rok produkcji 2006), która sprowadzona została z Francji. W komputerze wgranych jest 10 języków, bez języka polskiego. Po przeprowadzeniu "operacji" ponownego założenia bezpieczników ku mojemu zdziwieniu po włączeniu zapłonu zobaczyłem, że na komputerze z 10 języków pojawiły się 3 dodatkowe języki w tym j. polski.
Wszystko było spolszczone. chwilowe spalanie, zasięg...itd. itp.
Po wyjęciu kluczyka ....dodatkowe języki znikły.
Także, gdzieś w komputerze samochód ma wgrany język polski, jednak nie jest on jakby dostępny.
Jak sprawić , by język polski został aktywowany?? w chwili obecnej jest ukryty, na pewno jest wgrany, tylko nie widoczny.
Jakieś pomysły?? z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam
boblix
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 20:46 przez boblix, łącznie zmieniany 1 raz.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: drahe »

Pewnie masz radio cd70 lub dvd90 albo portal telefonu komórkowego UWA.
W wyświetlaczu jest polski ale radio lub inny moduł który nie obsługuje polskiego powoduje że język polski znika :(
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

boblix

#3 Post autor: boblix »

drahe pisze:Pewnie masz radio cd70 lub dvd90 albo portal telefonu komórkowego UWA.
W wyświetlaczu jest polski ale radio lub inny moduł który nie obsługuje polskiego powoduje że język polski znika :(
w samochodzie zamontowane jest radio cd30 i nie posiadam portalu komórkowego UWA.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: drahe »

Podaj VIN może być na PW.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: drahe »

UEC rozkodowany ???
Ostatnio zmieniony 20 maja 2014, 22:39 przez drahe, łącznie zmieniany 1 raz.

miałczyk76
Bywalec
Model:

#6 Post autor: miałczyk76 »

Widzę że ktoś skasował Mój poprzedni post :/.
Jeśli ktoś ma GID i CD30,cd30mp3,CDC 40OPERA ,CD50 i nie ma j.polskiego to zapraszam do siebie w Warszawie .
Za darmo bez jakiś dodatkowych kosztów ustawię j.polski który nie zniknie :)
Jest to banalnie proste i traw ok 5 minut :P

Panowie - nie dogryzamy sobie wzajemnie - jak macie coś do siebie od tego jest PW
Post skasowałem - Bodek
Ostatnio zmieniony 21 maja 2014, 08:40 przez miałczyk76, łącznie zmieniany 1 raz.
mechanika,elektryka,elektronika OPEL .TECH2,MDI Warszawa tel.512956438

boblix

#7 Post autor: boblix »

UEC nie jest rozkodowany, ponieważ nie mam pojęcia co to takiego:).

k@niu

#8 Post autor: k@niu »

Witam
Jeżeli to banalnie proste można prośić na PW o szczegółowy opis, kolega ma Zofię z 2005 GID i CD30, jak spolszczyłe sobie Navi w CD70 nie daje mi spokoju :lol: .

:piwo:

kris1125
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#9 Post autor: kris1125 »

Witam
Mam radio cd30 mp3 blaupunkt i wyświetlacz GID 2 linie i klimatyzacją automatyczną ople zafira B 2005 silnik Z18XER ,po zmianie języka na polski Op com-em zmienia na język polski po wyciągnięciu kluczyka i włożeniu ponownie dalej jest język polski ale po naciśnięciu przycisku settings przełącza się na język angielski w radiu w ustawieniach języka mam do wyboru 10 języków ale polskiego nie ma. Wyjąłem bezpiecznik od sterowania klimatyzacji zmieniłem język na polski w Op com, wyjąłem kluczyk włożyłem bezpiecznik od sterowania klimatyzacją i po włożeniu kluczyka język znowu zmienił się na angielski. Przy wyłączonym sterowaniu klimatyzacji zmiana na język polski Op com po wciśnięciu Settings tak samo wraca język angielski. Czy jest jakiś sposób żeby j. polski był na stałe czy muszę mieć sterowanie klimatyzacji z polskim menu i wtedy zaprogramować czy zaprogramować wsad z j. polski do radia cd 30 mp3 chyba że jest na to jakiś prostszy sposób ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”