łożyska (przód)

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#31 Post autor: firek »

Ja mam na liczniku 156 tys.( a ile w tym prawdy???) a piaste wymieniałem tylko dlatego że czujnik Abs-u padł, poza tym piasta (łozyska) jeszcze była w pożądku, więc chyba z tymi piastami nie jest tak tragicznie
kris

#32 Post autor: kris »

No i zrobione. Wymieniłem piastę i jest OK. Tak więc łożysko padło po 150tys.
kebul

#33 Post autor: kebul »

kris pisze:Tak więc łożysko padło po 150tys.
o kurcze, a ja mam na liczniku 148500 :-)
kris

#34 Post autor: kris »

Jak gadałem z mechaniorem że przy takim przebiegu padło to powiedział że drogi też mają znaczenie.. Dołki tak samo tłuką i w łożyska - a jak w moim przypadku było to prawe to tym bardziej narażone na dziury... ale reguły nie ma przecież.
Anony Mous

#35 Post autor: Anony Mous »

Wymieniłem łożysko za 120zl i zrobiłem już 100tyś i nic się nie dzieje,wiec po co przepłacać.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#36 Post autor: Harry200 »

Ja kupiłem SKF za 340 zł, sama wymiana to ok 1.5 godziny..
ZAKROPIOLO

#37 Post autor: ZAKROPIOLO »

PanSledziowy pisze:Wymieniłem łożysko za 120zl i zrobiłem już 100tyś i nic się nie dzieje,wiec po co przepłacać.
Mogę się dopytać jakie to łożysko i gdzie można kupić. Niestety mnie też dopadła konieczność wymiany prawego po zimie.....ah te dziury w jezdni....
He he myślałem , że to opony zimowe tak huczą a to suprajsik taki....
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Oznaczenie silnika: X18XE1
#38 Post autor: firek »

Oczywiście nie chodzi o samo łozysko tylko kompletną piastę, bez problemu znajdziesz na Aledrogo..
jacekw7

#39 Post autor: jacekw7 »

ja też założyłem SKF 310zł
ZAKROPIOLO

#40 Post autor: ZAKROPIOLO »

Więc wczoraj wymieniłem tę piastę. Potwierdzam słowa moich poprzedników, można to zrobić samodzielnie. Przestrzegam tylko, aby nie tłuc na siłę w półoś (prawa strona) bo ona się nie cofnie, aby odkryć śróby z tyłu od piasty. Z lewej strony tak, ale z prawej nie, podobno inna konstrukcja przegubu. Tak więc trza było całość odkręcić, doszły jeszcze 2 śróby na amortyzatorze (18) i jedna na swożniu wahacza (też 18) i wówczas półoś swobodnie wyjdzie. Poza tym wydaje mi się, że jest nawet wygodniej zdejmować tarczę i całą resztę z piasty, ale to kwestia gustu i wprawy. Swoją drogą jak nie ma odpowiednich kluczy to nie ma co sięza to brać......acha i jeszcze półoś przykręcona nakrętką rozmiar 30, najlepiej nasadowy, ale mi odało się odkręcić oczkowym.
No i jeszcze jedno piasta MaxGeer......co to? Nie wiem ale ma 2 lata gwarancji i kosztowała 156 zł. na allegro.
Pozdrawiam wszystkich.

Potwierdzam też przydatność jakiegoś środka penetrująco smarującego. Niektóre nakrętki mocno zapieczone.
Paweł

#41 Post autor: Paweł »

Witam,
Ja mam na liczniku dopiero 127 tys. i jak jeden z przedmówców miałem nadzieję, że to zimówki :( Początkowo był taki lekki bombowiec w zakresie 40 - 90 km/h i nie miały znaczenia zakręty, więc pocieszałem się oponami. Opony zmianiłem i teraz to już chyba coraz większy bombowiec ;( ale przynajmniej się już określił, że prawy przód. W obecnej sytuacji to aż miło się patrzy na drogę gdy skręca w prawo ;)
Powiedzcie koledzy czy kanał jest konieczny do tej operacji??
Chyba też nie będę się czaił na taniznę i kupię skf. Jak sam wymienię to pewnie to samo wyjdzie co kupić podróbę i dać mechanikowi ;)

Pozdrawiam
Paweł
ZAKROPIOLO

#42 Post autor: ZAKROPIOLO »

Paweł, spokojnie dasz radę sam. Zaopatrz się tylko w dobre klucze bo bez tego nawet nie podchodź. Jeśli to prawa strona to radzę odkręcić z dołu od sworznia wahacza i od amora, następnie półoś i wyciągnąć na stół całość. Wcześniej oczywiście zacisk i jarzmo. No i sprawdź czy w komplecie są nowe śruby do piasty one muszą mieć taki klej na sobie aby się nie odkręciły. Ja postanowiłem użyć zamiennika z 2 letnią gwarancją...Powodzenia.
Paweł

#43 Post autor: Paweł »

DUŻE DZIĘKI za Wasze porady. Melduje, że zadanie wykonane pomyślnie i to w niespełna godzine ;)
Od razu lepiej radio gra :lol: i teraz czas na :piwo:

Pozdrawiam
djrafix

#44 Post autor: djrafix »

Mam jakieś dziwne szumienie w lewym przednim kole przy rozpedzaniu, tak od 40-80km slychac te szumienie, czy to objawa konczacego sie lozyska w tym kole?. A co najwazniejsze to wymienialem jakos ponad rok temu 4 sztuki wszystkie piasty z lozyskami. Czy to mozliwe ze juz sie skonczyla ta przednim lewym kole?. jak myslicie?.
KOPERNIK

#45 Post autor: KOPERNIK »

djrafix pisze:dziwne szumienie w lewym przednim kole przy rozpedzaniu, tak od 40-80km slychac te szumienie
A czy to szumienie też słychać kiedy wchodzisz w zakręty?? np.lewy lub prawy??? czy tylko na wprost?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”