problem z wycieraczkami przedniej szyby

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#91 Post autor: kibic997 »

Wczoraj wieczorem jadąc do pracy jakies 6 km -ciagle uzywalem wycieraczek na SUCHEJ SZYBIE-działały doskonale,zadnych blokad i spotykania sie razem...
...a dziś rankiem deszczowa mżawka i pierwszym ruchem wycieraczek zblokowałem obie :?
oczywiscie od razu na wodzie było skakanie po szybie,nastepstwem czego spotkały sie razem i zblokowały-ale przeszlo po sekundzie.
Sugeruje mi sie że wycieraczki są do D,bo ewidentnie sprawiaja problemy wtedy kiedy jest mokro-na sucho perfekt.
Sugestie jakieś?

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#92 Post autor: kibic997 »

ok-sam sobie/wam odpowiem :>
zmiana wycieraczek na MOTOGUM-kierowca 60,pasazer 58 i jest git :piwo:
nic nie szarpie i nie blokuje,jak widac w moim przypadku silniczki byly ok-popier.. były wycieraczki z koziej wólki :roll:

emjot

#93 Post autor: emjot »

U mnie prawa wycieraczka jeśli jest taka jak fabrycznie powinna być, czyli 60cm, to się blokuje. Jak jest krótsza, to jest ok - od kierowcy w tej chwili mam 65cm, od pasażera 55cm. Z kolei w poprzedniej Zafirze było git przy 70cm kierowcy i 60 pasażera. Więc to zależy trochę od egzemplarza.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#94 Post autor: miodzik »

Ja mam obydwie 60-tki kupione w castoramie po nie całe 20 zł za szt. Bardzo ładnie zbierają deszczówkę, są ciche i bez efektu zająca.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#95 Post autor: Flora »

walusbyd pisze:Witam mam problem z przednimi wycieraczkami przepala mi bezpiecznik i jak wczoraj wyciągnołem wtyczkę od silnika i bezpiecznik nowy to zaczeły dzałać tylna wycieraczka i spryskiwacze .

Sprubowałem podłączyć ponownie tą wtyczkę od przednich wycieraczek i bezpiecznika nie spaliło i zaczeło działać poprawnie hmmmm . Ucieszyłem się że działa lecz nie na długo z rana wchodzę do auta przekręcam kluczyk i pstryk nie działą wycieraczka ani przednia ani tylna i spryskiwacz też nie :( Proszę o pomoc co tu może być nie tak czy silnik przedni od wycieraczek ? lecz działał po wymianie i podłączeniu wtyczki a rano już nie

Po uruchomieniu silnika podawane jest zasilanie na wycieraczki celem ustawienia ich w pozycji spoczynkowej. Dlatego po wymianie bezpiecznika jest dobrze, ale gdybyś uruchomił wycieraczki, bezpiecznik z pewnością by się przepalił.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, 21:10 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

walusbyd

#96 Post autor: walusbyd »

to o może być jak naprawić

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#97 Post autor: Flora »

Najprawdopodobniej masz zwarcie w układzie sterującym wycieraczkami. Jeżeli posiadasz miernik to sprawdź rezystancji silnika.

walusbyd

#98 Post autor: walusbyd »

Niestety nie mam :(

Dziś znowu manewr zrobiłem odpiołem wtyczkę i podłączyłem ponownie działało na postoju, oczywiście jak musiałem jechać a sobie sprawdze czy działają oczywiście nieeeee :(

gdzie mogę kupić silniczek używany i czy to pomoże ? jak wymienie

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#99 Post autor: Rybka »

Kolego moim zdaniem zatarły ci się tulejki mechanizmu wycieraczek.
Poczytaj ten temat od początku i jeszcze ten http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Jest tam opisane co i jak.
Wymiana silnika i mechanizmu jest banalnie prosta.
Rozbierając zrób tylko sobie foto jak jest podpięty silnik z mechanizmem.

walusbyd

#100 Post autor: walusbyd »

Co jest najgorsze wyciągam wtyczkę z przedniego silniczka wycieraczek i odrazu nie przepali lecz po paru min jazdy :( jadę dzisiaj jak sie uda do elektryka i na kompa

walusbyd

#101 Post autor: walusbyd »

niestety wizyta u elektryka przepala bezpiecznik odrazu przy przekręceniu kluczyka :( wizyta u elekrtyka samochodowego w wtorek napiszę co było

walusbyd

#102 Post autor: walusbyd »

Naprawione wycieraczki okazało się że i tak u elektryka wylądowałem i po 3 h już autko do odbioru wadą były kable przecięte w klapie bagażnika które zwarły się a ja szukałem sprzodu wycieraczek a tu niespodzianka.

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Oznaczenie silnika: Nel

#103 Post autor: Czesław »

kibic997 pisze:Wczoraj wieczorem jadąc do pracy jakies 6 km -ciagle uzywalem wycieraczek na SUCHEJ SZYBIE-działały doskonale,zadnych blokad i spotykania sie razem...
...a dziś rankiem deszczowa mżawka i pierwszym ruchem wycieraczek zblokowałem obie :?
oczywiscie od razu na wodzie było skakanie po szybie,nastepstwem czego spotkały sie razem i zblokowały-ale przeszlo po sekundzie.
Sugeruje mi sie że wycieraczki są do D,bo ewidentnie sprawiaja problemy wtedy kiedy jest mokro-na sucho perfekt.
Sugestie jakieś?
Kto testuje wycieraczki na SUCHEJ szybie, sugestie ? możesz je wyrzuciś i kup nowe ale wcześniej wyreguluj ramiona . :zolta:
czesiek_ze

militek

#104 Post autor: militek »

Janusz 123 pisze:Moje wycieraczki znów coraz wolniej "chodzą". Przesmarowanie całego mechanizmu pomaga tylko na jakiś czas.Najlepiej byłoby wymienić na nowe ale ta cena...
Miałem ten sam problem. Zatarcie było na krzywce w mechaniżmie która zmiena kierunek wycieraczki pasażera. Mechanik po rozebraniu całego mechanizmu oczyścił pierścień i trzpień krzywki. Przesmarował i chodzi ok. Silnik się nie spali bo ma wył. termiczny.
Koszt 50 pln

czyzaj

#105 Post autor: czyzaj »

Witam, po mroźnym poranku nie działa mi 1 bieg (przerywany) wycieraczek. Więcej widać na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=qtiKIQiQHnA

Coś z elektryką czy silniczek padł?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”