Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam serdecznie,
mam prośbę..chce kupić Opla Zafire z 2008 roku silnik 1,9.wypatrzyłem sobie autko i pojechałem do komisu. autko bardzo ładne nie zniszczone, mały przebieg itd. ale wyświetla się żółta kontrolka auta z kluczem.co to może być?facet twierdzi że to tylko wymiana oleju i wykasuje ten błąd.nie wiem czy to coś poważnego?bardzo proszę o pomoc i może doradzenie mi co mam sprawdzić przy kupnie tego cuda.pozdrawiam
na pewno nie jest to wymiana oleju od tego się nie zapala żadna kontrolka!
a na co auto jest chore nie stwierdzisz bez odczytania kodów błedów
daj linka - oglądniemy auto
Taki znajomy kupił auto vectra chyba też 1.9 też paliła się kontrolka z kluczem ale klient mu wcisnął że tylko jakiś kabelek luźny potem miesiąc później i kilka stówek do tyłu zmienił zdanie i stwierdził że go w rogi walnął
to oznacza że błąd i to aktywny i dość istotny. Jeśli ma być wymiana oleju to na wyświetlaczu pojawia sie napis INSP 1000 albo INSP 0 (liczba oznacza ilość km jeszcze do przejechania do wymiany oleju)
jak sczytać błędy samemu - poszukaj postu o metodzie gaz hamulec
dziękuje Panowie bardzo za pomoc.linka nie wyśle bo już oferta zdjęta z neta..co gorsza wpłaciłem już zaliczkę za to autko i nie wiem co teraz..dzwoniłem do niego i dalej się upiera że to olej ale sprawdzi jeszcze u kogoś na komputerze.co jeśli to poważna usterka?mogę odzyskać pieniądze?
a sprawdziłeś choć podstawowe sprawy tj: przebieg, legalność zakupu, bezwypadkowość
Jak już się podjarałeś i zapłaciłeś zadatek,a nie zaliczkę jak piszesz (a to jest duża różnica!) to musisz brnąc dalej
aha i tak po prostu uwierzysz jak potwierdzi Ci ponownie tą bajkę z olejem
Andrzej nie mam pojęcia..podstawowe info sprawdzone ale przebieg to jak bedziesz wiedział czy nie cofnięty?teraz podobno to akumulator i coś z ładowaniem.zrobi i w czwartek auto sprawdzimy u mojego mechanika jak mi je przywiezie.
wystarczy podjechać z autem do ASO i zrobić sprawdzenie przedzakupowe - koszt kilka stówek,
jak byś przed podjęciem decyzji wrzucił link do ogłoszenia, jakiś VIN - to by się ustaliło może i w inny sposób - po omacku tu ci nikt nie pomoże
Kontrolka z kluczem to informuje o problemie komunikacji kluczyka z antenką przy stacyjce , w większości da się to skasować komputerem , gorzej jak jest coś walnięte w kompie to masz parę stówek w plecy.
prymus2103 pisze:Kontrolka z kluczem to informuje o problemie komunikacji kluczyka z antenką przy stacyjce , w większości da się to skasować komputerem , gorzej jak jest coś walnięte w kompie to masz parę stówek w plecy.
Raczej niekoniecznie, ponieważ
kicaj pisze:to oznacza że błąd i to aktywny i dość istotny.
Może to być jeden błąd, a może być kilka. Z pewnością trzeba te błędy sprawdzić. Przy problemie w komunikacji z kluczykiem samochód po prostu nie odpali, a błąd ten nie powoduje zapalenia kontrolki błędów.
to ,że zapaliła się lampka z kluczykiem to może byc kilkadziesiąt przyczyn!!!!!najczęstsze to zatkany DPF,problemy z turbiną,złe paliwo,i wiele innych mniejszych .dla fachowca sa one do wykrycia i usunięcia.