[B] - MK65 - 1,7cdti 125KM sportline 2008r.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A to dlaczego? Skoro istnieją anteny fabryczne projektowane dla odbiorników radiowych i GPS to posiadają odpowiednie parametry. Co ciekawe trudniej jest upchnąć w płetwie antenę radiową, ponieważ pracuje na niższych częstotliwościach. Tu na przykład dwuzakresowy zespół anten z BMW. Problemem mogą być te produkty, które antenami są jedynie z nazwy.KIT GTO pisze:jeśli zmienisz na rekina to wiedz że stracisz na odbiorze fal radiowych nie wspominając o navigacji
Dla ułatwienia poszukiwań opis złącz antenowych:
Do Zafiry z nawigacją powinna być wtyczka biała i niebieska.
- MK65
- Debiutant
- Imię: Mirek
- Auto: Zafira C Cosmo 2.0 CDTI
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Witam dziękuje za zainteresowanie tematem Płetwa uważam była by najodpowiedniejsza pod kątem wizualnym ,widziałem raz oryginalnie zamontowaną lotkę na klapie i antena była bat długość stan dart dla opla ale nie pochyło tylko w pionie .Słyszałem że płetwa może gorzej odbierać ,ale VW mają oryginał płetwę i jest OK nowe zafiry też wychodzą z płetwą A co do wtyczki u mnie wtyczka jest niebieska podwójna z przesunięciem .Zastanawiam się czy od VW bym dopasował płetwę wizualnie są super robione na kolor piano .Myślę że najprościej sprawdzić wykręcając bat i trzeba pojeżdzić i sprawdzić działanie
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Przy fabrycznych daszkach montowane są anteny GPS/DAB, w których bat wkręcony jest w przedniej części podstawy, dzięki czemu zwiększa się odległość od krawędzi klapy.F-19 pisze:W zafirach z daszkiem montowanym w fabryce (OPC lub SPORT) montowana była antena o ustawieniu bardziej pionowym, można zrobić przejściówkę, która zmieni kąt ja taka miałem z IRMSCHERA
Trochę kiepsko, ale widać:
Flora, wybacz ale może nie jestem tak obeznany jak ty w elektronice ale swoje cos tam wiem
pisząc że starci na wymianie miałem na myśli uniwersalna anten rekina z allegro która może wszystko łącznie z podcieraniem nosa
większość anten typu rekin oryginalnych np z nowej zafiry nie ma w sobie odbiornika (nie wiem jak to fachowo nazwać) tylko jest wewnątrz auta w postaci jakiejś tam skrzyneczki
oryginalna anten z ZB nieważne czy ma nawi czy nie wtyczka zawsze jest niebieska co najwyżej dochodzi tylko dodatkowy przewód do niej
a przy fabrycznych daszkach montowane były i bez dab czy gps wszystko zależne czy miałeś którąś z tych rzeczy na wyposażeniu, jesli było tylko radio mp3 to i antena była tylko pod radio
sama antena w sobie miała tylko inna podstawę od zwykłych
jeśli już tak zależy na antenie w kształcie rekina i bez zbędnego testowania i kombinowania to może rozsądnym rozwiązaniem będzie kupienie takiej atrapy anteny + antena tego typu i oddzielna do radia, przyczepiane np wewnątrz samochodu
pisząc że starci na wymianie miałem na myśli uniwersalna anten rekina z allegro która może wszystko łącznie z podcieraniem nosa
większość anten typu rekin oryginalnych np z nowej zafiry nie ma w sobie odbiornika (nie wiem jak to fachowo nazwać) tylko jest wewnątrz auta w postaci jakiejś tam skrzyneczki
oryginalna anten z ZB nieważne czy ma nawi czy nie wtyczka zawsze jest niebieska co najwyżej dochodzi tylko dodatkowy przewód do niej
a przy fabrycznych daszkach montowane były i bez dab czy gps wszystko zależne czy miałeś którąś z tych rzeczy na wyposażeniu, jesli było tylko radio mp3 to i antena była tylko pod radio
sama antena w sobie miała tylko inna podstawę od zwykłych
jeśli już tak zależy na antenie w kształcie rekina i bez zbędnego testowania i kombinowania to może rozsądnym rozwiązaniem będzie kupienie takiej atrapy anteny + antena tego typu i oddzielna do radia, przyczepiane np wewnątrz samochodu