Problemy związane z brakiem, usterkami świateł stop w ZA
Moderator: Sebu$
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Zerknij w przelotkę gumową klapy, może gdzieś przetarły się przewody.pajak pisze:Witam
Panowie dziwna sprawa Zafira 1.8 125 km 2002 rok Auto wyłączone kluczyk w kieszeni a swieci sie srodkowy stop a stopów bocznych w lampach brak jakies pomysły ?
-
- Świeżak
- Imię: Grzes
- Auto: Opel Zafira 2,0DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Proszę o radę gdzie szukać problemu , znikneły mi światła stop /Zośka 2004/ , sprawdziłem bezpieczniki , sa ok , sprawdzałem czujnik przy pedale , wydaje się dobry , nie wiem czy do niego dochodzi napięcie , bo sprawdziłem i nic nie ma . Nie mam schematu , i sprawdzam w ciemno . Może ktoś ma pomysł co mam jeszce sprawdzić , może gdzieś brak masy? , ale światła pozycja się świeci .
Proszę o wskazówki
Proszę o radę gdzie szukać problemu , znikneły mi światła stop /Zośka 2004/ , sprawdziłem bezpieczniki , sa ok , sprawdzałem czujnik przy pedale , wydaje się dobry , nie wiem czy do niego dochodzi napięcie , bo sprawdziłem i nic nie ma . Nie mam schematu , i sprawdzam w ciemno . Może ktoś ma pomysł co mam jeszce sprawdzić , może gdzieś brak masy? , ale światła pozycja się świeci .
Proszę o wskazówki
przepalila się zarówka prawy tyl po wymianie dalej nie swieci zajrzalem do bezpieczników nr7 spalony gdy wymieniam odazu przepala sie nastepny prawy przod postoju tez nie ma co moze byc przyczyną gdzie szukać z góry dziękuję
Od czego jest brązowy gruby kabel w gumie od klapy jest przerwany po odizolować od masy dalej zwarcie
dziś zabrałem się za zlokalizowanie usterki swiatła mijania prawy tył i bezpiecznika nr 7 za każdym razem zwarcie, postanowiłem podłączyć na krótko kabel nowy do szaro czerwonego i zarówka swieci bezpiecznika nie przepala niby ok ale wyświetla się daje bląd użylem kabla 4x0,5 może musi być inny przekrój przwodu? proszę o informację dziękuję
witam. przeczytałem cały wątek i jeszcze kilkanaście innych ale nie znalazłem żadnej informacji dotyczącej mojego problemu: Po włączeniu świateł postojowych lub mijania światła stop (wszystkie 3) świecą się światłem stałym. komunikat "remlicht" + check świecą się oczywiście. efekt taki ze jade na pełnych stopach cały czas.
czujnik wyglada ok.
padnięte klocki hamulcowe tył ale nie wiem czy te zdarzenia mogą być powiązane?
ponadt zauważam inne problemy związane z elektroniką których wczesniej nie było: po przekręceniu kluczyka w pozycję "0" silnik pracuje jeszcze chwilkę - aż do wyłaczenia świateł mijania; czasami także gdy mam kluczyk w kieszeni a przekręcę światła na pozycję postojówek na tablicy rozdzielczej świeca się kontrolki (standard zestaw przy włączonym zapłonie). do kompletu przestał działać tempomat.
da się to wszystko jakoś powiązać?
pomóżcie bo usterka (światła stop) zastałą mnie na wyjeździe z domu i przede mną droga powrotna.
dzieki z gory za jakiekolwiek info.
czujnik wyglada ok.
padnięte klocki hamulcowe tył ale nie wiem czy te zdarzenia mogą być powiązane?
ponadt zauważam inne problemy związane z elektroniką których wczesniej nie było: po przekręceniu kluczyka w pozycję "0" silnik pracuje jeszcze chwilkę - aż do wyłaczenia świateł mijania; czasami także gdy mam kluczyk w kieszeni a przekręcę światła na pozycję postojówek na tablicy rozdzielczej świeca się kontrolki (standard zestaw przy włączonym zapłonie). do kompletu przestał działać tempomat.
da się to wszystko jakoś powiązać?
pomóżcie bo usterka (światła stop) zastałą mnie na wyjeździe z domu i przede mną droga powrotna.
dzieki z gory za jakiekolwiek info.