[A] - the_starsailor - 2.2 DTI 125KM Elegance 2002r
-
pitER
-
the_starsailor
-
pitER
-
the_starsailor
rurka powinna być o średnicy 6mm i grubość ścianki, że tak to nazwę 1mmpitER pisze:tjaa za płytkie i za szerokie - piłowane nie wchodziły i poszerzyłem pilnikiem i to co zostało się wygina zamiast ruszać dyszą... hmm chyba mam za wąską rurkę
A teraz dalej: otóż zakupiłem dwie poduszki silnika do silnika 2.2 DTI - lewą i tylną. No i teraz co nastąpiło. Poduszka tylna ok - pasowała. Natomiast lewa okazała się tworem którego w tej wersji silnika nigdzie włożyć się nie dało i dodatkowo mechanik wyczaił, że przednia jest pęknięta. Więc zapadła decyzja, że póki co lewą olewamy i wymieniamy pęknięty przód. I zaczęło się szukanie...
Po wizytach mechanika w kilku sklepach (również w tym którym kupiłem poduszki) okazało się, że system pokazuje tą lewą poduszkę (którą kupiłem) jako właściwą do tego silnika - co mija się oczywiście z rzeczywistością... Jedyna opcja to wyciągnąć lewą i zobaczyć co tam faktycznie jest.
Ponadto, co do przedniej poduszki - poduszka do silnika 2.2 wyglądała zupełnie inaczej niż ta którą wyciągnął mechanik - natomiast poduszka od silnika od 2.0 okazała się idealna
Po skończonych bojach pierwsze pytanie mechanika do mnie: "Czy Pan ma na pewno silnik 2.2?" Hehe no cóz, Zefir krótko po sprowadzeniu (chyba w 2006 roku) był na hamowni właśnie dlatego, że ktoś tam się wtedy doszukał, że jest w karcie pojazdu zły silnik wpisany
Nie wiem czy tylko ja tak mam, czy to reguła, ale wydaje mi się, że nawet jeśli producent pakuje do silnika 2.2 części z 2.0 to programy którymi posługują się sprzedawcy powinny pokazywać prawidłowy towar. No i do czego w takim razie są poduszki które proponowano mi sklepach - bo na pewno nie do mojego silnika
Na czas najbliższy została do zlokalizowania i znalezienia w sklepie poduszka lewa
---
W ramach relaksu wróciłem też do niedokończonego projektu malowania i tak na szybko:

-
GOTI
-
marcinFKP
-
the_starsailor
-
marcinFKP
-
the_starsailor
Wiadomo, że to nie Twoja OPC
Passata w "hajlajnie" też nie zamierzam z Zafiry robić
Mam nadzieje że nie "dojrzałeś" pod wpływem tego, że inni tak mówili? Ja nie ulegam opiniom innych, bo większość dużo gada (np. na różne rozwiązania "na szybko" w samochodzie) jakie to złe, niefachowe, albo w złym guście, a sami robią tak samo, a czasem nawet gorzej... Bo przecież nie ważne, że mam tak samo, ważne żeby mówić tak jak inni... Człowiek z takim podejściem nigdy nie będzie miał własnego zdania i zawsze będzie mówić to co inni - a to już trochę przykre.
A wracając do tematu to według mnie lepiej mieć odświeżone listwy niż, wyblakłe i odrapane, a że przy okazji kolor można zmienić - przynajmniej będzie się wyróżniać
Bo czy wszystko musi być bez zmian? Gdybym pomalował na seledynowo, dołożył kosmiczny tłumik (wycinając uprzednio na niego dziurę w zderzaku, albo założył reflektory jak okulary i zamiast dwóch ostatnich siedzeń wstawił wielgachny subwoofer - to pewnie nie wyglądałoby za dobrze i może podchodziło by to pod agrotuning.
W tym wypadku, w mojej opinii srebrny (nie chrom) z czarnym jak najbardziej pasuje
Aczkolwiek o gustach jak to ktoś kiedyś ładnie powiedział, się nie dyskutuje 
Również pozdrawiam
Mam nadzieje że nie "dojrzałeś" pod wpływem tego, że inni tak mówili? Ja nie ulegam opiniom innych, bo większość dużo gada (np. na różne rozwiązania "na szybko" w samochodzie) jakie to złe, niefachowe, albo w złym guście, a sami robią tak samo, a czasem nawet gorzej... Bo przecież nie ważne, że mam tak samo, ważne żeby mówić tak jak inni... Człowiek z takim podejściem nigdy nie będzie miał własnego zdania i zawsze będzie mówić to co inni - a to już trochę przykre.
A wracając do tematu to według mnie lepiej mieć odświeżone listwy niż, wyblakłe i odrapane, a że przy okazji kolor można zmienić - przynajmniej będzie się wyróżniać
Bo czy wszystko musi być bez zmian? Gdybym pomalował na seledynowo, dołożył kosmiczny tłumik (wycinając uprzednio na niego dziurę w zderzaku, albo założył reflektory jak okulary i zamiast dwóch ostatnich siedzeń wstawił wielgachny subwoofer - to pewnie nie wyglądałoby za dobrze i może podchodziło by to pod agrotuning.
W tym wypadku, w mojej opinii srebrny (nie chrom) z czarnym jak najbardziej pasuje
Również pozdrawiam
-
marcinFKP
-
Matt55
-
the_starsailor
Wczoraj było trochę czasu, więc zająłem się reflektorami bo były bardzo "mdłe", a zwykłe mycie nic nie dawało 
Przed
Po
Do tego przeczyszczone szkiełka podświetlania rejestracji i wymiana żaróweczek na ledy
Przed
Po

Ponadto zaliczony coroczny przegląd bez zająknięcia
nawet przymusiłem gościa żeby mi sprawdził kilka rzeczy - np. łączniki stabilizatorów bo lewy puka 
Do tego miałem okazję sprawdzić Zofie na trasie Poznań -> Częstochowa -> Brynek -> Poznań i muszę powiedzieć, że jedzie (wyprzedza
) się naprawdę przyjemnie
A tak przy okazji to polecam w Brynku restaurację w Dworku Myśliwskim - pyszne jedzenie
Jeszcze trochę wysiłku i Zofia będzie IGŁA
Przed
Po
Do tego przeczyszczone szkiełka podświetlania rejestracji i wymiana żaróweczek na ledy
Przed
Po

Ponadto zaliczony coroczny przegląd bez zająknięcia
Do tego miałem okazję sprawdzić Zofie na trasie Poznań -> Częstochowa -> Brynek -> Poznań i muszę powiedzieć, że jedzie (wyprzedza
Jeszcze trochę wysiłku i Zofia będzie IGŁA