[B] Stuki/Szaprnięcia kierownicy podczas ruszania

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
MK3
Debiutant
Model:

[B] Stuki/Szaprnięcia kierownicy podczas ruszania

#1 Post autor: MK3 »

Cześć,
Mam taki mały problem, że po gwałtowniejszym zahamowaniu, gdy ruszam czuję bardzo lekkie/minimalne stuknięcie na kierownicy(nie wydobywa się żaden dźwięk, odczuwam to tylko na dłoniach położonych na kierownicy). Jestem po wymianie tulei na wahaczach z przodu. Według mechanika zawieszenie jest w bardzo dobrym stanie. Po wymianie tulei było trochę lepiej, ale po przejechaniu ok 300 km znów zacząłem odczuwać lekkie stuki. Nigdy wcześniej nie miałem samochodu z regulowaną kolumną kierowniczą i być może w tym ustrojstwie to normalne. Co o tym sądzicie?

MK3
Debiutant
Model:

#2 Post autor: MK3 »

podbijam. Może ktoś pomoże?

smaru

#3 Post autor: smaru »

wiesz co u mnie czasem też to występuje -zawieszenie sprawdzone kilka razy - mechanik sugerował że klocek się blokuje - ale sprawdził i jest ok
teraz sobie uświadomiłem ze rzeczywiscie to może mieć związek z kolumną kierowniczą - maglownice mechanik też wykluczył - spóbuj zmienic ustawienie kierownicy - u mnie to pomogło na jakiś czas - potem się znowu pojawiło - poruszałem regulacją i znowu ustało - być może gdzieś na kolumnie pojawia się luz - nie chce mi się zdejmować tych osłon żeby tam zajrzeć

MK3
Debiutant
Model:

#4 Post autor: MK3 »

wydaje mi się, że stuki wynikają z niewielkiego luzu na kolumnie kierowniczej. Luz jest dosłownie 1 - 2 mm, gdy ruszam kołem kierownicy w górę i w dół. Moje pytanie czy jest gdzieś jakaś śruba umożliwiająca skasowanie takiego luzu?

mad

#5 Post autor: mad »

Witajcie,
Czy ktoś namierzył problem z takimi objawami na kierownicy na początku hamowania lub gwałtownym puszczeniu gazu ?
Pozdrawiam

MK3
Debiutant
Model:

#6 Post autor: MK3 »

Temat co prawda dotyczy ZA, ale może komuś się przyda.

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10908

Mnie nie udało się zdiagnozować problemu, choć wydaje mi się, że objawy się nasilają i niedługo mechanik nie będzie mieć problemu z diagnozą jeśli sytuacja będzie występować zawsze. Dodam, że u mnie też występuje zależność, że jeśli jest zimno to prawie w ogóle stuknięcia nie są wyczuwalne na kierownicy, natomiast jeśli temp. powietrza jest >= 20 stopni wtedy prawie przy każdym ruszaniu pojawiają się stuki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”