Nie udana modyfikacja panelu sterującego nawiew

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Łeja

Nie udana modyfikacja panelu sterującego nawiew

#1 Post autor: Łeja »

Witam wczoraj zabrałem się za modyfikację oświetlenia panelu sterującego nawiew dodając tam taśmę led, po zdemontowaniu plastików okazało się że w miejscu w którym powinna być dioda nie ma prądu. Więc zrobiłem własną przeróbkę, zamontowałem diody dookoła, wywierciłem otwór i przewody przeprowadziłem do tyłu do kostki znalazłem 2 przewody w którym były napięcie (gruby przewód czerwony, cienki niebieski) połączyłem i wszystko jest ok tylko. Podświetlenie działa tylko na zapłonie, podczas gdy jest zapłon a włączę ogrzewanie szyby i lusterek podświetlenie gaśnie - to jest pierwszy problem, pod jakie przewody mogę podpiąć moją modyfikację żeby świeciło na światłach postoju, orientuję się ktoś ? Drugi problem iż po mojej modyfikacji brak dźwięku włączonych świateł przy otwartych drzwiach co może być problem ? Dzięki za pomoc, pozdrawiam !
Ostatnio zmieniony 01 lip 2014, 19:29 przez Łeja, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#2 Post autor: Flora »

Interesująca modyfikacja :shock: Najprawdopodobniej napięcie, które znalazłeś pochodzi z linii sygnałowej, a nie zasilającej. Wyjaśniałoby to brak podświetlenia bez zapłonu i problemy komunikacyjne między modułami. Sprawdź czy po odłączeniu taśmy problem zniknie - najprawdopodobniej chodzi o przewód niebieski.
Łeja

#3 Post autor: Łeja »

Witam problem po części rozwiązany, panel podświetla się na pozycjach zmieniłem z grubego czerwonego przewodu na biały (tak mi wskazywał miernik podczas pozycji. Tylko gdy włączam ogrzewanie szyby to światło panelu gaśnie. Tak to wygląda (gruby czerwony jest zaizolowany sam nie jest złączony z cienkim czerwonym). Obrazek jakieś pomysły :D ?
Flora

#4 Post autor: Flora »

Pomysł jest taki żeby nie szukać napięcia miernikiem, ponieważ znajdziesz je w różnych miejscach, z których nie należy pobierać prądu do zasilania własnych wynalazków. Sprawdź w dokumentacji, które przewody w tej wtyczce odpowiadają za zasilanie i tam się podepnij.
Łeja

#5 Post autor: Łeja »

Flora, jest może dokumentacja dostępna na forum ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”