Ktore radio polecacie
Moderator: Sebu$
Ktore radio polecacie
Jak w temacie ktore radio z wymienionych polecacie
JVC KD-R451
SONY DSX-A60BT
JVC KD-X50BT
pioneer DEH-1600UBG
lub jakies inne do 300 zl
JVC KD-R451
SONY DSX-A60BT
JVC KD-X50BT
pioneer DEH-1600UBG
lub jakies inne do 300 zl
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
W chwili obecnej u siebie mam Pioneera DEH-x3500UI
Przyznam szczerze, że bardzo zaskoczony pozytywnie jestem jakością dźwięku, przenoszeniem wysokich i niskich tonów, czułością tunera radiowego.
Samo radio posiada podświetlenie w kolorach tęczy, co akurat dla mnie jest kompletnym gadżetem. Ustawiłem sobie na stałe podświetlenie na biało, bo zmiana barw poświetlenia nie jest dla mnie.
Przyznam szczerze, że bardzo zaskoczony pozytywnie jestem jakością dźwięku, przenoszeniem wysokich i niskich tonów, czułością tunera radiowego.
Samo radio posiada podświetlenie w kolorach tęczy, co akurat dla mnie jest kompletnym gadżetem. Ustawiłem sobie na stałe podświetlenie na biało, bo zmiana barw poświetlenia nie jest dla mnie.
miodzik a to radio masz podlaczone z oryginalnymi glosnikami ?miodzik pisze:W chwili obecnej u siebie mam Pioneera DEH-x3500UI
Obrazek
- miodzik
- Zafiromaniak
Tak z oryginalnymi. Takimi jakie mam od zawsze w Zafirze. Nigdy nie zmieniałem ich na inne i nie zamierzam.
Pionieera podałem jako przykład. Wyłącznie dla firmy.
Wcześniej miałem jakiegoś chinola, który czytał i miał (ma bo jest teraz w Polówce) wszystkoczytające i wszytsko mające bajery. Miałem po za płytami CD/MP3 karciochę pamięciochy, USB, BT a nawet zestaw głośnomówiący plus pilot. Ktoś wsadził taki wynalazek zastępując oryginalne CDR500. Ja, z uwagi na wszechstronność ów radia nie zmieniłem go aż do czasu, kiedy w ręce wpadł mi przytoczony Pioneer. Kupiłem go do drugiego auta, którgo jeszcze wtedy nie miałem. Za jakieś grosze wpadł mi ten Pioneerek. Podłączyłem go do Zafirki tylko w celu sprawdzenia czy gra i jak gra. I co? I zostało. Jakość dźwięku, z której dotychczas serio byłem zadowolony od razu została zamieniona na Pioneera.
Firmę co do jakości dźwięku mogę z czystym sumieniem polecić.
Pionieera podałem jako przykład. Wyłącznie dla firmy.
Wcześniej miałem jakiegoś chinola, który czytał i miał (ma bo jest teraz w Polówce) wszystkoczytające i wszytsko mające bajery. Miałem po za płytami CD/MP3 karciochę pamięciochy, USB, BT a nawet zestaw głośnomówiący plus pilot. Ktoś wsadził taki wynalazek zastępując oryginalne CDR500. Ja, z uwagi na wszechstronność ów radia nie zmieniłem go aż do czasu, kiedy w ręce wpadł mi przytoczony Pioneer. Kupiłem go do drugiego auta, którgo jeszcze wtedy nie miałem. Za jakieś grosze wpadł mi ten Pioneerek. Podłączyłem go do Zafirki tylko w celu sprawdzenia czy gra i jak gra. I co? I zostało. Jakość dźwięku, z której dotychczas serio byłem zadowolony od razu została zamieniona na Pioneera.
Firmę co do jakości dźwięku mogę z czystym sumieniem polecić.
podepnę się pod temat:
jestem przed wyborem radia do swojej Zafiry A.
cena do 200 zł a wybór taki:
http://www.skapiec.pl/cat/35/4,150-200
które możecie polecić a które broń boże nie zakładać?
p.s.
skłaniam się ku PHILIPS CE-133 z powodu ceny ofkorse :>
jestem przed wyborem radia do swojej Zafiry A.
cena do 200 zł a wybór taki:
http://www.skapiec.pl/cat/35/4,150-200
które możecie polecić a które broń boże nie zakładać?
p.s.
skłaniam się ku PHILIPS CE-133 z powodu ceny ofkorse :>
Witam
Może ktoś pomoże w w wyborze radyjka:
http://allegro.pl/jvc-kd-r851bte-4gb-ra ... 50571.html
http://allegro.pl/pioneer-deh-4600bt-bl ... 28748.html
Może ktoś pomoże w w wyborze radyjka:
http://allegro.pl/jvc-kd-r851bte-4gb-ra ... 50571.html
http://allegro.pl/pioneer-deh-4600bt-bl ... 28748.html
Ostatnio zmieniony 22 paź 2014, 18:59 przez gregor1313, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam: Zafira A 2001 1.6
Prosze o pomoc.do mojej zafiry zalozylem radio JVC i generalnie dziala, ale nie ma daty na wyswietlaczu, znalazlem jak zrobic. Natomiast dziwne jest, ze za kazdym wlaczeniem radia po wlozeniu kluczykow, radio wlacza sie sie jak by rozstrojone, dopiero po nacisnieciu nr wracaja fale i wszytsko jest ok. Druga sprawa, dlaczego na wyswietlaczu auta nie pokazuje zadnych info o rds itp z radia
Poprzednie radio dzialalo ok, wyswietlalo date, ale tez nie bylo zadnych danych na ekranie.
Pozdrawiam
Prosze o pomoc.do mojej zafiry zalozylem radio JVC i generalnie dziala, ale nie ma daty na wyswietlaczu, znalazlem jak zrobic. Natomiast dziwne jest, ze za kazdym wlaczeniem radia po wlozeniu kluczykow, radio wlacza sie sie jak by rozstrojone, dopiero po nacisnieciu nr wracaja fale i wszytsko jest ok. Druga sprawa, dlaczego na wyswietlaczu auta nie pokazuje zadnych info o rds itp z radia
Poprzednie radio dzialalo ok, wyswietlalo date, ale tez nie bylo zadnych danych na ekranie.
Pozdrawiam
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Data na wyświetlaczu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=9751
Rds na wyświetlaczu - nie ma takiej opcji, nie zadziała wyświetlacz z takim radiem.
Co do rozstrajania radia to tylko wszystko się kasuje? (godzina i zapisane fale)
Jeśli godzina się nie kasuje, jeśli stacje zapisane też się nie kasują tylko radio startuje z wyszukiwaniem stacji to możliwe że masz ustawioną jakąś funkcję w radiu i dlatego tak się dzieje.
Jeśli jednak godzina i zapisane stacje się kasują to trzeba zamienić żółty z czerwonym przewodem. (zasilanie stałe i po zapłonie)
Rds na wyświetlaczu - nie ma takiej opcji, nie zadziała wyświetlacz z takim radiem.
Co do rozstrajania radia to tylko wszystko się kasuje? (godzina i zapisane fale)
Jeśli godzina się nie kasuje, jeśli stacje zapisane też się nie kasują tylko radio startuje z wyszukiwaniem stacji to możliwe że masz ustawioną jakąś funkcję w radiu i dlatego tak się dzieje.
Jeśli jednak godzina i zapisane stacje się kasują to trzeba zamienić żółty z czerwonym przewodem. (zasilanie stałe i po zapłonie)
Ja właśnie stanąłem przed decyzją zmiany radyjka. Moje CDR500 gra bardzo dobrze, ale brak mi mp3, a przy okazji przydałby się zestaw głośnomówiący do telefonu, zatem kryteria: BT, USB, brak cd (po co cd, jak i tak będę słuchał mp3-od razu precyzuję, wiem, że mp3 to strata jakości, ale melomanem nie jestem i to mi wystarczy). Mały jest wybór jeżeli chodzi o moje kryteria i cenę do 400zł, ale zastanawiam się nad:
Sony dsx-a60bt - przyzwoity, nowoczesny wygląd, ma wszystko, co mi potrzebne, krótkie radio, ale niebieskie podświetlenie trochę mi się gryzie jednak jestem najbardziej ku temu modelowi skłonny
Kenwood kmm34bt - też ładne, czerwone podświetlenie też nie pasuje do reszty, ale co zrobić, nie miałem nigdy styczności z Kenwoodem (tylko sony i pioneer)
Pioneer mvh-x360bt - też czerwone, ale nie miałem okazji się pobawić w media (tylko sony akurat pooglądałem i inne z cd)
jvc kd-x310bt - srebrne dodatki trochę mi nie pasują, ale to gust tylko
Alpine ute-72bt - podoba mi się wizualnie i to jednak alpine, ale coś mi się wydaje, że to najtańszy model z bt pozbawiony wielu rzeczy, z których alpine słynie (brak bassengine między innymi)
Może ktoś miał styczność z tymi modelami i może coś doradzić, jeżeli nie to chyba wybór padnie na Sony (miałem już 2 modele i akurat w piwnicy f7705s na sprzedaż), bo nigdy nie narzekałem pomimo niebieskiego podświetlenia, po prostu wizualnie mi pasuje
dzięki za pomoc
Sony dsx-a60bt - przyzwoity, nowoczesny wygląd, ma wszystko, co mi potrzebne, krótkie radio, ale niebieskie podświetlenie trochę mi się gryzie jednak jestem najbardziej ku temu modelowi skłonny
Kenwood kmm34bt - też ładne, czerwone podświetlenie też nie pasuje do reszty, ale co zrobić, nie miałem nigdy styczności z Kenwoodem (tylko sony i pioneer)
Pioneer mvh-x360bt - też czerwone, ale nie miałem okazji się pobawić w media (tylko sony akurat pooglądałem i inne z cd)
jvc kd-x310bt - srebrne dodatki trochę mi nie pasują, ale to gust tylko
Alpine ute-72bt - podoba mi się wizualnie i to jednak alpine, ale coś mi się wydaje, że to najtańszy model z bt pozbawiony wielu rzeczy, z których alpine słynie (brak bassengine między innymi)
Może ktoś miał styczność z tymi modelami i może coś doradzić, jeżeli nie to chyba wybór padnie na Sony (miałem już 2 modele i akurat w piwnicy f7705s na sprzedaż), bo nigdy nie narzekałem pomimo niebieskiego podświetlenia, po prostu wizualnie mi pasuje
dzięki za pomoc
- miodzik
- Zafiromaniak
Rafał a może takiego pioneera jak ja mam jeśli zależy Ci na podświetleniu...
Ma on całą gamę podświetleń jaką sobie zażyczysz. U mnie aktualnie od dawna jest ustawiony kolor bursztynowy, idealnie pasujący do reszty oryginalnego podświetlenia jaki mam w Zafirze. Mp3 oczywiście odtwarza. A BT zdecydowanie kup sobie na ucho. Nie dość że te wbudowane w radio mają takie sobie mikrofony to oczywiście każdy jadący z Tobą będzie słuchał Twojej rozmowy jaką bedziesz prowadził.
Dobrego BT sony czy choćby mega uniwersalnego Plantronicsa kuposz na allegro poniżej 100 zł.
Ma on całą gamę podświetleń jaką sobie zażyczysz. U mnie aktualnie od dawna jest ustawiony kolor bursztynowy, idealnie pasujący do reszty oryginalnego podświetlenia jaki mam w Zafirze. Mp3 oczywiście odtwarza. A BT zdecydowanie kup sobie na ucho. Nie dość że te wbudowane w radio mają takie sobie mikrofony to oczywiście każdy jadący z Tobą będzie słuchał Twojej rozmowy jaką bedziesz prowadził.
Dobrego BT sony czy choćby mega uniwersalnego Plantronicsa kuposz na allegro poniżej 100 zł.
Słuchawkę na ucho mam już od dawna, ale wnerwia mnie, że trzeba ją ładować co kilka dni, a zimą to prawie co dzień, bo zostawiam ją w aucie-tylko tam mi jest potrzebna i właśnie dlatego wybór na radio z bt, nie przeszkadza mi, że ktoś będzie słyszał rozmowę, bo z reguły jeżdżę sam bądź z moją ukochaną, przed którą oczywiście nie mam nic do ukrycia Oczywiście jeżeli znajdę godne radio bez BT to też może się skuszę. Podaj mi proszę model tego Pionka, który użytkujesz, rzucę sobie okiem w wolnej chwili
ps. właśnie przyuważyłem, że te sony ma pilota i hmmm po co mi pilot do radia skoro siedzę na wyciągnięcie ręki? nie rozumiem po co taki gadżet, chyba, aby pasażerowie z tyłu mogli mnie wk...ać hehe
ps. właśnie przyuważyłem, że te sony ma pilota i hmmm po co mi pilot do radia skoro siedzę na wyciągnięcie ręki? nie rozumiem po co taki gadżet, chyba, aby pasażerowie z tyłu mogli mnie wk...ać hehe
- miodzik
- Zafiromaniak
Proszę, przyszłościowo zapoznaj się z tematem, w którym chcesz napisać posta czy zadać pytanie. Wielce prawdopodobne, że znajdziesz wcześniej odpowiedź.
i też ma pilota, którego kompletnie nie używam od samego początku, jak zresztą i drugie radio jakie mam w Polo, wszystkomające razem z wmontowanym BT, zestawem głośnomówiącym i chyba wszelkimi wodotryskami jakie zwykłe radio samochodowe dzisiaj mieć może...
W zasadzie prawie każde nowe radio jakie spotykam jakie chciałbyś dzisiaj kupić ma takiego zwykłego pilota. Po co...
Według mnie takie rozwiązania jak zestawy głośnomówiące montowane w samochodach miały rację bytu kilka-kilkanaście lat temu, kiedy nie było na rynku lekkich i uniwersalnych zestawów słuchawkowych opartych w technologii bezprzewodowej. Do tego ówczesne modele telefonów nawet w zamyśle producentów nie były wyposażane w technologie bezprzewodowe.
Mamy XXI wiek i technika znacznie poszła do przodu....
Ja na Twoim miejscu kupiłbym nową. Koszty zakupu serio prawie żadne, a dzisiejsze słuchawki BT to inna epoka niż kupowane kilka lat temu.
Dzisiejsze mają często funkcje DeepSleep i pozwalają na podtrzymanie baterii dwa-trzy tygodnie nawet.
Ja nie rozstaję się z BT. Nie wyobrażam sobie dzisiaj mojej pracy bez BT. I powiem Ci, że jakbym miał mieć takie trzymanie baterii jak Ty masz u siebie bankowo kupiłbym nowy zestaw.
Dobrym stosunkiem jakości dźwięku, redukcji szumów i wykonania oraz uniwersalności i ceny jest np Plantronics model ML-18, którego obecnie używam na co dzień.
Na znanych aukcjach internetowych do kupienia w chwili obecnej za 50-60 zł.
Plusem tego BT jest pokazywanie stanu baterii na wyświetlaczu telefonów z systemem iOS i na telefonach opartych na Androidzie przy dograniu darmowej aplikacji do pobrania ze sklepu Play.
Bardziej zaawansowane modele Plantronicsa (np M-155 i M-165) to już przesyłanie dźwięków z aplikacji, odtwarzaczy czy gier bezpośrednio do słuchawki oraz obsługa dwóch telefonów jednocześnie.
To tylko przykłady, których można mnożyć i mnożyć....
koniec <- temat dotyczy radii samochodowych
Rafał dosłownie kilka postów wyżej pisałem:kacza1982 pisze: Podaj mi proszę model tego Pionka, który użytkujesz,
i też ma pilota, którego kompletnie nie używam od samego początku, jak zresztą i drugie radio jakie mam w Polo, wszystkomające razem z wmontowanym BT, zestawem głośnomówiącym i chyba wszelkimi wodotryskami jakie zwykłe radio samochodowe dzisiaj mieć może...
W zasadzie prawie każde nowe radio jakie spotykam jakie chciałbyś dzisiaj kupić ma takiego zwykłego pilota. Po co...
To rozumiem i wierzę, że Tobie może nie przeszkadzać, ale wierz mi, jakość rozmowy jest że tak powiem.... średnia. Nie dość, że często trzeba mówić bardzo podniesionym głosem to dodatkowo słyszalność rozmówcy jest w mojej ocenie niezadowalająca. I jak mam prowadzić rozmowę z kimś, kto akurat jedzie samochodem, to szybko wolę ją zakończyć i oddzwonić jak już się zatrzyma.kacza1982 pisze:nie przeszkadza mi, że ktoś będzie słyszał rozmowę
Według mnie takie rozwiązania jak zestawy głośnomówiące montowane w samochodach miały rację bytu kilka-kilkanaście lat temu, kiedy nie było na rynku lekkich i uniwersalnych zestawów słuchawkowych opartych w technologii bezprzewodowej. Do tego ówczesne modele telefonów nawet w zamyśle producentów nie były wyposażane w technologie bezprzewodowe.
Mamy XXI wiek i technika znacznie poszła do przodu....
Średnia żywotność baterii w przeważającej większości urządzeń elektronicznych to 12 miesięcy, nie wykluczając słuchawek BT.kacza1982 pisze:Słuchawkę na ucho mam już od dawna, ale wnerwia mnie, że trzeba ją ładować co kilka dni, a zimą to prawie co dzień, bo zostawiam ją w aucie
Ja na Twoim miejscu kupiłbym nową. Koszty zakupu serio prawie żadne, a dzisiejsze słuchawki BT to inna epoka niż kupowane kilka lat temu.
Dzisiejsze mają często funkcje DeepSleep i pozwalają na podtrzymanie baterii dwa-trzy tygodnie nawet.
Ja nie rozstaję się z BT. Nie wyobrażam sobie dzisiaj mojej pracy bez BT. I powiem Ci, że jakbym miał mieć takie trzymanie baterii jak Ty masz u siebie bankowo kupiłbym nowy zestaw.
Dobrym stosunkiem jakości dźwięku, redukcji szumów i wykonania oraz uniwersalności i ceny jest np Plantronics model ML-18, którego obecnie używam na co dzień.
Na znanych aukcjach internetowych do kupienia w chwili obecnej za 50-60 zł.
Plusem tego BT jest pokazywanie stanu baterii na wyświetlaczu telefonów z systemem iOS i na telefonach opartych na Androidzie przy dograniu darmowej aplikacji do pobrania ze sklepu Play.
Bardziej zaawansowane modele Plantronicsa (np M-155 i M-165) to już przesyłanie dźwięków z aplikacji, odtwarzaczy czy gier bezpośrednio do słuchawki oraz obsługa dwóch telefonów jednocześnie.
To tylko przykłady, których można mnożyć i mnożyć....
koniec <- temat dotyczy radii samochodowych
Ostatnio zmieniony 04 sty 2015, 15:10 przez miodzik, łącznie zmieniany 2 razy.
Wziąłem sobie opinie na temat bt w radiu do serca bardziej i chyba zmienię konfigurację szukania radia, a słuchawkę się wymieni na jakąś nową (czasami jak nie włączę słuchawki to używam samego telefonu do rozmowy przez głośnik telefonu, telefon w uchwycie, ale to niewygodne strasznie). Wracając do tematu, chyba zdecyduję się na Kenwooda KMM-361SD, bo ma dwa ogromne plusy: 1. odczytuje karty sd=nie potrzeba wciskać pendraka do usb, który nawet najkrótszy wystaje; 2. dowolne podświetlenie, która można dopasować do auta Pomijam fakty, że można dokupić interfejs pod kierownicę (to dla mnie też ważne, bo w przyszłości będzie montowane) i że jest krótkie (nie chce mi się bawić w demontaż schowka i dochodzenie do radia od tyłu, aby pochować kostki, kable itp. Kolejna sprawa to cena, akurat w jednej sieci jest za 379zł z kartą 8gb, wiem, że można taniej na alle kupić, ale zależy mi na ratach 0% (o ile w ogóle istnieją ). Jutro podjadę do media znowu się pobawić radiami
dzięki za pomoc kolego Miodzik i nakierowanie mnie na dobrą drogę i przepraszam, że nie popatrzyłem na całość tematu mój błąd
dzięki za pomoc kolego Miodzik i nakierowanie mnie na dobrą drogę i przepraszam, że nie popatrzyłem na całość tematu mój błąd
- Chrees
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XE
Moje radyjko chyba zaczyna dogorywać. Jeszcze nie odmówiło pracy, ale wciśnięcie gałki nie zawsze powoduje włączenie radia, trzeba mocniej przycisnąć (albo dłużej - sam już nie wiem).
Zaczynam myśleć o wymianie na nowe. Chciałbym by zawierało:
- CD/DVD (preferowane DVD)
- USB
- MP3/MP4 (preferowane MP4)
- DAB+
Możecie coś doradzić??
Czytałem trochę forum i wiem, że można zrobić w takim nieoryginalnym radiu sterowanie z kierownicy za pomocą adaptera. Jaki to ma być adapter?
I jeszcze pytanie bonusowe:
przestają mi stykać również przycisku na kierownicy - jest jakiś patent by to naprawić? Ewentualnie wymienić kierownicę: duży z tym problem?
Zaczynam myśleć o wymianie na nowe. Chciałbym by zawierało:
- CD/DVD (preferowane DVD)
- USB
- MP3/MP4 (preferowane MP4)
- DAB+
Możecie coś doradzić??
Czytałem trochę forum i wiem, że można zrobić w takim nieoryginalnym radiu sterowanie z kierownicy za pomocą adaptera. Jaki to ma być adapter?
I jeszcze pytanie bonusowe:
przestają mi stykać również przycisku na kierownicy - jest jakiś patent by to naprawić? Ewentualnie wymienić kierownicę: duży z tym problem?