Brak mocy - 2.0 DTI - 2,2 DTI - diagnoza usterek, błędów
Moderator: Sebu$
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Aby nie spuszczać płynu wystarczą Ci dwie śruby 8ki które wkładasz w węże. Ja tak robię z raz w roku. Potem odkręcasz dwie śruby i wyciągasz EGRa. Czy uszczelka jest, o ile dobrze pamiętam to oring metalowy robi za uszczelkę5tev0 pisze: Nie demontowałem bo nie wiedziałem co z tymi wężami.
1. Czy można to jakoś rozmontować tak aby nie spuszczać płynu?
2. Ma ktoś jakiś poradnik co należy zrobić/zdemontować (po kolei) aby wyczyścić zawór?
3. Czy pod zaworem i pod tą pokrywą (na zdjęciu jej nie ma) jest jakaś uszczelka?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Pierwszy raz jest najgorszy (tez myślałem że nie wyjdzie), pół godziny kręcenia prawo-lewo i przód-tył wyciąganie i się udało. Powodzeniajarecki69 pisze:Ja próbowałem wyjąć odkręcony EGR i ni cholery...nie chciał wyjść. Był chyba tak zapieczony ,że sobie odpuściłem i od tamtej pory traktuje go WD 40
Pomocy. Podczas wyjazdu na urlop po przejechaniu ok 650 km podczas szybkiego przyśpieszania zaświeciła się kontrolka "auto z kluczykiem" i wszedł tryb awaryjny. Zjechałem na pas awaryjny, chwila przerwy i po ponownym odpaleniu wszystko w porządku. Po przyjeździe na miejsce odczytałem błędy i wyszło:
P0105 - Wadliwe dzialanie ukladu krytycznego 2 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki)
(0C) - Nie występuje
P1100 - Wadliwe dzialanie ukladu krytycznego 1 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki)
(0C) - Nie występuje
Wiem ,że błędy dotyczą czujnika ciśnienia doładowania. Czy to jednorazowy wybryk czy może zapowiedź czegoś poważniejszego
P0105 - Wadliwe dzialanie ukladu krytycznego 2 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki)
(0C) - Nie występuje
P1100 - Wadliwe dzialanie ukladu krytycznego 1 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki)
(0C) - Nie występuje
Wiem ,że błędy dotyczą czujnika ciśnienia doładowania. Czy to jednorazowy wybryk czy może zapowiedź czegoś poważniejszego
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Moim zdaniem problem może być związany z wadliwym działaniem przepływomierza.
cyt.:
P1100 Mass air flow (MAF) sensor/manifold absolute pressure (MAP) sensor - implausible
signal
P1100 MAF Intermittent
P1100 Czujnik cisnienia doladowania lub Przeplywomierz
P1100 niewiarygodny sygnał przepływomierza. Błąd może byc przede wszystkim spowodowany:
1) nieszczelnością układu dolotowego (wąż dolotu, uszczelka pod kolektorem ssącym)
2) przytkanym układem dolotowym - obce ciało, stary filtr powietrza dolotowego
3) uszkodzonym przepływomierzem
Odnosnie bledu P0105 trzeba sprawdzic czujnik barometryczny,to nie jest ten niebieski boscha na wierzchu tylko po prawej stronie ponizej akumulatora.Przykrecony na jedna srube.
bledy P0105 i P1105 sa blizniacze i moga zalezec od tego czujnika.Poniewaz w tym samym czasie czujnik barometryczny jak i ten boscha (niebieski)na podcisnieniu doladowania musza miec zgodne parametry.
>>>żródło<<<
cyt.:
P1100 Mass air flow (MAF) sensor/manifold absolute pressure (MAP) sensor - implausible
signal
P1100 MAF Intermittent
P1100 Czujnik cisnienia doladowania lub Przeplywomierz
P1100 niewiarygodny sygnał przepływomierza. Błąd może byc przede wszystkim spowodowany:
1) nieszczelnością układu dolotowego (wąż dolotu, uszczelka pod kolektorem ssącym)
2) przytkanym układem dolotowym - obce ciało, stary filtr powietrza dolotowego
3) uszkodzonym przepływomierzem
Odnosnie bledu P0105 trzeba sprawdzic czujnik barometryczny,to nie jest ten niebieski boscha na wierzchu tylko po prawej stronie ponizej akumulatora.Przykrecony na jedna srube.
bledy P0105 i P1105 sa blizniacze i moga zalezec od tego czujnika.Poniewaz w tym samym czasie czujnik barometryczny jak i ten boscha (niebieski)na podcisnieniu doladowania musza miec zgodne parametry.
>>>żródło<<<
Witam
Posiadam Opla zafirę 2.0 dti od trzech lat.
Nie dawno gdy wracałem z pracy wystąpił w moim aucie problem .
Otóż jadąc zapaliły się dwie kontrolki ( żółte / pomarańczowe ) check engine ( ta z kluczem ) i jeszcze jedna , oraz nastąpił nagły spadek mocy i nie równe obroty .
Dzieje się tak po nagrzaniu samochodu . Gdy otworzę maskę słychać jak coś głośniej chodzi w okolicy akumulatora albo płynu chłodzącego ( coś w tych okolicach )
Przeskanowałem samochód programem i uzyskałem coś takiego :
P0725 Nieaktywny ( nieznany błąd )
P1335 Nieaktywny ( nieznany błąd )
P0400 Nieaktywny ( nieznany błąd )
Może ktoś spotkał się z czymś podobnym i jest w stanie pomóc . Z góry dziękuję .
Posiadam Opla zafirę 2.0 dti od trzech lat.
Nie dawno gdy wracałem z pracy wystąpił w moim aucie problem .
Otóż jadąc zapaliły się dwie kontrolki ( żółte / pomarańczowe ) check engine ( ta z kluczem ) i jeszcze jedna , oraz nastąpił nagły spadek mocy i nie równe obroty .
Dzieje się tak po nagrzaniu samochodu . Gdy otworzę maskę słychać jak coś głośniej chodzi w okolicy akumulatora albo płynu chłodzącego ( coś w tych okolicach )
Przeskanowałem samochód programem i uzyskałem coś takiego :
P0725 Nieaktywny ( nieznany błąd )
P1335 Nieaktywny ( nieznany błąd )
P0400 Nieaktywny ( nieznany błąd )
Może ktoś spotkał się z czymś podobnym i jest w stanie pomóc . Z góry dziękuję .
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Czy gdy pojawiły ci się kontrolki to wskazówka obrotomierza padła na zero? Jeśli tak to czujnik położenia wału do wymiany.
Błąd 0400 to błąd podciśnienia.
Trzeba posprawdzać elektrozawory i wężyki.
Ten głos który słyszysz to tyrkający elektrozawór podciśnienia.
Błąd 0400 to błąd podciśnienia.
Trzeba posprawdzać elektrozawory i wężyki.
Ten głos który słyszysz to tyrkający elektrozawór podciśnienia.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Jeśli obroty poszły na zero to do zmiany czujnik położenia wału. 115 zł i po kłopocie.
Na forum jest już pisane o tym, jeśli chcesz to poczytaj sobie.
Na forum jest już pisane o tym, jeśli chcesz to poczytaj sobie.